Barnepalliative team ikke prioritert
Interessegruppen for barnepalliasjon var i møte med statssekretæren, men fikk ikke tildelt ressurser.
– Vi opplevde å bli hørt, sier Kirsti Egge Haugstad, leder for Barnesykepleierforbundet.
Hun var mandag i møte med Karl Kristian Bekeng, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet for å snakke om barnepalliativeteam.
Nettverket er i drift
Å opprette et nettverk for palliasjon til barn og unge ble anbefalt i 2016. I Stortingsmelding 24 om lindrende behandling fra 2020 og 2021 er oppdragsdokumentet at det skal opprettes barnepalliativeteam regionalt og lokalt.
I møte med Bekeng la Barnesykepleierforbundet, Norsk barnelegeforening og brukerorganisasjonene Løvemammaene, Foreningen for hjertesyke og Barnekreftforeningen frem sitt ønske om ressurser til de regionale og lokale teamene og kompetansenettverket.
Barnepalliative team har allerede vært driftet på knappe bevilgninger i t0 år og det tverrfaglige nettverket eksisterer med stor grad av frivillig arbeid, fordi de som fagpersoner ikke kunne vente på politikere eller andre.
– Statistikken viser at det vil bli mange, mange barn som vil trenge palliasjon over tid, sier Haugstad.
- Beregnet forekomst i Norge nå: 7.500 barn og unge i palliative forløp.
- Norge i 2030: 10.000 barn og unge i palliative forløp.
Ønsker ikke øremerking
Interessegruppen sendte dokumenter i forkant av møtet og opplevde at statssekretæren var godt informert om tematikken.
– Den nye regjeringen kan ikke gjøre noen mirakler i forhold til budsjettet, bortsett fra basisbevilgningen, men statssekretæren ga også uttrykk for at øremerkede midler ikke var en smart vei å gå, sier Haugstad.
Hun forteller at Bekeng argumenterte for at det var basisbevilgninger som er vedvarende over tid som skal få mer penger.
Prøver nye veier
– Vi må gå videre for å få oppdraget med ressurser. Palliative team og nettverk er helt nødvendig for å bygge opp tjenesten i hele landet.
– Det er samhandling vi representerer, og jeg håper at han så det sier, hun.
– Hva vil dere gjøre nå?
– Vi fortsetter og har allerede kontaktet helse- og omsorgskomiteen og bedt om et møte, sier Haugstad. De venter også på tilbakemelding fra Helsedirektoratet.
Innen 15. januar, som er fristen for oppdragsdokument 2022, vil de formulere en setting rettet mot basisbevilgningene de ønsker å få med.
– Så blir det neste å jobbe mot 2023-budsjettet, dessverre, sier hun.
Ser behovet
Haugstad tror nye regjeringen ser behovet. Hennes inntrykk etter møtet var at de så at det trengs et løft for denne pasientgruppen, selv om spillerommet ikke var så stort på dette budsjettet.
Bekeng stilte spørsmål om kompetanse på fagfeltet, hvor han fikk informasjon om utdanningen på Oslomet, som startet i 2017 på bestilling fra myndighetene.
– Det står 100 sykepleiere og helsepersonell med kompetanse klar, mange venter på stillingene i de palliative teamene i både spesialist og kommunehelsetjenesten, sier Haugstad.
0 Kommentarer