fbpx Ordene som har preget pandemien Hopp til hovedinnhold

Ordene som har preget pandemien

Pandemiord

Hvilke helsetopper har kommet mest til orde i mediene, når tok Astrazeneca-debatten av, hvem husker hytteforbudet og hva får mest oppmerksomhet: nedstenging eller gjenåpning?

Pandemien har lært oss den historiske bakgrunnen for ord som «karantene» og «kohort».

Det greske alfabetet er ikke lenger like gresk for alle, etter hvert som «delta» og «omikron» har sklidd inn i hverdagsvokabularet.

Ord som hytteforbud, søringkarantene, boosterdose, karantenehotell, mjuta og nærkontakt var det ikke altfor mange som brukte i 2019.

Sykepleien har tatt en nærmere titt på ordene, -navnene og -begrepene som har preget mediene og oss i snart to år.

Etter rundt ti millioner koronatester og omtrent like mange enkeltdoser med vaksine her i landet, begynner de fleste av oss å bli vant til vattpinner i nesa og nålestikk i skuldra. Mange har også blitt mye flinkere til å vaske hendene sine.
Hva må til for å få folk til å holde seg mest mulig unna hverandre? Tiltakene har vært mange, kreativiteten stor og forvirringen like så.Regler om hvor mange og hvem som kan samles når, hvor og hvordan har blitt tolket, feiltolket og forandret så mye at selv de øverst ansvarlige har snublet litt.
Besøksrestriksjoner og smittefrykt, hjemmeskole og omdisponering, bemanningskrise og utmattelse – på hvert sitt vis har jordmødre, helsesykepleiere og intensivsykepleiere fått arbeidshverdagen snudd på hodet av pandemien.
Til nå har koronaviruset kommet i variantene alfa, beta, gamma, delta, lambda, my og omikron, men det greske alfabetet har dessverre hele sytten bokstaver til.
2021 er blitt året der vaksinetyper diskuteres omtrent slik ungdom diskuterer alkohol: Hva blir folk dårligst av? Hvilken effekt kan du regne med etter et par shots? Går det bra å blande? Og bør slik i det hele tatt tilbys folk under 18?
Er mediene mest opptatt av positive eller negative nyheter? Det kommer helt an på når du spør.
Før pandemien var det ikke alt for mange som visste hvem Espen Rostrup Nakstad var. Det vet de nå. Og Camilla Stoltenberg er muligens i ferd med å bli mer kjent enn lillebroren Jens.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse