Sykepleiere lanserte «helsebrøl» foran Stortinget
«Helsebrølet» er initiert av sykepleiere som har fått nok av politikernes kutt. I ettermiddag brølte de utenfor Stortinget.
«Helsebrølet» ljomet utenfor Stortinget tirsdag ettermiddag. Over tusen demonstranter møtte opp for å si sin mening om regjeringens helsepolitikk da aksjonen startet.
Helene Dahl Karlsen er sykepleier og den som startet «Helsebrølet». Dette er den første aksjonen, men trolig ikke den siste.
– Tiden for å være flinke piker og flinke gutter er over, sa Dahl Karlsen, og oppfordret alle fremmøtte til å stemme i dagens første brøl.
NSF støtter Helsebrølet
– Det er på tide at vi bruker utestemmen, oppfordrer fylkesleder i NSF Oslo, Bård Ruud. Han var en av dem som holdt appell på slutten av aksjonen. Da var antallet ifølge Ruud over 1000 deltakere.
Han refererer til Helsepersonellkommisjonens leder, Gunnar Bovim, som tidligere forkynte at det er viktig å bruke innestemme når vi diskuterer bemanning i helsetjenesten.
Det provoserer Ruud.
– Det oppfattes som en hersketeknikk – alle som viser engasjement og temperatur blir på en måte stemplet som useriøse.
Det vil fylkeslederen stå opp mot.
– Det er på tide vi skrur på utestemmen når vi diskuterer viktige samfunnsverdier som det å kjempe for en trygg og kompetent bemannet helsetjeneste, sier han.
Folkeaksjon
«Helsebrølet» er en politisk uavhengig bevegelse med tilhengere fra mange leire, deriblant sykepleiere og NSF.
– Er ikke det problematisk for en fagorganisasjon å vise støtte til en interesseaksjon som «Helsebrølet»?
– Nei. Sykepleiere står midt oppe i situasjonen. For oss er det viktig å stå opp for pasientene og å fortelle hvor skoen trykker. NSF er bekymret. Økonomi ser ut til å gå foran alt annet. Det gjør oss generelt bekymret for kvaliteten og pasientsikkerheten i tiden som kommer, sier han.
I godt selskap
Ruud var ikke den eneste som talte til de fremmøtte. Helene Dahl Karlsen, som er leder for aksjonen, holdt først velkomsttale. Deretter gikk det slag i slag:
- Kine Albrigtsen – Om å være pasient
- Helsesista – Rus og utenforskap
- Randi Rosenquist – Psykiatrien
- Helsebrosjan – Akuttmedisin
- Elisabeth Raasholm Larby fra Endometrioseforeningen – Kvinnehelse og endometriose
- Lene Haug fra Redd Ullevål – NPM, Helseforetak og samhandling
- Tara SLAMpoet – Sykepleier og pårørende om foretaksmodellen og yrkesetikken
- Bjørnar Moxnes fra Rødt – Styrking av det offentlige helsevesenet
- Line Mette Teigland – Eldreomsorg
- Maria Teigland – Forebyggende arbeid for barn og unge
- Turid Cordtsen fra Norsk pasientforening – De sykeste pasientene
- Andrea Gjersvold – Behovet for bioingeniører
- Inge Alexander Gjestvang fra FRI – Behandlingstilbud til transpersoner
- Malena Chronholm Bøyesen – Slam poetry om føde-barsel
- Sigrid Bonde Tusvik – Å være pårørende
Og sist men ikke minst var Sykepleierforbundets trommekorps til stede. Det ledet an i demonstrasjonstoget som endte opp på Youngstorget.
OPPDATERING: Det har vært reaksjoner på at Sykepleien refererte antallet fremmøtte som «rundt et par hundre». Dette er anslaget fra vår journalist da aksjonen startet. Etter at vår journalist hadde forlatt arrangementet kom det mange flere til. Vår kilde anslår drøyt tusen mennesker. Mange av de fremmøtte mener det riktige antaller er rundt to tusen mennesker.
Lagt til følgende setning 2.3.2023: Han var en av dem som holdt appell på slutten av aksjonen. Da var antallet ifølge Ruud over 1000 deltakere. Også rettet i brødtekst, og oppdatert/forklart nederst i artikkelen.
3 Kommentarer
Elisabeth
,Altså, det var vel nærmere et par tusen enn et par hundre demonstranter...
Et par hundre? haha det var vel en grådig underdrivelse. Et par tusen demonstranter mener dere vel?
Psykmemes
,Synd dere tar så feil på antall demonstranter, det var over tusen. Rett og slett respektløst ovenfor de som arrangerte dette!