fbpx Hvor morsomme er egentlig sykepleiere? Hopp til hovedinnhold

Podkast Hvor morsomme er egentlig sykepleiere?

Hanne Indrebø og Marianne Dale er sykepleiere og utgjør humorduen Podpikene.
HELSE OG HUMOR: Podpikene Hanne Indrebø (t.v.) og Marianne Dale er begge sykepleiere og komikere, men blander ikke de to karrierene altfor mye. Foto: Ingvald Bergsagel

Humor skal være helsebringende, men hvordan bruker egentlig sykepleiere humor i jobbhverdagen? Vi har oppsøkt ekspertise i form av to sykepleiere som også er komikere.

Podkast-duoen Podpikene består av Hanne Indrebø og Marianne Dale, begge sykepleiere og komikere. Vi har spurt dem ut om likheter mellom stand up og sykepleie og om hvordan de bruker humor i jobbhverdagen.

– Det er en humorpodkast som er meget, meget lettbeint.

Slik beskriver spesialsykepleier Hanne Indrebø Podpikene, en ukentlig podkast hun lager sammen med Marianne Dale, også hun sykepleier.

– Vi har jo noen alvorlige temaer innimellom, men vi fjaser det fort til, sier Indrebø.

– Vi ler mye av oss sjøl, kommenterer Dale.

Rus, psykiatri og humor

I denne episoden av Sykepleiens podkast har vi tatt turen over til Bergen, der pikene holder til.

Vi har spurt dem ut om sykepleie og humor, om hvor grensene deres går og om likheter mellom sykepleie og stand up.

Det er fort en hårfin grense hvis vi skal fortelle om noe som skjedde på jobb. Det er lett at den taushetsplikten begynner å sprekke litt i kantene.

Hanne Indrebø, spesialsykepleier og komiker

Duoen jobber til daglig innen henholdsvis rus og psykiatri, men selv om det kan være mye humor på jobb, tar de det sjelden med seg i podkasten eller stand up.

– Det er fort en hårfin grense hvis vi skal fortelle om noe som skjedde på jobb. Det er lett at den taushetsplikten begynner å sprekke litt i kantene, sier Indrebø.

– Den humoren vi har på jobb, den hører til der, både med tanke på det som blir sagt og ledd av inne på vaktrommet og det vi snakker med pasientene om.

Prøver seg frem

– Jeg er en av de sykepleierne som bruker en del humor rettet til pasientene, sier Dale, som jobber på en lukket psykosepost ved Sandviken sykehus.

– Selv om de er psykotiske, så har de jo humor og kan tulle og le. Det er bare å prøve seg litt frem.

– Hva har det å si at man kan le med pasienter i en så alvorlig situasjon?

– Veldig mye, sier Indrebø.

– Både for å bygge relasjoner, men og for å skape en følelse av jeg ikke er en sykepleier som bare er her for å fortelle deg hva du bør og ikke bør gjøre. Hva som er best for deg.

– Vi stiller litt mer på lik linje.

– En ting er humoren overfor pasienter, noe annet er internhumoren man kanskje bruker for å klare å stå i det?

– Ja, og den er jo drøy til tider. 

– Men den må til. 

Hør hele samtalen med Podpikene her:

Hanne Indrebø og Marianne Dale er sykepleiere og utgjør humorduen Podpikene.
LETTBEINT: Hanne Indrebø (t.v.) beskriver Podkasten hun lager sammen med Marianne Dale, som «meget, meget lettbeint». 3. april tar de Podpikene til scenen, og opptrer live på Lille Ole Bull i Bergen. Foto: Ingvald Bergsagel
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.