fbpx Historisk rettssak mot OUS i Oslo tingrett Hopp til hovedinnhold

Historisk rettssak mot OUS i Oslo tingrett

Bildet viser rettssal i Oslo tingrett før saken starter

Gastrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus saksøkes for brudd på menneskerettighetene etter at en pasient døde i 2018. 

De pårørende til en pasient som døde på gastrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus har saksøkt sykehuset for brudd på menneskerettighetene. Det er artikkel 2 om retten til liv som danner grunnlag for søksmålet. Saken skal gå over tre dager i Oslo tingrett, med oppstart i dag, mandag 8. mai.

Fakta
Partene i saken

Saksøkere: Pårørende
Prosessfullmektig: Alexander Schimmelpfennig Nygaard og advokatfullmektig Vilde Kristine Dahl.

Saksøkt: Staten ved Helse- og omsorgsdepartementet
Prosessfullmektig: Regjeringsadvokaten ved advokat Kristine Møse

Saken gjelder: Krav om fastsettelsesdom for brudd på EMK art. 2

Har fått medhold

Helsetilsynet ved Statsforvalteren i Oslo og Viken har undersøkt saken og konkludert med at helsehjelpen ikke var forsvarlig. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) kom frem til samme konklusjon, og har i sin konklusjon skrevet at mangel på helsehjelp førte til at pasienten døde.

Statens undersøkelseskommisjon (Ukom) har også vært inne i saken og gransket Gastrokirurgisk avdeling på OUS, men rapporten la mest vekt på omstendighetene rundt den tidligere alpinstjernen Finn Christian Jagge sitt sykdomsforløp, som også endte fatalt.

(Les Sykepleiens dekning av saken under)

Historisk

I dag startet altså den historiske rettssaken. Et norsk sykehus har aldri tidligere blitt saksøkt for brudd på menneskerettighetene.

Advokatfirmaet Meling representerer de pårørende i deres søksmål mot Staten ved Helse- og omsorgsdepartementet, hvor det er regjeringsadvokaten Kristine Møse som fører saken.

Retten bestemte fredag at saken skulle foregå bak lukkede dører. Alle vitner ble underlagt taushetsplikt. Det betyr at det ikke er mulighet til å få innsyn i hva som skjer i Oslo tingrett de neste to dagene.

OUS mener sakene aldri skulle vært meldt inn

Saken som føres er likevel godt dekket i media. Både VG, NRK og Sykepleien har omtalt den etter at Statsforvalteren og Ukom kom med sin tilsynsrapport.

Selve hendelsen går noen år tilbake i tid – 2018. Årsaken til at det har tatt så lang tid før saken har havnet i retten, skyldes nettopp at den har vært undersøkt av både Statsforvalteren, NPE og Ukom. Det har tatt tid.

De pårørende har fått medhold i alle utredninger, likevel mener OUS at saken aldri skulle vært meldt til Helsetilsynet i utgangspunktet.

Det betyr at sykehuset fremdeles ikke mener at de sviktet pasienten som døde. De pårørende har derfor valgt å gå rettens vei, og bruker menneskerettighetsbrudd som grunnlag.

Flere saker ved avdelingen

Etter det Sykepleien erfarer er påstanden at denne saken føyer seg inn i en rekke andre saker ved avdelingen. De pårørende viser blant annet til at Statsforvalteren konkluderte i to ulike tilsynsavgjørelser med at Gastrokirurgisk avdeling ved OUS hadde brutt forsvarlighetskravet med bare to måneders mellomrom.

I perioden 2011 til 2020 var det 19 pasienter som døde på avdelingen basert på innmeldte varsler om alvorlige hendelser etter spesialisthelsetjenestelovens paragraf 3-3a.

Melder, men blir ikke hørt

Både sykepleiere og leger skal ha gitt beskjed og meldt om fare for liv, uten at de ble lyttet til. Det er ifølge de pårørende sakens kjerne. Etter det Sykepleien kjenner til, har blant annet to sykepleiere og en lege påpekt overfor behandlende lege at det sto om livet til pasienten, og at tiltak måtte settes inn. Noe ansvarlig lege ikke lyttet til.

Det er derfor de pårørende velger å bruke menneskerettighetenes artikkel 2, om retten til liv, i sitt søksmål. Uttaleleser fra leger viser sammen med konklusjonen gjort av Helsetilsynet og NPE, at pasienten trolig ville overlevd om behandlende lege hadde lyttet til sine kolleger.

Ber om at saken avvises

Staten mener saken bør avvises fordi den allerede er behandlet og de mener den ikke oppfyller vilkårene i artikkel 2. Staten mener i tillegg det har gått for lang tid siden hendelsen.

Fakta
Menneskerettighetenes artikkel 2: Retten til liv

1. Retten for enhver til livet skal beskyttes ved lov. Ingen må med hensikt bli berøvet livet unntatt ved fullbyrdelse av en dom avsagt av en domstol etter å være funnet skyldig i en forbrytelse som loven bestemmer denne straff for.

2. Berøvelse av liv skal ikke anses å være skjedd i strid med denne artikkel når den er en følge av en bruk av makt som ikke går lenger enn absolutt nødvendig:

a. for å forsvare en person mot ulovlig vold;

b. for å foreta en lovlig pågripelse eller for å hindre en person som holdes i lovlig forvaring i å flykte;

c. å slå ned opptøyer eller opprør på lovlig måte.

Kilde: Lovdata

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse