fbpx Opp mot halvparten av nye koronatilfeller i Bergen er omikron Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Opp mot halvparten av nye koronatilfeller i Bergen er omikron

Bildet viser et kit med utstyr til selvtesting for korona, som kan gjøres hjemme.

Her er dagens korona-nyheter.

Omikron øker i Bergen (Publisert 15:49)

Mellom 30 og 50 prosent av de positive koronaprøvene i Bergen er nå av omikronvarianten. – Det er stadig økende, sier byens assisterende smittevernoverlege.

– Jeg regner med at omikron blir dominerende i Bergen i begynnelsen av januar, sier assisterende smittevernoverlege Kjell Haug til Bergens Tidende.

Han forteller at de ser en del av omikronsmitten kommer fra Østlandet. Varianten er dominerende i Oslo og Viken.

– Mange er nå på besøk i Bergen, og jeg tror denne importsmitten sannsynligvis er mer betydelig enn import fra utlandet, sier Haug.

Fakta
Fakta om koronautbruddet i Norge (Publisert 15:45)
  • 1258 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80-89 år gamle, og 55 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.
  • 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 4 280 889 personer mottatt første dose, og 3 914 962 har mottatt andre dose.
  • 1 466 322 personer har fått tredje vaksinedose, noe som tilsvarer 27,2 prosent av befolkningen over 18 år.
  • Fem varianter av koronaviruset har hatt utbrudd i Norge. De har fått navnene alfa, beta, gamma, delta og omikron. Siden august 2021 har deltavarianten vært dominerende i Norge.
  • Ved publisering av forrige ukesrapport fra FHI var det i Norge funnet 37 935 tilfeller av alfa, 664 tilfeller av beta, 16 tilfeller av gamma, 101.161 tilfeller av delta og 3866 tilfeller av omikron (både bekreftede og sannsynlige).
  • 380 633 personer har siden februar i fjor fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) tirsdag. 9 179 377 tester var fram til mandag utført i landet.
  • Snittalderen til dem som har fått påvist smitte så langt i pandemien, er nå 31 år. Det er 196 801 menn som har fått påvist smitte, og 183 829 kvinner. I tillegg er det ukjent hvilket kjønn tre av de smittede har.
  • Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Fra 29. november 2021 har det gjennomsnittlige R-tallet ligget på 1,1, ifølge FHI.
  • 315 koronapasienter var tirsdag innlagt på sykehus. Det er 13 færre enn dagen før.
  • Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse sør-øst 223, Helse vest 57, Helse nord 20 og Helse Midt-Norge 15.
  • 82 pasienter fikk tirsdag behandling med respirator. Det er tre færre enn dagen før.
  • I alt 1424 pasienter hadde fram til mandag fått behandling med respirator.

(Kilder: Helsedirektoratet, FHI)

Nakstad: Det jobbes med å få på plass egenregistrering av positive hurtigtester (Publisert 14:35)

Helsemyndighetene jobber med å få på plass et system hvor man selv kan registrere en positiv hurtigtest. Det kan spare arbeid på laboratoriene.

I dag må man ha en bekreftende PCR-test hvis den skal bli registrert.

– Vi har jobbet med å få på plass selvregistreringer der du kan logge inn og registrere et positivt resultat på en hurtigtest selv, og da slipper du å dra på teststasjon og få en bekreftende prøve, sier Nakstad til VG.

Dette vil ta ned presset på både laboratorier og kommuner i ganske stor grad. Det er imidlertid ikke gjort over natta, påpeker han.

– Det er relativt kompliserte ting. Ikke bare juridisk, men også teknologisk, sier han.

1 466 322 nordmenn har fått tredje dose med koronavaksine (Publisert 14:33)

1 466 322 personer er vaksinert med tredje dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk tirsdag. 4 280 889 personer har fått første dose og 3 914 962 har fått andre.

27,2 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått tredje dose, mens henholdsvis 79,4 og 72,6 prosent av befolkningen har fått dose en og to.

For befolkningen over 18 år for dose en og to er andelen henholdsvis 92,5 og 89 prosent.

Foreløpig gis dose tre ikke til ungdom under 18 år. I alderen 16-17 år har 95,5 prosent fått første dose, og 80,1 prosent har fått andre dose.

I alderen 12-15 år er andelen henholdsvis 77,5 og 2,1 prosent.

Foreløpig har FHI registrert at 549 personer fikk første dose mandag, 1.077 personer fikk andre dose og 17.032 personer fikk tredje dose.

De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Trøndelag (93,7 prosent) og Innlandet (93,2 prosent). Lavest andel er i Rogaland (90,8 prosent) og Troms og Finnmark (90,8 prosent). For andre dose ligger fylkene Trøndelag (91,3 prosent) og Innlandet (90,5 prosent) best an, og for tredje dose ligger Innlandet (31,7 prosent) og Vestfold og Telemark (30,6 prosent) best an.

Norge startet koronavaksineringen 27. desember 2020. Vaksinene til Pfizer og Moderna benyttes i dag, men man kan også søke om å få Janssen-vaksinen. Norge valgte å stanse all bruk av AstraZeneca-vaksinen i mars.

Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

WHO når ikke vaksinasjonsmålet

Verdenshelseorganisasjon (WHO) hadde som mål å vaksinere 40 prosent av befolkningen mot korona i hvert land innen slutten av året. Det går ikke.

Omtrent halvparten av WHOs 194 medlemsland vil ikke nå målet innen nyttår. I rundt 40 av landene har ikke engang 10 prosent av befolkningen blitt vaksinert.

Landene i Afrika ligger spesielt langt unna vaksinasjonsmålet.

Nylig uttalte Verdens helseorganisasjon (WHO) at rike lands kappløp for å gi påfyllingsdoser til sine innbyggere øker ulikhetene i verden og forlenger pandemien.

På verdensbasis har over 8,6 milliarder vaksinedoser blitt satt, men flest av dem i rike land. Legemiddelindustrien mener derimot at det ikke er tilgang på vaksiner, men vaksinasjonsskepsis og problemer med distribusjonen som er hovedproblemene.

74 nye koronatilfeller i Trondheim siste døgn (Publisert 12:06)

Trondheim kommune har registrert 74 nye smittetilfeller med korona det siste døgnet. Den største andelen smittede er i 20-årene, hvor 16 personer er smittet.

I aldersgruppen 10 til 20 år er det 14 smittetilfeller, mens i aldersgruppen 40 til 49 og 50 til 59 er 15 og 12 smittet.

Smittetallet på 74 er en sterk økning fra mandag, da det ble registrert 44 smittetilfeller, men lavere enn dagene før. Mellom 21. og 26 desember ble det registrert totalt 357 tilfeller av covid-19-smittede i Trondheim.

Elleve personer er innlagt med korona i kommunen tirsdag, en færre enn mandag.

Barneombudet sterkt kritisk til rødt nivå på videregående (Publisert 12:05)

Det er uholdbart at regjeringen har valgt å holde de videregående skolene på rødt smittevernnivå – i strid med faglige råd, mener barneombud Inga Bejer Engh.

– Det skal være faglige råd, ikke frykt som styrer tiltakene. Å legge på litt ekstra når det gjelder tiltak for å være på den sikre siden er uholdbart etter to år med pandemi, sier Engh.

Hun ber regjeringen snu og sette videregående skoler på gult nivå fra 3. januar. Barneombudet påpeker at ungdommene allerede har båret en stor byrde gjennom pandemien.

– Dette er særlig alvorlig nå som regjeringen har kunnskap om hvilke alvorlige konsekvenser det har å begrense elevenes fysiske tilstedeværelse på skolen, sier barneombudet.

Griper inn i rettigheter

Mandag valgte regjeringen å sette faglige råd fra både Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet (FHI) og Utdanningsdirektoratet til side og videreføre rødt smittevernnivå i den videregående skolen.

Rødt nivå på videregående betyr fortsatt tilstedeværelse og undervisning, men krav til få nærkontakter og avstand for de eldste elevene. I tillegg innebærer det en del digital undervisning.

– At de holdes på rødt nivå over hele landet, er uholdbart siden det er i strid med samtlige faglige råd. Tiltaket innebærer mye hjemmeskole og lite sosial kontakt for mange ungdommer, sier Engh.

Barneombudet minner om at det politiske handlingsrommet er begrenset når det innføres tiltak som griper inn i viktige rettigheter som er av samme rang som Grunnloven.

– Regjeringen bør raskt vurdere om det er behov for nasjonale tiltak i skolen, eller om dette er noe som kan gjøres lokalt ved behov. Generelt må de vurdere tiltakene de innfører overfor barn, minst hver 14. dag siden tiltakene overfor barn må vare så kort tid som mulig, sier hun.

Tydelige råd

I sine faglige råd påpeker FHI at smitten i videregående har vært vedvarende lav. I tillegg er denne gruppen nylig vaksinert med annen dose, og det er sannsynlig at dette bidrar til en smittereduserende effekt, også mot omikron, fastslås det.

«Det er derfor ikke grunnlag for rødt tiltaksnivå nasjonalt», konkluderer FHI.

Utdanningsdirektoratet går i sine vurderinger enda lenger og skriver at rødt nivå i videregående skole må avvikles så snart som mulig.

Utdanningsdirektoratets vurdering er at rødt nivå i videregående ikke er forholdsmessig slik smittesituasjonen er i dag.

«Rødt nasjonalt nivå i videregående skole kan ikke opprettholdes», skriver direktoratet.

Forsvarer rødt nivå

Statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet forklarte mandag beslutningen med at erfaring fra tidligere i pandemien viser at gult nivå ikke fungerer så godt på videregående skoler.

Det samme trekkes fram av statssekretær Halvard Hølleland (Ap) i Kunnskapsdepartementet.

– Vi er opptatt av å lytte til de som jobber i skolen. Den klare tilbakemeldingen vi har fått fra fylkeskommuner og videregående skoler, er at gult nivå ikke fungerer i videregående opplæring, sier Hølleland i en skriftlig uttalelse til NTB.

– I videregående opplæring blandes elever på tvers i mange ulike fag og klasser i løpet av en skoledag, og gult nivå er dermed i realiteten ikke er et alternativ for oss nå.

Statssekretæren legger til at regjeringen ville unngå å sette et nytt tiltaksnivå midt i ferien.

– Det krever store ressurser å planlegge for gult nivå i videregående opplæring, og det kan i verste fall føre til at skolene ikke får åpnet første skoledag etter juleferien, sier Hølleland.

Det nasjonale tiltaksnivået vil bli vurdert på nytt i uke to.

Regjeringen slår tilbake mot karantenekritikk fra skoleansatte (Publisert 12:02)

Regjeringen forsvarer den nye karanteneordningen for ansatte i skoler og barnehager og hevder deler av kritikken mot ordningen er feilslått.

– Det er feil at lærere vil sitte i fritidskarantene til langt utover våren slik Utdanningsforbundet hevder. Regjeringen har vært tydelig på at alle ansatte i barnehager og skoler skal prioriteres for oppfriskningsdose, sier statssekretær Halvard Hølleland (Ap) i Kunnskapsdepartementet i en epost til NTB.

Han påpeker at ansatte som har tatt oppfriskningsdosen, vil være unntatt fra karantene på grunn av nærkontakt som skjer senere enn en uke etter siste dose.

Bred kritikk

Mandag kunngjorde regjeringen at ansatte i skoler og barnehager får unntak fra smittekarantene i arbeidstiden fra 1. januar. Ansatte som har vært i nærkontakt med en smittet, kan gå på jobb, men må teste seg på døgn tre og sju etter nærkontakten.

Ordningen har blitt møtt med tydelig kritikk fra både Utdanningsforbundet, Lektorlaget og Skolenes landsforbund.

– Slik jeg oppfatter de nye reglene, er det sånn at lærerne og barnehageansatte blir unntatt fra karantene i arbeidstiden, men at de skal være i karantene på fritiden. Med det kan vi få en situasjon der de er på jobb, men vil sitte i fritidskarantene langt utover våren, sa nestleder Hege Valås i Utdanningsforbundet til NTB mandag kveld.

– Urimelig og ulogisk

Valås sier at Utdanningsforbundet har stor forståelse for regjeringens ønske om å holde skoler og barnehager åpne.

– Regelen er likevel urimelig og ulogisk fordi de ansatte i skoler og barnehager kan være nærkontakter og tett på elever og barn i barnehage hver dag, men samtidig i fritidskarantene og da for eksempel avskåret fra å hente sitt eget barn i barnehagen, sier han.

Norsk Lektorlag mener karanteneunntaket er en dårlig løsning og ber regjeringen revurdere.

– Vi har fått flere sterke reaksjoner allerede nå i kveld fra våre medlemmer, sier leder Rita Helgesen i Norsk Lektorlag i en uttalelse til NTB.

Flere tredjedoser på vei

Også LO-forbundet Skolenes landsforbund er kritiske.

– Bestemmelsen betyr egentlig at de sender alle ansatte i skoler og barnehager ut der det er mye smitte, uten smittevernutstyr, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker til NTB.

Hølleland i Kunnskapsdepartementet mener at mange ansatte uansett vil slippe karantene fordi de snart får oppfriskningsdosen med vaksine.

– Like over nyttår er det ventet at det vil være mange flere ansatte som oppfyller kravene for å kunne ta oppfriskningsdose, altså at det er gått minst 4,5 måned siden dose 2. Anslag fra FHI er at 146.000 ansatte vil være klare for vaksinasjon i uke 2, sier han.

811 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn (Pubisert 12:00)

Det er registrert 811 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 231 færre enn samme dag forrige uke, men 178 flere enn søndag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 866 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i Bjerke bydel. Her er det et smittetrykk på 2.765 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Gamle Oslo og Stovner bydel med henholdsvis 1.982 og 1.897.

Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Nordstrand og Sagene.

Smittetoppen i Oslo var 14. desember 2021 med 1.194 tilfeller på ett døgn.

Til sammen er 94.790 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse