fbpx Kjerkol: Regjeringen vil ikke foreslå flere bemanningsnormer Hopp til hovedinnhold

Kjerkol: Regjeringen vil ikke foreslå flere bemanningsnormer

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen og helseminister Ingvild Kjerkol

– Overraskende at helseministeren ikke fremmer alternativer, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Ifølge Kommunal Rapport brøt det ut applaus da helseministeren på kommunalpolitisk toppmøte i KS i forrige uke garanterte at det ikke kommer flere bemanningsnormer.

Temaet for Ingvild Kjerkols innlegg og den påfølgende debatten var fremtidens helse- og omsorgstilbud og Helsepersonellkommisjonens rapport, som sier at det blir færre helsearbeidere per pasient i framtida. 

– Behovet for personell kan ikke utredes bort

For Norsk Sykepleierforbund har bemanningsnorm i kommunehelsetjenesten vært et ønske i mange år. Så hva tenker NSFs forbundsleder om helseministerens utspill?

– Behovet for flere folk og mer kompetanse i helse kan ikke utredes bort. Det er Kjerkols oppgave å løse dette, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Hun legger til at kommunene har bindinger knyttet til dagens bemanningsnorm i skole- og barnehagesektoren.

– Det er en ganske enkel øvelse å avfeie ulike virkemidler som skal trygge innbyggerne og pasientenes behov. Dermed er problemet like konstant, sier hun.

Larsen minner også om at det i det siste har dukket opp tallrike brutale eksempler på hva for lav kompetanse og dårlig bemanning fører til for pasienter i sykehjem og hjemmetjenester.

– Det er ingen overraskelse

– Er du overrasket over Kjerkols løfte?

– Det er ingen overraskelse for oss i dette. Det som er overraskende, er at helseministeren ikke fremmer alternativer, sier Larsen.

Med en fastsatt norm for kompetansenivå og antall ansatte på jobb mener Larsen kommunene ikke lenger hadde kunnet skyve eldreomsorgen nedover på prioriteringslisten og kutte i tilbudene.

– At regjeringen velger å diskriminere eldre og sykes behov for pleie i kommunen, er også svært dårlig samfunnsøkonomi. Dyr vikarbruk, skyhøyt sykefravær og videre frafall av sykepleiere og andre profesjonsgrupper blir resultatet, mener forbundslederen.

– Pasienter har grunn til å bli skuffet

– Er dere skuffet?

– Det er pasienter og brukere som har grunn til å bli skuffet. Sykepleiere har en ettertraktet kompetanse og vil uansett finne jobb. Det er den kompetansen kommunedirektører og ordførere sier de trenger aller mest. Men en systematisk forskjellsbehandling mellom sektorer påvirker først og fremst kvaliteten på helsetjenestene, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse