fbpx WHO: Opptil 180 000 helsearbeidere kan ha dødd av covid-19 frem til mai 2021 Hopp til hovedinnhold

WHO: Opptil 180 000 helsearbeidere kan ha dødd av covid-19 frem til mai 2021

Helsepersonell på et sykehus i Moskva i Russland som har på seg verneutstyr for å beskyttes mor covid-19-smitte.

Mellom 80 000 og 180 000 helse- og pleiearbeidere kan ha dødd av covid-19 mellom januar 2020 og mai 2021, anslår Verdens helseorganisasjon (WHO).

Tallene presenteres torsdag i et arbeidsdokument der middelanslaget er på 115 500 dødsfall.

– Organisasjonene er bekymret over at store antall helse- og pleiearbeidere har dødd av covid-19, men også over at en økende andel av arbeidsstyrken lider av utbrenthet, stress, angst og utmattelse, sier WHO.

Anslagene er utledet av 3,45 millioner covid-19-dødsfall som var rapportert til WHO frem til mai 2021 – et tall som i seg selv antas å være langt lavere enn det reelle dødstallet.

Opprop

WHO og partnerorganisasjonene ber i et opprop om konkret handling for å beskytte ansatte i helse- og pleiesektoren verden over mot covid-19 og andre helseplager.

– Vi oppfordrer alle land til å sikre at alle helse- og omsorgsarbeidere blir prioritert for covid-19-vaksiner sammen med andre risikogrupper, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han sier også at helsearbeidere må vaksineres mot korona først, men at det er vanskelig for fattige land på grunn av den globale ulikheten i vaksineutrullingen.

Én av ti

– Data fra 119 land tyder på at det i gjennomsnitt er to av fem helse- og omsorgsarbeidere som globalt er fullvaksinert. Men det gjennomsnittlige skjuler store forskjeller mellom regioner og økonomiske grupperinger, sier han.

Han påpeker at færre enn én av ti helsearbeidere i Afrika er fullvaksinert, mens i høyinntektsland er over 80 prosent av helsearbeiderne fullvaksinert.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse