fbpx Norsk Sykepleierforbund støtter SAS-streiken Hopp til hovedinnhold

Norsk Sykepleierforbund støtter SAS-streiken

Kai Øivind Brenden, 2. nestleder i NSF

– Et slikt forsøk på fagforeningsknusing som vi ser fra SAS her, kan skape presedens, og kan fort spre seg til andre deler av arbeidslivet dersom den tillates, sier andre nestleder i NSF.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) gikk i går ut med en pressemelding hvor de gir sin støtte til streiken blant pilotene i SAS. På forbundets Facebook-side har støtten fått blandet mottakelse. Noen synes det er greit, mens andre er helt uenig.

I pressemeldingen skriver NSF at pilotene streiker for et trygt og forsvarlig arbeidsliv, og at NSF støtter SAS-pilotene i denne arbeidskonflikten.

– Naturlig å støtte andre fagforeninger

– Hvorfor velger NSF å gå aktivt ut og støtte streiken i SAS?

– Det er naturlig for oss som fagforening å støtte andre fagforeninger som kjemper for sine medlemmers rettigheter i en arbeidskonflikt. Særlig en streik som er så prinsipielt viktig som denne, svarer andre nestleder i NSF, Kai Øivind Brenden, i en e-post til Sykepleien.

– Streiker ikke for høyere lønn

Pilotene har, sammenliknet med mange andre grupper, gode lønns- og arbeidsvilkår. Etter pandemien er det i tillegg fare for at SAS går konkurs. Streiken rammer ferieklare nordmenn som har holdt seg hjemme i to år på grunn av pandemien.

– Mener NSF at dere har medlemmene i ryggen når dere nå går ut og støtter streiken?

– Pilotene streiker ikke for høyere lønn. Denne streiken handler først og fremst om jobbsikkerhet og å verne om de rettighetene som tariffavtalene gir. Det er ikke akseptabelt at virksomheter forsøker å organisere seg bort fra sine ansattes fremforhandlede lønns- og arbeidsvilkår. Det vil sette hele den nordiske modellen under press, svarer Brenden. 

– Forsøk på fagforeningsknusing

Han legger til at en streik dessverre nesten alltid går ut over en tredjepart.

– Det er klart det er kjedelig når flyet ditt ikke går. Denne streiken går selvsagt også ut over sykepleiere som er på tur til en velfortjent ferie. Det er likevel slik at streik er et lovlig virkemiddel, og det eneste kampmiddelet som er tilgjengelig når forhandlinger ikke fører frem, svarer Brenden.

– En del sykepleiere vil sikkert reagere på denne støtteerklæringen. Hva vil NSF si til dem?

– Et slikt forsøk på fagforeningsknusing som vi ser fra SAS her, kan skape presedens, og kan fort spre seg til andre deler av arbeidslivet dersom den tillates. Det er trist å ikke få den ferien du har gledet deg til, men det vil være enda verre å miste de rettighetene du har i arbeidslivet, fremforhandlet gjennom tariffavtaler, svarer Brenden.

Ikke redd for NSFs omdømme

– Er ikke NSF redd for at denne støtten kan svekke eget omdømme?

– Å støtte andre yrkesgrupper er ikke en fare for vårt omdømme. Tvert imot, svarer han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse