fbpx Kan julemusikk senke blodtrykket? Ja, viser fersk juleforskning Hopp til hovedinnhold

Kan julemusikk senke blodtrykket? Ja, viser fersk juleforskning

Illustrasjonen viser strekmennesker med hatter som synger.

Klassisk musikk kan senke det systoliske blodtrykket. Men kan julemusikk ha samme effekt? 

Klassisk musikk kan ha en beroligende effekt, ved å senke det systoliske blodtrykket. Men hva slags effekt kan julemusikk ha? Det gikk Medisinsk forskningsenhet på Sygehus Sønderjylland i Danmark inn for å avdekke.

Resultatene av deres julerelaterte forskning er nylig publisert i Ugeskrift for læger

All I want for Christmas …

Allerede i september gjorde de iherdige forskerne et klinisk juleforsøk. Deltakerne var administrativt ansatte i en medisinsk avdeling, og blant dem var både forskere, leger og sykepleiere. For å bli inkludert i studien, måtte de godta å være til stede på angitt tidspunkt, og stille seg åpne til juleeksperimentet.

Forsøket var godkjent i Nissenes vitenskapsetiske komité (NVEK).

De ti forsøksdeltakerne fikk beskjed om å slappe av i ti minutter, så ble det målt blodtrykk, før de fylte ut et spørreskjema. Her måtte de opplyse om kjønn, alder, eventuell bruk av blodtrykksmedisin, hørsel, innstilling til julen og nåværende julehumør.

Julemusikk ble deretter avspilt på storskjerm med tilhørende video. 

Valget falt på All I Want for Christmas is You, som ble valgt fordi den er på topp ti over tidenes mest spilte julesanger. Etter avspilling ble deltakernes blodtrykk målt på nytt, og de fikk spørsmål om julehumør og holdning til den aktuelle julesangen.

Bildet viser Mariah Carey.

Sank hos kvinner, men ikke hos mann

Før eksponering for julemusikk hadde deltakerne et gjennomsnittlig systolisk blodtrykk på 123,7 mmHg. Mens etter avspilt julemusikk hadde dette falt til 120,1 mmHg, altså en reduksjon på 3,6 mmHg.

Dette får forskerne til å konkludere med at julemusikk har potensial til å senke blodtrykket. Selv om de også påviste en kjønnsforskjell: Studiens ene mann fikk en påviselig stigning i systolisk blodtrykk.

De fant også en gjennomsnittlig stigning, om enn litt lunken, i julehumør, som i gjennomsnitt steg med 0,8 poeng.

Dette spesielle humøret ble målt ved selvrapportering på en skala fra 1 til 10. 

Overraskende funn

Det som for forskerne var et overraskende funn, var at hele 30 prosent av deltakerne mislikte All I Want for Christmas is You. De spør seg om denne antipatien kan ha påvirket resultatene av studien, og om denne julesangen kan være gått ut på dato.

De konkluderer likevel med et generelt råd om å spille julemusikk hele desember, og anfører også at de så langt de vet, har utført den første danske studien på den beroligende effekten av julemusikk.

Dog var ikke reduksjonen i blodtrykket så stor som det tidligere er påvist ved lytting til klassisk musikk. Men de danske forskerne tror det kan skyldes det raske tempoet i den julesangen de undersøkte effekten av.

Mariah Carey på repeat

Det har ikke lykkes Sykepleien å finne tilsvarende forskning i Norge. Men det synes som norske helsearbeidere allerede følger danskenes råd, og spiller julemusikk i utbredt grad.

På Ringerike sykehus i Vestre Viken forteller operasjonssykepleier Camilla Gulbrandsen Dahlen at hun allerede har spilt julemusikk en god stund.

– Noen synes kanskje det er litt tidlig, men jeg opplever at de fleste liker å ha julemusikk på operasjonsstuen, sier hun, og forsikrer at alle i teamet må godkjenne musikken før den settes på.

– Vi jobber så tett sammen i et team, og er avhengig av god stemning oss imellom for bedre samarbeid, kirurgisk resultat og ikke minst for pasientsikkerhet, understreker hun.

Også anestesisykepleier og avdelingssykepleier for anestesi, Inger Johanne Grønvold, er enig i at julemusikk på stuen kan være fint. Hvis det er rolige omgivelser, hvor situasjonen tilsier at det er rom for det. Men også hun fremhever viktigheten av at alle er enige om musikk eller ikke.

Bildet viser et operasjonsteam i arbeid.

Pasientene beroliges

Camilla Gulbrandsen Dahlen sier de fleste kirurgene også liker å ha musikk på stuen.

– De melder om at stemningen blir bedre og det blir lettere å konsentrere seg, sier hun.

Hun opplever at også pasienten setter pris på musikk i førjulstiden.

– Vi hadde en pasient på dagkirurgen i forrige uke som sa hun ble så beroliget av det, og at hun følte seg tryggere.

I motsetning til hva som impliseres i den danske studien, ser ikke All I Want for Christmas til å være gått ut på dato på Ringerike.

Kollega Stian Skramstad, som er overlege i generell kirurgi og orlogskaptein i Forsvaret sanitet, ønsker seg alltid den sangen med Mariah Carey.

– Gjerne på repeat noen ganger, forteller Camilla Gulbrandsen Dahlen.

– Trivsel på operasjonsstuen er viktig, og da passer det med Mariah Carey for å få alle i julestemning, supplerer Stian Skramstad selv.

Bildet viser operasjonssykepleier med øreklokker.

Kan gå for Rammstein på Senja

I ambulansetjenesten på Senja går det i julesanger fra oktober. Det forteller intensivsykepleier og ambulansearbeider Ailin Waage.

– Men det er ikke alltid tid og sted for å gjøre det, sier hun.

– Det handler om hvilken type oppdrag vi skal ut på.

Og musikk med antatt beroligende effekt kan noen ganger være det motsatte av hva de trenger.

– Før et oppdrag går vi alltid gjennom hva vi skal gjøre, og vi fordeler blant annet prosedyrer, forteller hun.

– Og skal vi for eksempel ut på en hjertestans, kan det være en fordel å være i litt kampmodus. Da hender det vi setter på Rammstein. Også når det er jul.

At hun får litt ekstra adrenalin i slike situasjoner, ser hun på som en måte for kroppen å beskytte seg på.

– Jeg gjør meg klar for det som venter meg, og sånn sett tror jeg litt adrenalin kan være positivt i kontrollerte former. Det skjermer meg litt for påkjenningene jeg vil møte, sier hun.

– Men på turen hjem, når ting har roet seg, kan det hende vi setter på julemusikk.

Går for Nordnorsk julesalme

Men om julemusikk kan virke beroligende, kan det også vekke mange ulike følelser.

– Og det kan være følelser vi helst vil spare til etter at oppdrag er utført, påpeker hun.

– Vi har mange vanlige oppdrag, som kan være tunge. Som for eksempel å kjøre pasienter hjem fra sykehus for å dø. Og da er det ikke så heldig å høre musikk på forhånd som gjør oss sørgmodige. Slike oppdrag gjør noe med oss, men i møte med pasientene er det ikke våre følelser det handler om. Vi må være profesjonelle først, så kan vi være emosjonelle etterpå, når oppdraget er utført.

På Senja går det fremfor alt i Nordnorsk julesalme, men også Coldplays Christmas Lights og klassikeren Fairytale of New York.

All I Want for Christmas står normalt ikke øverst på spillelisten.

– Den er jo bare kjempetrist, mener Ailin Waage.

– Den begynner jo med at det ikke er mye man ønsker seg til jul. Og så følges det opp med at man bare ønsker seg «deg». Men er ikke «jeg» nok, liksom? Nei, den sangen er ingen favoritt i ambulansen.

Bildet viser Ailin Waage.

Fan av musikk på arbeid

I Ålesund tar Sasha Stabell vakter på blant annet ambulanse. Men inntil nylig var han sykepleier på en kirurgisk post på sykehuset. Han mimrer tilbake til fjoråret, da radioen konstant sto på P7 jul.

– Personlig er jeg veldig fan av musikk på arbeidsplassen for å få en ro, sier han.

– Så jeg skrudde ofte på radioen på vaktrommet. Spesielt i juletider, da det gikk julemusikk hele tiden, og det var pyntet. Da virket det som om det la seg et teppe med ro og julestemning på avdelingen.

Hans julesang-favoritt er nok Stjernesludd med Kurt Nilsen.

All I Want for Christmas når derimot ikke opp.

– For meg er den sangen blitt ødelagt av alle memsene før jul, innrømmer han og viser et eksempel der det er lagt tekst på et bilde av Mariah Carey bak rattet. Teksten sier: «Get in loser, we're going to play the same freaking Christmas song for the next 2 months».

– Så istedenfor at jeg anerkjenner det som en bra sang, ler jeg litt for meg selv hver gang jeg hører den. Den er et skikkelig startskudd for julen, sier Sasha Stabell.

Har tatt juleferie

Hva de danske forskerne sier til den norske julesangpraksisen er foreløpig uvisst. Førsteforfatter Donna Lykke Wolff er på juleferie, men på vei ut av kontordøren forsikret hun at hun skulle rett hjem og sette på julemusikk for å sikre god julestemning.

Og alt om julesangforskningen til Wolff og hennes kolleger er å lese i denne artikkelen: Julemusik er måske hemmeligheden bag julefreden …

God jul!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse