fbpx Fra student til sykepleiere: – Alle sier at det tar seks år før du skjønner hva du har lært Hopp til hovedinnhold

Snart er de ekte sykepleiere: – Alle sier at det tar seks år før du skjønner hva du har lært

Bildet viser sykepleiestudentene Maja Schjølberg Sivertsen og Hilde Dahl Stensland

Overgangen fra student til ekte sykepleier kan være overveldende. Denne uken fikk tredjeårsstudentene ved Universitetet i Stavanger verktøy for å stå trygt, ta vare på seg selv – og orke å bli – i sykepleieryrket.

– «To sekunder, jeg skal hente en sykepleier», har jeg sagt i noen år nå. Men fra sommeren av er jo det meg, sier Maja Schjølberg Sivertsen (27).

– Vi har jo gjemt oss litt bak at vi er studenter, sier Hilde Dahl Stensland (41).

For etter tre års studier, har de nå begge fått faste jobber. Og pasientene de møter bryr seg ikke om du har vært sykepleier i fem minutter eller femten år.

Så for å lette overgangen for studentene, var det denne uken fagdag for tredjeårsstudentene på Universitetet i Stavanger (UiS). Målet var å gi nødvendige verktøy for å kunne ivareta seg selv og egen helse i et krevende yrke. 

– Studiet har ikke forberedt oss veldig på overgangen, så en fagdag håper jeg kan gjøre oss tryggere. Når det er sagt, så sier jo alle at det tar seks år før du skjønner hva du har lært, sier en smilende Hilde Dahl Stensland.

Lov vs. følelser

«Med loven i ryggen»-innlegget fra jurist Solveig Hodne Riska gikk rett hjem hos mange. Maja Schjølberg Sivertsen mener hun nå står sterkere i fremtidige situasjoner ved å vite hva loven sier. I stedet for å manøvrere etter «kun» følelser det vekker i henne eller de rundt henne.

– Hun var tydelig og konkret i måten hun beskrev hvor grensen går: Hva sykepleiere har rett og krav på i møte med ubehagelige hendelser i jobbsammenheng. Jeg opplever at det har vært stor variasjon i jobbkulturen for nettopp dette på de ulike praksisstedene jeg har vært.

Hilde Dahl Stensland mener det er bra det ble sagt høyt hva man ikke skal finne seg i på jobb. 

– Det tror jeg er så viktig, spesielt for de unge som kanskje for første gang skal ut i arbeidslivet som fast ansatte. Selv er jeg 41, og har erfaring fra arbeidslivet blant annet som skuespiller. Likevel. Å snakke om likestilling og trakassering er så viktig. Både for å skape bevissthet, og for å lage en kultur for at det er greit å varsle. 

Ni råd fra psykolog

En av foredragsholderne var psykolog Marianne Straume ved Klinikk for krisepsykologi i Bergen. Hun har mer enn 30 års veiledningserfaring for helsepersonell.

Dersom sykepleiere er trygge i møte med fortvilelse, lidelser og krise, og klarer å opprettholde empatien, gjør de en bedre jobb. Pasienten får det også bedre. Å stå lenge i en jobb har mye med erfaring å gjøre. 

Det er likevel også andre faktorer som spiller inn for at en ikke skal forlate yrket.

Her er psykolog Marianne Straumes ni råd i kortfattet versjon:

1. Husk at starten alltid vil være krevende. Det er normalt å lure på om en tåler dette. 

2. En arbeidsplass med ivaretakende, eldre ansatte som gir ros, veiledning og lærer at her er det lov å vise følelser, er veldig viktig. 

3. Du må selv også våge å vise sårbarhet, at ting går inn på deg.

4. Du må finne din egen mentale balanse mellom stress, jobb og fritid.

5. Foruten god søvn, rett kosthold og aktivitet, fyll også på med kjekke ting. 

6. Når en opplever mye trist på jobb, må en ha et motstykke. Ikke ha dårlig samvittighet for å ha det kjekt. 

7. Du har også et ansvar som kollega. Vær en støtte. 

8. Justere behov i forhold til jobben. Også når det ikke går. Da trenger pasienten deg mer enn noen gang. Klarer du ikke å omstille deg, blir pasienten alene.

9. Ikke tenk på alt du kunne gjort med bedre tid. Vær til stede her og nå.
 

Bildet viser sykepleiestudentene Maja Schjølberg Sivertsen og Hilde Dahl Stensland i forelesningssal på UiS

Mer tid i psykiatri

Maja Schjølberg Sivertsen kjenner seg godt igjen i mye allerede. Både fra praksis og jobber hun har hatt utenfor studietiden. 

– I psykiatrien hvor jeg nå er, har vi tid til pasientene, til kollegastøtte og til å spise! Det gjør at jeg har overskudd etter jobb, og kan lage avtaler med venner. Da jeg jobbet i somatikken, var jeg utslitt. Livet var kun jobb og søvn. Nå har jeg lagt planer for sommeren!

Hilde Dahl Stensland er enig i inntrykket fra somatikken. Det var frustrerende å vite at en pasient hun trente og som ble bedre, nå ville bli overlatt til seg selv grunnet manglende tid. 

– Jeg forstår at vi må være effektive, men det føles som de varme hendene i somatikken borte. Jeg har derfor valgt å jobbe innen psykiatri.

Konflikt er gift

En av foredragsholderne sa det rett ut: «Slutt om du ikke trives. Det er mange hundreprosentstillinger å velge mellom, ikke la noen si noe annet.» 

Psykolog Marianne Straume kunne ikke vært mer enig.

– Konflikt på arbeidsplassen er gift. Har du sosial støtte, er det en buffer mot alt. Da kan du stå i veldig mye!

Hilde Dahl Stensland er klar på hva hun virkelig tar med seg i arbeidslivet som venter på fulltid i sommer.

– Det å støtte, å være en god kollega og en som er med å skape et godt arbeidsmiljø. Det kollegiale ansvaret er viktig. Sykepleiere er også forbilder. I praksis møtte jeg ei i hjemmetjenesten som jeg vil bli som. Kanskje en dag sier noen om meg: «Spør ho Hilde»! 

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Maja

Sykepleier
1 year 9 months siden

Hvor finner jeg «Med loven i ryggen»-innlegget fra jurist Solveig Hodne Riska? Har googlet og søkt på sykepleien.no, men innlegget finner jeg ikke 🤔

Cecilie

Sykepleierstudent
1 year 9 months siden

Maja: Jeg tror at det de mener med innlegg er at Siri hadde et foredrag/innlegg på fagdagen. Så vidt jeg vet så ble det ikke tatt opptak eller skrevet ned noe fra foredraget, så derfor vil du ikke finne noe på nett. :)

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse