fbpx 57 nye koronadødsfall legges til på grunn av endret tellemåte Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

57 nye koronadødsfall legges til på grunn av endret tellemåte

NYHETER: Her får du dagens nyheter fra helsesektoren. Videografikk: Hilde Rebård Evensen. Foto: Erik M. Sundt, Stig M. Weston, Mostphotos

Onsdagens helse-nyheter oppsummert.

Norske myndigheter har nå registret 2.169 dødsfall knyttet til covid-19. Man har endret tellemetoden, og dermed er det 357 flere koronadødsfall enn tidligere. (Publisert 14:42)

De fleste nye dødsfallene har kommet etter nyttår, skriver Folkehelseinstituttet.

Bakgrunnen er at det er stadig flere som ikke har fått registrert en positiv koronatest i MSIS-systemet, fordi man endret kriteriene i slutten av januar 2022.

Færre har fått mulighet til å ta en PCR-test for covid-19, og hurtigtester registreres ikke i systemet med mindre de er tatt av helsepersonell på en institusjon.

Underrapportering fra sykehjem

De som dør av covid-19, står fortsatt registrert med det i Dødsårsaksregisteret, men ikke i MSIS. Dermed har ikke FHI telt dem frem til nå. Dette har forårsaket en underrapportering.

– Dette gjelder særlig dødsfall på sykehjem. For å unngå en underrapportering endres derfor overvåkningen til også å inkludere dødsfall uten en positiv prøve i MSIS, heter det.

Selv om FHI mener omikronbølgen sannsynligvis har nådd toppen, har ikke dette ført til et fall i covid-relaterte dødsfall enda. Foreløpig er det registrert 156 dødsfall i uke 10, mot 152 i uke 9. Det er rekord.

Ikke overdødelighet

Imidlertid har det ikke vært flere dødsfall enn vanlig i Norge de siste ukene.

– Antallet dødsfall, uavhengig av dødsårsak, har vært på normalt nivå i Norge siden rett før nyttår, sier fagdirektør Frode Forland. Dette gjelder i befolkningen som helhet, men også i aldersgruppen 65 år og eldre.

Det var flere dødsfall enn forventet, såkalt overdødelighet, i åtte uker i slutten av 2021. Utover dette har antallet ukentlige dødsfall vært på forventet og under forventet nivå gjennom hele pandemien, skriver FHI.

FHI tror at smittetoppen er nådd (Publisert 14:44)

Toppen på omikronbølgen er nådd både når det gjelder smittede og innlagte, mener Folkehelseinstituttet.

Fagdirektør Frode Forland i FHI bekrefter dette til NTB.

– FHI tror at toppen er nådd – både når det gjelder smittetall og innlagte. Vi har sett en avtakende kurve når det gjelder smittetall i flere uker – først i Oslo og Viken, senere i andre fylker, sier han.

I sin ukerapport for uke 10 viser FHI til blant annet nedgangen i antall meldte smittetilfeller, i antallet legekonsultasjoner, samt data fra befolkningsundersøkelsene MoBa og Symptometer.

– Det er mange trekk som tyder på at smittetoppen er over, og nå ser vi det også i innleggelsestallene i sykehus. Det samme gjelder tallene for innlagt i intensivavdeling, som går forsiktig ned, sier Forland.

Onsdag ble det registrert 534 koronainnlagte på norske sykehus, en nedgang på 102 siden toppen mandag i forrige uke.

FHI: Tror smittetallene fortsetter nedover

Forland sier at det som går opp, er dødsfall. Der har det vært en manglende registrering i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) – hvor det kommer et etterslep i forbindelse med onsdagens ukerapport.

Modelleringer viser at R-tallet, som er hvor mange en koronasmittet person smitter videre, har sunket fra rundt 1,2 i februar til nærmere 0,9 nå. Folkehelseinstituttet tror smittetallene vil fortsette nedover i tiden framover også, men ser samtidig en avflating i de folkerike kommunene i Viken.

– Det betyr at dette ikke er helt over. Samtidig er det en stigning i smittetallene i flere europeiske land, Tyskland, Italia, Storbritannia, Nederland.

Det kan være flere årsaker til dette, blant annet kan det være at de har hatt et senere innslag av BA. 2-varianten. De andre nordiske landene har en veldig lik trend som i Norge, hvor toppen nå er nådd.

Fortsatt noen skjær i sjøen

– Sykehusene har kapasitet for de som trenger å bli innlagt, og det er mindre press på intensivavdelingene. Men det er fortsatt høyt sykefravær og tøft for enkelte kommuner, legger Forland til.

Fortsatt er det også mange som blir innlagt med korona som bidiagnose.

– Fortsatt er det litt skjær i sjøen. Men det synes som om dette går rett vei og at man har kontroll over situasjonen, sier han.

Vikarbyråer lokker sykepleiere med gratis bolig i sommer (Publisert 11:34)

Sykepleiermangelen fører til at det er hard konkurranse om fagfolk i sommerferien. Vikarbyråene lokker med sommerbonuser, gratis bolig og høy lønn.

Norsk Sykepleierforbund er bekymret for pasientene i sommerferien, skriver Bergensavisen.

I Bergen kommune må flere sykehjem ta i bruk vikarbyråene, som altså lokker sykepleiere med svært gode betingelser. Byrået Dedicare dekker både bo- og reisekostnader for sykepleiere som tar oppdrag et annet sted enn hjemstedet.

Politikerne i Bergen er svært uenige om hvordan kommunen skal sørge for å få tak i nok folk. SV-politikeren Diane Berbain mener kommunen må ta grep for å utkonkurrere vikarbyråene, Høyres Hilde Onarheim mener kommunen må sørge for å gi sine ansatte mer valgfrihet og redusere overtid.

FHI om økende koronasmitte i flere land: – Gir en viss uro (Publisert 09:50)

Flere land i Europa opplever nå en ny smittebølge. FHI følger nøye med på utviklingen og er forberedt på at det samme kan skje i Norge.

– Nå ser vi at smitten øker igjen i flere land. Det gir en viss uro, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) til TV 2.

I slutten av februar begynte smitten å øke igjen i blant annet Tyskland, Finland, Nederland, England og Sveits.

En analyse fra NBC News viser at smittetrenden er økende i nesten halvparten av de europeiske landene.

I Norge går smitten ned i omtrent alle fylker, og toppen av smittebølgen ble trolig nådd for én eller to uker siden, ifølge FHI.

Det kan oppstå ny smitte, sier Forland, men han understreker at Norge er godt rustet hvis det skulle komme en ny virusvariant eller en ny smittebølge.

– Situasjonen er en helt annen nå som vi har en gjennomvaksinert befolkning hvor mange også har vært gjennom en infeksjon. Det gjør oss godt beskyttet mot alvorlig sykdom hvis det skulle komme en ny variant, sier Forland.

Helsedirektør Bjørn Guldvog følger også nøye med på situasjonen i de europeiske landene.

– Det er mulig at vi kan få en slik situasjon i Norge også, men vi tror at smitten nå går gradvis nedover. Noen garanti har vi ikke for dette, men foreløpig ser det bra ut, sier Guldvog.

Han tror heller ikke det er sannsynlig at en ny variant vil ta over i Norge.

Lokale myndigheter hevder 500 er tatt som gisler ved sykehus i Mariupol

Russiske styrker har inntatt et sykehus i Mariupol og holder rundt 500 mennesker som gisler, ifølge guvernøren i Donetsk. (Publisert 09:20)

Ifølge Donetsk-guvernør Pavlo Kyrylenko drev russiske styrker rundt 400 mennesker fra nabobygg inn på sykehuset. På Telegram skriver han at rundt 100 leger og pasienter også antas å være på sykehuset.

Ifølge Kyrylenko bruker styrkene dem inne i sykehuset som menneskelige skjold, og de tillater ingen å dra.

– Det er umulig å forlate sykehuset. De skyter mye, sier han.

Hovedbygget ved sykehuset har fått store skader i artilleriangrep, men helsepersonell har fortsatt å behandle pasienter på midlertidige sengeposter i kjelleren, ifølge Kyrylenko.

Han ber verden svare på de «grove overtrampene av normene og skikkene ved krig, disse sjokkerende forbrytelsene mot menneskeheten».

Det ukrainske forsvaret sier at Russland forsøker å sperre av byen fra utkantene i både vest og øst. På Facebook skriver generalstaben at det er «store tap».

Pfizer vil gi eldre amerikanere en fjerde vaksinedose (Publisert 09:27)

Pfizer og Biontech ber amerikanske helsemyndigheter om autorisasjon for å tilby en andre påfyllingsdose av selskapenes vaksine til folk over 65.

Tall fra Israel viser at eldre vil ha nytte av det, mener selskapene. Den nåværende anbefalingen er to vaksinedoser, etterfulgt av en påfyllingsdose for alle som er tolv år eller eldre.

Forslaget er at folk over 65 år blir tilbudt en fjerde dose. Det må vurderes av smittevernetaten CDC og mat- og legemiddeltilsynet FDA. Om det blir godkjent, er spørsmålet hvor lenge etter dose tre den fjerde dosen skal gis.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse