fbpx To til fire fødestuer stenges på OUS: – Jordmødrene erfarer et voldsomt arbeidspress Hopp til hovedinnhold

To til fire fødestuer stenges på OUS: – Jordmødrene erfarer et voldsomt arbeidspress

Fødeavdelingene ved Oslo universitetssykehus (OUS) hadde 1100 færre fødsler i fjor sammenlignet med året før. Nå skal to til fire av fødestuene stenges.

På OUS-avdelingene på Ullevål sykehus og Rikshospitalet ble det registrert 8273 fødsler i fjor mot 9405 året før – altså en nedgang på 12 prosent.

– Dette er en betydelig nedgang, og det er avgjørende for oss å bruke våre fagfolk på den beste måten for alle fødekvinner, deres partner og den nyfødte, sier Marit Lieng, leder av Kvinneklinikken ved OUS.

– Drift ved flere fødestuer enn antall fødsler tilsier, er verken god bruk av nøkkelkompetanse i avdelingen eller fornuftig bruk av de økonomiske ressursene som stilles til disposisjon for vår virksomhet, sier hun videre.

OUS har 15 fødestuer på Ullevål og fem på Rikshospitalet – totalt 20 fødestuer.

– Når vi nå planlegger å stenge to til fire fødestuer, reflekterer det nedgangen i antall fødsler, sier Lieng, som sier det ikke er besluttet hvilke fødestuer som stenges.

– Demotiverte fagfolk

Jordmorforbundet NSF advarer sterkt mot kuttene.

– Fra jordmødrene meldes det om at kvinner allerede nå må vente lenge på undersøkelserommet, observasjonsposten eller barsel fordi det er for få ledige fødestuer eller jordmødre på jobb. Jordmødrene erfarer et voldsomt arbeidspress på OUS. Vi frykter at flere jordmødre forlater yrket hvis arbeidspresset ikke reduseres. De store kuttene i fødselsomsorgen gir demotiverte fagfolk, sier leder Hanne Schjelderup i Jordmorforbundet NSF til Sykepleien.

Hun mener det blir helt feil at svingninger i fødselstall skal føre til kutt.

– Fødsler er akuttmedisin, og vår livsviktige beredskap må være på plass til enhver tid. Det skal være nok fagfolk på jobb og nok fødestuer åpne med en stabil drift slik at hver enkelt kvinne får en god og individuell oppfølging gjennom fødselen, sier Schjelderup.

Sykehusene får mindre å rutte med

Tirsdag holdt helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) årets tale til sykehusene. Der sa hun at strammere økonomi gjør at sykehusene får mindre å rutte med i 2023.

– Jeg vil be sykehusene se på hva de kan gjøre mindre av, sa Kjerkol fra talerstolen på sykehuset St. Olavs hospital i Trondheim.

Innstrammingen må skje for å håndtere økte priser og lønninger, påpekte hun. Det betyr at større investeringsprosjekter og vedlikehold kan måtte utsettes. Budsjettkuttene rammer blant annet OUS hardt, med kutt av 30 årsverk på Kvinneklinikken, 40 på barne- og ungdomsklinikken og 80 årsverk for psykisk helse og avhengighet, ifølge NRK.

– Regjeringen har midler

Hanne Schjelderup kjøper ikke helseministerens argumenter om økonomi.

– Hvis prisene holder seg på dagens nivåer, kan staten ifølge Nordea tjene nesten 5000 milliarder på olje og gass frem til utgangen av 2024. Regjeringen har midler til å kompensere fullt ut for prisveksten. Da hadde sykehusene i det minste gått i null. Nå mangler vi 3,4 milliarder for å komme dit vi var i fjor, sier jordmorlederen.

Hun opplever at regjeringen kutter i sykehusenes økonomi uten å si noe om hvordan foretakene skal prioritere.

– Da frykter vi at både fødsel og psykisk helse blir salderingsposter. Det ligger i finansieringsmodellen. Kuttene i OUS er bare ett av mange eksempler på dette. Nå må det bli slutt på kutt i livsviktige kvinnehelsetilbud her i landet. Foretakene bør instrueres av helseministeren til å prioritere midler til et trygt og forsvarlig fødetilbud over hele landet, sier Schjelderup.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Jordmor

Jordmor
1 år 4 måneder siden

Som jordmor ved OUS vet man snart ikke lenger hva man skal gjøre. En forsvarlig og trygg fødselshjelp klarer vi å gi. Men en forsvarlig og trygg holdning til egen helse, det klarer vi ikke lenger å ta vare på. Om OUS fortsetter i samme spor, tror jeg samtlige jordmødre har sluttet eller gått på en stor smell i løpet av 5 år. Sånn som vi har det i arbeidshverdagen når det kommer til bemanning og arbeidsbelastning, bør man ikke ha det på jobb ved et sykehus som mener de er i verdenstoppen på fødselsomsorg….

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse