fbpx Revidert nasjonalbudsjett 2023: – Tar helse- og omsorgsfeltet på alvor Hopp til hovedinnhold

Revidert nasjonalbudsjett 2023: – Tar helse- og omsorgsfeltet på alvor

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

NSFs forbundsleder er godt fornøyd med det reviderte budsjettet. Men prisveksten nok en gang kan gi sykepleierne reallønnsnedgang.

– Regjeringen viser at de tar helse- og omsorgsfeltet på alvor. De har bevilget ekstra midler så sykehusene slipper å kutte i pasientbehandlingen, tilskudd til flere omsorgsplasser, et bedre lavterskeltilbud innen psykisk helse og rus, og en satsing på bedre organisering i helse- og omsorgstjenestene, nå også nasjonalt, oppsummerer NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

– Nå er det nødvendig med reelle tiltak for å beholde sykepleiere og rerekruttere noen av de 17 000 som har sluttet i yrket. Bare Helse Nord har over 1000 ubesatte stillinger, sier hun.

Sykehusene får mer

Sykehusene får totalt 6,2 milliarder kroner mer i det reviderte budsjettet. Larsen er fornøyd med at regjeringen kompenserer for lønn- og prisveksten.

– Stabile rammevilkår gir ro og stabilitet. Det er bra at 2,5 milliarder av den økte bevilgningen er varig, det trenger sykehusene, sier Larsen.

– Vi er utålmodige

Regjeringen ønsker også å bruke 200 millioner ekstra for å få flere heldøgns omsorgsplasser.

– Det er bra at regjeringen frigjør midler og satser på å utvikle eldreomsorgen og tjenester innen psykisk helse. Det trengs langt mer kapasitet for å behandle syke eldre, som vi vet kommer de neste årene, sier hun og legger til:

– Vi er utålmodige på en robust og langsiktig satsing i regjeringens eldrereform, som er varslet før sommeren.

Også psykisk helse og rus får ekstra midler.

– Rapporter viser at tilbudet langt fra er godt nok i dag. Vi trenger bedre organisering, oppgavedeling og utvikling for at befolkningen skal få den helsehjelpen de har både krav på og behov for, sier Larsen.

Tørn blir nasjonalt

Larsen er kanskje ekstra fornøyd med at Tørn-prosjektet i KS blir nasjonalt.

– Det er et viktig gjennomslag for Norsk Sykepleierforbund, sier Larsen.

Hun forklarer at Tørn gir bedre rammer for ansvars- og oppgavedeling og for å bygge heltidskultur.

Ellers sier Larsen at hun synes det er bra at ordningen med stipend for støtte til bolig og reise for praksisplasser langt unna studiestedet fortsetter.

Vi trenger helsepersonell over hele landet, og det er viktig med et desentralisert tilbud for å rekruttere sykepleiere også i distriktene.

Lønnsveksten spises opp

Lønnsoppgjøret er så vidt ferdig, og ga et godt lønnsoppgjør for sykepleierne. Regjeringens anslag om en prisvekst på 5,4 prosent, er mindre bra ifølge Unio.

Unio viser til at regjeringen anslår i dag lønnsveksten i 2023 til 5,25 prosent og prisveksten til 5,4 prosent. 

– Det betyr at lønnsveksten ikke bare nulles ut, men at det blir reallønnsnedgang om anslagene treffer, sier sjeføkonom Erik Orskaug i Unio i en pressemelding.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse