fbpx Blir sykepleierhverdagen bedre med blinkesko og ballongdyr? Hopp til hovedinnhold
Kjerkol-parodi:

Blir sykepleierhverdagen bedre med blinkesko og ballongdyr?

Montasje av Ingvild Kjerkol og Amalie Stuves parodi på henne

– Det er morsomt å parodiere Kjerkol, synes komiker Amalie Stuve, som lar helseministeren få gjennomgå i et nytt humorprogram med premiere på NRK i dag. – Jeg lo godt, sier ministeren selv.

Settingen er etter hvert velkjent: En alvorstynget helseminister har inntatt podiet foran en blå vegg prydet av riksløven og ordet «Norge» i ulike språklige varianter.

– Kjære sykepleiere. Jeg ser at dere ikke har det bra på jobb.

Hvis du er så kaldhjertet og egoistisk at du velger å si opp som sykepleier, så er det helt greit, for da vet vi at det kun er de mest empatiske sykepleierne igjen til slutt
Amalie Stuve i rollen som Ingvild Kjerkol

På programmet denne gangen står tiltak som kan bedre sykepleieres arbeidshverdag, men tiltakene kan virke en smule mer kreative og konkrete enn vi er vant med:

Gavekort for kort applaus og tommel opp. Spillelisten «Chill nurse vibez» på Spotify. Paljettputer på avdelingene med bilde av Justin Bieber og en alpakka med artig hatt. Blinkesko og ballongdyr.

For å nevne noe.

Oppsigelser til Jonathan

Komiker Amalie Stuve strekker strikken et godt stykke i sin ferske parodi på helseminister Ingvild Kjerkol.

Hvordan vil ministeren for eksempel begrense antall sykepleiere som forlater yrket? Jo, ved å tvinge dem til å levere oppsigelsen sin til Jonathan, en åtteåring med leukemi.

– Hvis du er så kaldhjertet og egoistisk at du velger å si opp som sykepleier, så er det helt greit, for da vet vi at det kun er de mest empatiske sykepleierne igjen til slutt.

– En digg følelse

– Det er morsomt å parodiere Kjerkol, forteller Amalie Stuve til Sykepleien via en e-post.

Komikeren har irriterer seg over mangelen på gode løsninger med tanke på krisen i helsevesenet.

Jeg håper at sykepleiere og andre i helsevesenet skal kunne le av denne, siden den er ment mye for dere
Amalie Stuve

– Derfor er det en digg følelse å formidle det gjennom humor. Vi sparker jo absolutt oppover. Også er det gøy av mer humorrelaterte grunner også, som at hun har en dialekt jeg får øve inn og et stivt politikeraktig kroppsspråk det er gøy å etterlikne. Også er det satire, så jeg håper at sykepleiere og andre i helsevesenet skal kunne le av denne, siden den er ment mye for dere.

Stuve forteller at hun ofte tar utgangspunkt i hvordan de hun parodierer bruker ansiktet og stemmen.

– I Kjerkols tilfelle smiler hun ofte mildt mens hun lukker øynene, også har hun en litt lysere stemme enn meg. Jeg øver mye foran speilet og leter etter små detaljer i ansiktet jeg kan få til å likne på henne. 

Ment som kritikk

– Er sketsjen en kritikk av regjeringens helsepolitikk, og hva skulle du selv gjerne sett av tiltak overfor sykepleiere?

– Siden jeg er komiker og ikke sykepleier, har jeg selvsagt ikke kjent på kroppen hva som er problematisk med regjeringens helsepolitikk. Men jeg har lest mange fortvilede debattinnlegg, Instagram-innlegg, kronikker og artikler skrevet av sykepleiere som er overarbeidet og roper etter hjelp.

– Sketsjen er ment som en kritikk til at regjeringa ikke tar behovet for tiltak på alvor og heller kutter i budsjetter og tilbud, og forventer at sykepleierne skal gjøre en like god jobb og holde ut like lenge, selv med for få folk, for mange arbeidsoppgaver og vanskelige vilkår.

Politikerne må i større grad lytte til sykepleierne
Amalie Stuve

Stuve synes selv det er utrolig at sykepleiere ikke tjener mer med tanke på den, bokstavelig talt, livsviktige jobben de gjør.

– Politikerne må i større grad lytte til sykepleierne, siden det tross alt er de som går på jobb og yter omsorg og helsehjelp hver eneste dag. Jeg har flere venner og bekjente som enten utdanner seg til å bli, eller jobber som sykepleiere, og det er fælt å høre at de gråter i praksis og på jobb, og ikke rekker å få i seg mat eller gå på do. Det er paradoksalt at mange av de som jobber rumpa av seg for å ta vare på alle oss andre, blir syke av jobben sin.

Premièreklar

Stuve er tidligere kjent fra blant annet NRK-serien «Amalie og Mathea», der hun og Mathea Stensæth Josefsen skrev manus og spilte de fleste rollene selv.

Kjerkol-parodien stammer fra en ny sketsjeserie fra rikskringkasteren, nemlig «Smil i fred», skapt av Stuve, Josefsen og Jon Sindre Fjellvang. 

Første episode av programmet hadde premiere på nrk.no mandag 27. mars, og det vil slippes en ny episode annenhver uke frem mot sommeren.

– Hvordan programmet blir er fortsatt ganske åpent, fordi vi er tre komikere som får skrive og produsere hva vi vil fortløpende, forteller Stuve.

– På den måten håper jeg programmet vil oppleves aktuelt og nytt og variert fordi vi er tre ulike mennesker bak de ulike sketsjene. I første episode ser du både en skuespiller som spiller dyr på grønnskjerm og den mer satiriske sketsjen om Kjerkol. Og resten sier jeg ikke, sånn at du kanskje får lyst til å ta en titt! Vi får lage hva vi vil, og på den måten formes programmet litt underveis. Poenget er at vi skal utforske alle observasjoner vi får lyst til å lage noe på og at folk som liker å se humor, skal få servert nye sketsjer ofte!

Det er alltid en ære å bli parodiert. Jeg lo godt.
Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister

– Får vi se mer av din «Kjerkol» i «Smil i fred»?

– Hvis hun fortsetter å forvirre og fraskrive seg ansvar, skal du ikke se bort fra at vi må lage mer! Jeg håper i alle fall at vi kan fortsette å bruke programmet til å formidle observasjoner som enten er viktige, eller som kan få folk til å le høyt, eventuelt smile for seg selv i fred på bussen. 

Kjerkol: – Jeg lo godt

Sykepleien har spurt helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol hva hun synes om Stuves parodi.

Statsråden svarer kort via e-post:

– Det er alltid en ære å bli parodiert. Jeg lo godt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse