fbpx Datatrøbbel på OUS: – Fikk ikke rekvirert blodprøver Hopp til hovedinnhold

Datatrøbbel på OUS: – Fikk ikke rekvirert blodprøver

Rolf-André Oxholm, htv OUS

Datatrøbbelet ved Oslo universitetssykehus er fikset, men primærhelsetjenesten må belage seg på forsinkelser i oversendelse av epikriser og meldinger.

Før helgen opplevde OUS at databasen til journalsystemet ved Oslo universitetssykehus falt ned.

– Hva skjedde?

– Hvis jeg har skjønt informasjonen riktig, skjedde det en feil ved forrige oppdatering av DIPS. Det førte til at vi plutselig ikke kunne rekvirere blodprøver, eller få opp blodprøvesvar. Vi måtte gå over til manuell rekvirering, sier Norsk sykepleierforbunds hovedtillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus (OUS), Rolf-André Oxholm.

Han var selv på vakt i helgen.

– Vi har planer for manuell håndtering når det er planlagt vedlikehold av datasystemer, men nå falt systemet sammen uten at noen skjønte helt hva som var årsaken. Heldigvis virket programmet Metavision som registrerer pasientens kurver og oversikt over medikamenter, sier han.

– Alt tok lengre tid

Oxholm sier data-krasjen ikke førte til utsettelse av behandling, eller førte til noen pasienthendelser.

– Det var først og fremst tidkrevende. Vi kunne ikke lage rekvireringene, så det ble mye frem og tilbake med labben for å få laget blodprøverekvireringer og for å få svarene.

Han forteller det for så vidt er vanlig at de sender rekvireringer med rørpost.

– Men nå var problemet at vi ikke engang fikk laget rekvireringene. En pasient jeg hadde på intensiven tok det flere timer å få rekvirert en blodprøve. 

Utskriving av pasienter bød også på problemer.

– Jeg hadde selv en pasient som skulle skrives ut. Jeg klarte ikke å fylle ut nødvendig dokumentasjon, så jeg måtte skrive manuelt, printe ut og fakse papirene over til lokalsykehuset pasienten skulle sendes til.

Oxholm sier at alt ordnet seg til slutt.

NSF ble ikke tatt med i krisestab

– Det tok bare mye lengre tid enn normalt, sier Oxholm.

I helgen opprettet sykehuset krisestab.

– Ingen fra NSF ble tatt med der, så vi vet ikke hva som ble drøftet i møtene de hadde.

– Hva tenker du om det?

– Vel, det er alltid god strategi å ta med alle representanter som er berørt av krisen, så jeg håper det var en glipp, sier han.

Blir forsinkelser

Ifølge OUS fungerer nå DIPS som normalt. 

Sykehuset har fortsatt grønn beredskap, fordi datatrøbbelet har ført til en stor ryddejobb for å få oppdatert databasene med data.

– Primærhelsetjenesten må være forberedt på at epikriser og meldinger til pleie- og omsorgstjenesten blir forsinket de nærmeste dagene. Vi vil bruke noen dager på å sikre at all informasjon er korrekt slik at oppfølging av pasientene går som normalt, sier medisinsk direktør Hilde Myhren i en pressemelding.

Endret første setning: Før helgen opplevde OUS at databasen til journalsystemet ved Oslo universitetssykehus falt ned.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse