fbpx – Jeg skulle ønske at medier sluttet å omtale bakterier som «monsterbakterier» og «superbakterier» Hopp til hovedinnhold

– Jeg skulle ønske at medier sluttet å omtale bakterier som «monsterbakterier» og «superbakterier»

Bildet viser en forsker som holder en petriskål.

Oppslag i mediene om forskere som har funnet resistente bakterier i Antarktis overrasker ikke Ernst Kristian Rødland, spesialist i infeksjonssykdommer og overlege ved Folkehelseinstituttet.

Flere norske medier meldte i dag om at forskere har oppdaget bakterier i Antarktis som er resistente mot både antibiotika og desinfeksjonsmiddel. Det er den svenske nyhetskanalen SVT norske medier viser til.

Forskere finner resistente bakterier hele tiden

Medier skriver at bakteriene kan utgjøre en risiko når isen smelter i takt med klimaendringene.

– Det er spesielt urovekkende med tanke på klimaendringene, ettersom vi vet at Antarktishalvøya, der studien ble gjennomført, er ett av de stedene der isen smelter raskest, sier forsker Andrés Marcoleta ved Universitet i Chile, ifølge SVT.

Mange lesere tenker fort at bakterien høres farlig ut og kan gi en ny pandemi.

Ernst Kristian Rødland er spesialist i infeksjonssykdommer, og overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI). Han har forståelse for at mange blir urolige når de leser overskrifter om nye resistente bakterier.

– Å finne resistente bakterier i miljøprøver er noe forskere gjør hele tiden. Dette er ikke uventet eller bekymringsfullt, beroliger Rødland til Sykepleien.

Ikke alle bakterier kan gi sykdom

Ifølge overlegen er det ikke sånn at en resistent bakterie nødvendigvis gir sykdom.

– Forskere tester mye for å finne ut hvilke bakterier som har sirkulerende resistensgener, som gjør at de kan gå fra miljø, til dyr og eventuelt mennesker og gi sykdom. Det er ingen grunn til å bli redd for en ny pandemi med bakgrunn i at forskere finner resistente bakterier, sier han.

– Når isen i Arktis smelter, er det forventet at vi finner nye typer resistente bakterier som har vært frosset ned. Om disse bakterienes resistens har noen klinisk relevans, vet vi ikke.

Mikrobenes verden endres

Siden det i SVT-artikkelen heller ikke nevner hva slags bakterie forskerne i Chile har funnet, er det vanskelig for Rødland å si noe mer.

– Det som er interessant, er at det vi nå ser mer av, er at menneskeskapt aktivitet skaper endringer i den mikrobielle verden, sier han.

Rødland synes dette er et faglig spennende felt, men han er ikke per i dag bekymret for at forskere som finner resistente bakterier i naturen skal gi ny pandemi.

– Jeg skulle imidlertid ønske at medier sluttet å omtale bakterier som «monsterbakterier» og «superbakterier» – de er som alle andre bakterier. De er verken «supre» eller «monstre». De er bare resistente mot en del medisiner som kan drepe dem, sier han.

0 Kommentarer

Submitted comments are quality assured before publication. Quality assurance takes place during regular working hours.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse