Britiske sykepleiere sliter økonomisk og psykisk
Økte levekostnader har sendt sykepleiere ut av yrket i England. De får bedre betalte jobber i butikker og restauranter, rapporterer Nursing Times. I ukene som kommer blir det avstemning om sykepleierne skal streike for å få høyere lønn.
I august var inflasjonen 10,1 prosent i Storbritannia. Økte priser på energi, drivstoff og mat har gjort levekårene til britene tøffere, og det begynner nå å få utslag også blant sykepleierne.
Nettversjonen av sykepleierbladet Nursing Times skriver at sykepleiere og annet helsepersonell i det offentlige helsevesenet, National Health Service (NHS) blir drevet ut av helsesektoren og inn i bedre betalte jobber i restauranter og butikker [for abonnenter].
Rekordmange sykepleiere forlater yrket
Sykepleiere er den største profesjonen i NHS. Likevel sto rundt 46 800 sykepleierstillinger ledige i juni i år, viser en rapport fra Nuffield Trust.
Rapporten viser også at siden de begynte å samle inn data i 2011, har aldri så mange sykepleiere forlatt yrket som i år. Antallet som forlater yrket i England har ligget litt under eller over 30 000 siden 2011, mens i år var tallet 40 365 per juni, det vil si en av ni sykepleiere.
Også i Skottland var det en av ni som forlot yrket i år per juni, med et totaltall på 7 470. Tall for Wales og Nord-Irland var ikke tilgjengelige.
Økonomiske bekymringer
Den 30. september kom en ny rapport fra NHS Providers der ledere av såkalte «NHS trusts» (det vil si organisasjonsenheter innen NHS) i England har svart på en spørreundersøkelse som ser nærmere på hva økte levekostnader har å si for personalet og pasientene til NHS.
Undersøkelsen ble utført i august og september og hadde en svarrespons på 54 prosent.
Der rapporterer godt over halvparten (61 prosent) av NHS-lederne en økning i sykefravær som skyldes psykiske problemer hos arbeidsstokken. Samtlige uttrykker bekymring for de ansattes psykiske og økonomiske velbefinnende.
Mister til andre bransjer
Lederne fra NHS-enhetene sier videre at de økte levekostnadene får de ansatte til å se etter arbeid andre steder. To tredeler (68 prosent) rapporterer en alvorlig lekkasje av ansatte til andre sektorer som hotell- og restaurantnæringen og handelsbransjen, hvor de kan tilby konkurrerende vilkår.
Sykepleien spør redaktøren av Nursing Times, Steve Ford, om hvordan sykepleiere kan få bedre betalte jobber i butikker og restauranter, som bladet skriver.
– Det avhenger av mange variabler og gjelder nok bare pleiepersonell i de lavere lønnssjiktene, svarer han på e-post.
Journalisten som har skrevet artikkelen, Megan Ford, skriver i en e-post til Sykepleien at det virker som om det er bedre betalte muligheter i andre sektorer sammenliknet med sykepleie.
– Har det vært noen reaksjoner fra politikerne eller andre på disse nedslående tallene?
– Ikke spesielt, bortsett fra de jeg siterte i artikkelen, skriver Megan Ford (se lenger ned i artikkelen).
Ikke råd å dra på jobb
NHS-lederne rapporterer også at arbeidstakere strever med å ha råd til å komme på jobb. 71 prosent av respondentene sier dette påvirker enheten deres på en alvorlig måte.
Nederst under rapporten fra Nuffield Trust, har sykepleier Helen skrevet en kommentar:
– Er virkelig NHS overrasket over hvorfor sykepleiere og jordmødre forlater yrkene sine? Vi føler oss undervurdert og misbrukt av en grådig kapitalist-nasjon som vurderer penger over mennesker. Lønna er forferdelig og reflekterer ikke utdanningen, ansvaret og ekspertisen til disse yrkene. Mine barn tjener mer enn jeg gjør. (…) Sykepleiere må betale parkeringsavgift på jobben og får kilometergodtgjørelse under standard, noe som betyr at kommunalt ansatte subsidierer sine arbeidsgivere. Noen NHS-enheter refunderer bare 24p per mile for sykepleiere, mens legene får 76p.
Ansatte får gratis mat
NHS-enhetene har trådt til med hjelp til personalet. 72 prosent tilbyr økonomisk rådgivning og utdanning, mens 27 prosent tilbyr mat-banker som deler ut gratis mat til de ansatte. 19 prosent planlegger å starte med utdeling av mat.
Miriam Deakin, direktør for politikk og strategi i NHS Providers, sa ifølge Nursing Times at undersøkelsen deres avslører hva deres ansatte går gjennom, på toppen av den psykologiske effekten av pandemien og høyt nivå av arbeidsrelatert stress.
– Enhetene har kalt det et vippepunkt for arbeidsstokken, sa hun og advarte om at når lønnsøkningen i år ble under inflasjonen for ansatte ved NHS, får kolleger det verre.
– Ministeres hoder bør henge i skam
Lederen i fagforbundet Royal College of Nursing, Pat Cullen, reagerte sterkt på undersøkelsen. Ifølge Nursing Times sa hun:
– Når halve NHS trenger å åpne matbanker for sine egne ansatte, burde ministeres hoder henge i skam. Denne lange listen fra hjertet av NHS viser hva som egentlig skjer med vår nasjons største ressurs og dens hardtarbeidende ansatte.
Hun la til:
– Titusenvis av sykepleiere blir drevet ut av denne behandlingen og pasientene betaler prisen. Nå stemmer våre medlemmer for streik for å fortelle våre myndigheter at nok er faktisk nok.
De kommende ukene vil sykepleiere fra NHS og deres kolleger stemme om de skal streike for høyere lønn. 300 000 medlemmer i Royal College of Nursing fikk stemmeseddelen den 6. oktober.
0 Kommentarer