fbpx Flygende jordmortjenester Hopp til hovedinnhold

Flygende jordmortjenester

Utsikt fra fly vindu

Små distriktskommuner sliter med å få tak i jordmor. Hyllestad kommune i ytre Sogn prøver nå en løsning der de flyr inn jordmor et par ganger i måneden.

– 75 minutter på en smal og svingete vei. Til vinteren blir det spennende, sier jordmor Cecilia Kleven.

Hyllestad kommunen har ikke klart å bemanne en jordmorstilling på 20 prosent, så de har engasjert jordmor fra den private aktøren «Oslo jordmor og kvinnesenter», for å gi de gravide et tilbud. NRK Nyhetsmorgen omtalte først denne saken. Jordmor er til stede én til to ganger i måneden og i tillegg kan den gravide ha kontakt over nettet.

– Fly fra Oslo til Førde og leiebil videre til Hyllestad kommune. Det blir lange og intense dager, sier hun.

Jordmor Cecilia Kleven

Fysisk kontroll

– De var innovative og nytenkende ved å leie inn oss, sier Kleven.

Hun forteller at engasjementet er helt nytt. Kleven var på ett besøk over to dager i forrige uke, og skal opp igjen to dager i midten av november. Det blir én eller to reiser i måneden. De prøve å samkjøre med Nasjonale retningslinjer for kontroll av den enkelte gravide. Kleven kontrollerte seks gravide kvinner når hun var på besøk.

– Vi prøver så langt det går at det er den samme jordmoren som følger opp kvinnene, forteller Kleven.

Oppfølging på nett

Tanken er at Kleven skal ha dialog med de gravide basert på video over nett mellom besøkene. Hun har allerede vært i dialog med to kvinner etter første møte på Hyllestad.

– De fysiske kontrollene må gjøres på den gravide, men å kombinere tror jeg kommer til å fungere veldig bra, sier hun.

Kleven er tilgjengelig hver dag med sin 100 prosent stilling på klinikken, så hun mener at en jordmor med 20 prosent stilling en dag i uken hadde vært mindre til stede.

Ikke økt etterspørsel­

Tidligere har klinikken dekket behovet for en 20 prosent jordmorstilling i Hurdal kommune på Øvre Romerike, da med fysisk kontortid en dag i uken.

Hun forteller at klinikken ikke har merket noe større etterspørsel av tjenester, selv om det er jordmor mangel på sykehus og i kommunene.

– De som kommer til oss velger ofte klinikken fordi den ligger sentralt og de kan få time som passer inn i arbeidshverdagen, sier Kleven.

Vei
Fakta
FAKTA

Oslo jordmor og kvinnesenter er en privat aktør som ble startet opp i 2009. De tilbyr tjenester knyttet til kvinnehelse i alle kvinnens livsfaser, fra pubertet til overgangsalder. På klinikken jobber det to jordmødre, en ultralydjordmor og en kvinnelig gynekolog. www.oslojordmor.no

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse