fbpx Ahus-leder: – Influensasesongen kan gå hardt ut over sykehuskapasiteten Hopp til hovedinnhold

Ahus-leder: – Influensasesongen kan gå hardt ut over sykehuskapasiteten

Sykt barn
HOST OG HARK: Immuniteten i befolkningen mot influensa og andre lufveisinfeksjoner har falt under pandemiperioden. Foto: Mostphotos

FHI har bedt Norge forberede seg på en hard influensasesong. Sykehusene kan få utfordringer hvis de i tillegg må behandle mange koronapasienter.

– Sykehusene har betydelige utfordringer med sengekapasitet i en normal influensasesong. Det som gjorde at vi klarte oss så bra under første bølge med covid-19, var at de øvrige luftveisvirusene forsvant helt. Hvis vi får en ekstra hard influensasesong, så vil det kunne gå hardt utover sykehusenes sengekapasitet, sier leder Jan-Erik Berdal for infeksjonsavdelingen på storsykehuset Ahus på Østlandet til NRK.

Ba om å være forberedt

Allerede i juli gikk Folkehelseinstituttet (FHI) ut og ba Norge forberede seg på kraftige bølger med influensa, kikhoste og RS-virusinfeksjon.

Immuniteten i befolkningen mot disse sykdommene har falt under pandemiperioden, hvor strenge smitteverntiltak har ført til få tilfeller. For eksempel var det nesten ingen influensatilfeller i forrige sesong.

Normalt dør 900

I en normalsesong regnes det med at rundt 900 dør og 5 000 legges inn på sykehus med influensa. Disse kan komme på toppen av koronasmittede pasienter.

– Vanligvis klarer man å håndtere ganske mange influensapasienter også i et toppår. Men da er det ofte ikke pandemi samtidig da, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Norge har bestilt inn 1,8 millioner influensavaksiner, og vaksineringen av risikogrupper og eldre starter i oktober.

Rapport: FHI frykter flere influensasyke i år

Sykt barn
SÅRBARE: Særlig barn og eldre er mer sårbare for luftveisinfeksjonene den kommende høsten og vinteren, ifølge FHI. Foto: Mostphotos

På grunn av koronapandemien fikk langt færre enn vanlig influensa og andre luftveisinfeksjoner i fjor. Det kan ha påvirket immuniteten i befolkningen.

Folkehelseinstituttet (FHI) har gjort en risikovurdering for kommende vintersesong. I rapporten skriver de at vi må være forberedt på mer smitte av andre luftveisinfeksjoner enn korona.

– FHI er spesielt bekymret for smittespredning av influensa, infeksjon med RS-virus (respiratorisk syncytialt virus) og kikhoste og hvordan dette kan få betydning for små barn og eldre, skriver FHI i en pressemelding.

Bekymret for sårbare barn og eldre

Smitteverntiltakene som alle har levd med under covid-19 pandemien har, ifølge FHI, ført til en nedgang av andre luftveisinfeksjoner. Det kan ha påvirket immuniteten i befolkningen.

– Dermed er befolkningen, særlig barn og eldre, mer sårbare for disse infeksjonene den kommende høsten og vinteren, skriver FHI.

FHI har fått rapporter som viser at flere land nå ser en økning i RS-virusinfeksjoner og at små barn blir sykehusinnlagt på et uvanlig tidspunkt i forhold til normalsesongen. Rapportene viser blant annet en økning i alvorlige tilfeller av RSV-infeksjoner fra både Australia, USA, Storbritannia og andre skandinaviske land.

– Vi har så langt ikke observert en tilsvarende utvikling her i Norge, men vi må være forberedt på at det kan skje og vil derfor øke oppmerksomheten ved å gi ut denne risikovurderingen, sier overlege i FHI, Margrethe Greve-Isdahl, i en pressemelding.

FHI anbefaler derfor helsepersonell å ha en økt oppmerksomhet på å overvåke andre luftveisinfeksjoner enn covid-19. FHI påpeker samtidig at myndighetene må sikre god nok kapasitet i alle ledd for å kunne håndtere situasjonen denne høsten og vinteren.

– Dette blir spesielt viktig dersom vi får epidemier med flere luftveisinfeksjoner samtidig, sier Greve-Isdahl.

Topp tre

De tre infeksjonene FHI mener helsepersonell bør ha mest oppmerksomhet på denne høsten og vinteren er:

  • RS-virusinfeksjon. Små barn får feber, tungpust, og en type infeksjon i nedre luftveier som kalles bronkiolitt. Det er mest alvorlig hos barn de første levemåneder, og kan kreve sykehusinnleggelse.
  • Kikhoste er mest alvorlig for spedbarn. Vaksine mot kikhoste inngår i barnevaksinasjonsprogrammet, og første dose gis ved 3-månedersalder. Det er høy vaksinasjonsdekning mot kikhoste, men full beskyttelse oppnås først etter tre vaksinedoser og spedbarn er derfor spesielt utsatt.
  • Influensa gir mest alvorlig sykdom hos eldre og små barn. Hos eldre fører influensasykdom i en gjennomsnittlig sesong til 2500 sykehusinnleggelser og 900 dødsfall. En norsk studie for influensasesongene i 2017/2018 og 2018/2019 viste at blant barn var det spedbarn i alderen 0–6 måneder som hadde størst sannsynlighet for å bli innlagt på sykehus for influensa.
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.