fbpx Influensa er ny meldingspliktig sykdom til MSIS Hopp til hovedinnhold

Influensa er ny meldingspliktig sykdom til MSIS

bildet viser tegning av syk person
IKKE MERARBEID: – Forskriftsendringen vil ikke medføre merarbeid for legene eller laboratoriene, lover Karianne Johansen hos FHI. Foto: Emrah Avci / Mostphotos

Fra mandag 13. desember blir influensa en ny meldingspliktig sykdom fra laboratoriene til Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Influensa flyttes nå fra gruppe C til gruppe A i MSIS-forskriftens vedlegg 1, slik at positive og negative prøvesvar blir meldingspliktige fra laboratoriet, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

Omfatter ikke meldinger fra leger

Den nye meldeplikten som gjelder fra 13. desember, omfatter ikke MSIS-klinikermelding fra leger til MSIS.

Formålet ved at influensa skal meldes til MSIS er å kunne ha tilstrekkelig, rutinemessig overvåkning av sykdommen over tid, og beredskap mot sykdommen, slik at det raskt kan iverksettes tiltak ved økning i sykdomstilfeller.

Endringen vil gi Folkehelseinstituttet mulighet til å få en bedre oversikt over omfanget og alvorligheten av influensasykdom i Norge.

– Ikke merarbeid for leger eller laboratorier

– Forskriftsendringen vil ikke medføre merarbeid for legene eller laboratoriene. Laboratoriene sender allerede i dag alle prøvesvar for influensa til MSIS-labdatabasen. Det skal ikke sendes MSIS-klinikermelding for påviste tilfeller av influensa, slik som det skal for andre meldingspliktige sykdommer, sier Karianne Johansen, direktør for avdeling for smittevernregistre i FHI.

Informasjon om omfang og konsekvenser av påvist influensa, vil kunne suppleres fra andre registre. Dette vil gjøre det mulig å frembringe fortløpende kunnskap, blant annet om omfanget av innlagte med influensa, influensarelaterte dødsfall og vaksinasjonsstatus hos influensasyke. Dette har det historisk sett ikke vært mulig å overvåke detaljert for influensa, skriver FHI.

Helsepersonell «slurver» med influensavaksine

En person som får en vaksine sprøytet inn i skulderen
DØDSFALL: 17 intensivpasienter har dødd på grunn av mistenkt eller påvist influensa. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Kjersti Rydland, mener det er uheldig at ikke en større andel av helsepersonell vaksinerer seg mot influensa.

Høy vaksinasjonsdekning blant helsepersonell­ kan ­redusere antall influensarelaterte komplikasjoner og i noen tilfeller dødsfall blant pasientene, skriver Folkehelsa i sin informasjonsbrosjyre rettet mot helsepersonell.

Helsepersonell ekstra utsatt for smitte

Ifølge Folkehelseinstituttet har helsepersonell­ en klart høyere risiko for å bli smittet av ­influensa ­sammenliknet­ med voksne som ikke ­arbeider i helsesektoren. Høy vaksinasjonsdekning blant ansatte i helsesektoren er derfor viktig­ for å opprettholde­ en god beredskap under større influensautbrudd.

12 prosent

Seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Kjersti Rydland, sier til Sykepleien at de ikke har oversikt over hvor stor andel av helsepersonell som har vaksinert seg vinteren 2016/2017, men de har tall fra fjorårets vinter.

– I hele helsetjenesten var det bar 12 prosent av dem som jobbet pasientnært som tok vaksine, sier hun.

Uheldig at ikke flere vaksinerer seg

Anslag viser at rundt 900 dør hvert år etter influensasmitte. Dersom en større andel av helsepersonell hadde vaksinert seg, er det mulig at færre hadde dødd.

– Vi kan bare komme med anbefalinger om at helsepersonell som jobber pasientnært, vaksinerer seg. Det er uheldig at ikke flere gjør det, sier Rydland.

Ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet om influensasituasjonen, viser blant annet at det ved intensivavdelingene er registert 17 dødsfall med mistenkt eller påvist influensa.

Toppen nådd

Selv om influensatoppen sannsynligvis er nådd, vil influensa likevel være i omløp i mange uker fremover, og utviklingen vil variere mellom ulike landsdeler. 

I uke 2 ble fikk Folkehelseinstituttet rapporter fra alle syv mikrobiologiske sykehuslaboratoriene som deltar i overvåkingen. Prøvene utgjør 39 prosent av alle prøver testet for influensa i Norge den siste uken.

Av 2.737 prøver som ble testet var 1.211 fra pasienter innlagt i sykehus. Det ble påvist influensavirus hos 184 av disse (174 influensa A-virus og 10 influensa B-virus). Siden overvåkingens start i uke 40 er det til sammen påvist influensavirus hos 1.602 sykehusinnlagte pasienter og flest tilfeller er sett hos eldre, melder Folkehelsa i ukesrapporten som ble publisert i dag.

Moderat effekt

Enkelte påstår at vaksinen ikke har noen særlig effekt, og at det ikke er så farlig om man lar være å vaksinere seg.

– Stemmer det?

– I snitt har vaksinen de siste årene hatt en effekt på rundt 60 prosent, men det varierer litt fra år til år. Nye tall fra Sverige viser at årets vaksine har hatt en effekt på rundt 30 prosent hos eldre med laboratoriekontrollerte prøver, sier hun.

Fire døde i Molde

Ifølge NRK Møre og Romsdal er det så langt registrert fire dødsfall ved Bergmo omsorgssenter i forbindelse med utbrudd av influensa i løpet av fire uker. Også mange ansatte ved sykehjemmet har vært syke. Kommuneoverlege Cato Innerdal sier til NRK Møre og Romsdal at han ser alvorlig på saken, og har rapportert dødsfallene til fylkeslegen.

Han peker på at mange av de gjennomsnittlig 900 influensadødsfallene årlig kunne være unngått om de var vaksinert.

LES OGSÅ:

– Vaksiner dere mot influensa

Klarte å overbevise Sigurd

Stakk dobbelt så mange som året før

 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.