fbpx Rapport: FHI frykter flere influensasyke i år Hopp til hovedinnhold

Rapport: FHI frykter flere influensasyke i år

Sykt barn

På grunn av koronapandemien fikk langt færre enn vanlig influensa og andre luftveisinfeksjoner i fjor. Det kan ha påvirket immuniteten i befolkningen.

Folkehelseinstituttet (FHI) har gjort en risikovurdering for kommende vintersesong. I rapporten skriver de at vi må være forberedt på mer smitte av andre luftveisinfeksjoner enn korona.

– FHI er spesielt bekymret for smittespredning av influensa, infeksjon med RS-virus (respiratorisk syncytialt virus) og kikhoste og hvordan dette kan få betydning for små barn og eldre, skriver FHI i en pressemelding.

Bekymret for sårbare barn og eldre

Smitteverntiltakene som alle har levd med under covid-19 pandemien har, ifølge FHI, ført til en nedgang av andre luftveisinfeksjoner. Det kan ha påvirket immuniteten i befolkningen.

– Dermed er befolkningen, særlig barn og eldre, mer sårbare for disse infeksjonene den kommende høsten og vinteren, skriver FHI.

FHI har fått rapporter som viser at flere land nå ser en økning i RS-virusinfeksjoner og at små barn blir sykehusinnlagt på et uvanlig tidspunkt i forhold til normalsesongen. Rapportene viser blant annet en økning i alvorlige tilfeller av RSV-infeksjoner fra både Australia, USA, Storbritannia og andre skandinaviske land.

– Vi har så langt ikke observert en tilsvarende utvikling her i Norge, men vi må være forberedt på at det kan skje og vil derfor øke oppmerksomheten ved å gi ut denne risikovurderingen, sier overlege i FHI, Margrethe Greve-Isdahl, i en pressemelding.

FHI anbefaler derfor helsepersonell å ha en økt oppmerksomhet på å overvåke andre luftveisinfeksjoner enn covid-19. FHI påpeker samtidig at myndighetene må sikre god nok kapasitet i alle ledd for å kunne håndtere situasjonen denne høsten og vinteren.

– Dette blir spesielt viktig dersom vi får epidemier med flere luftveisinfeksjoner samtidig, sier Greve-Isdahl.

Topp tre

De tre infeksjonene FHI mener helsepersonell bør ha mest oppmerksomhet på denne høsten og vinteren er:

  • RS-virusinfeksjon. Små barn får feber, tungpust, og en type infeksjon i nedre luftveier som kalles bronkiolitt. Det er mest alvorlig hos barn de første levemåneder, og kan kreve sykehusinnleggelse.
  • Kikhoste er mest alvorlig for spedbarn. Vaksine mot kikhoste inngår i barnevaksinasjonsprogrammet, og første dose gis ved 3-månedersalder. Det er høy vaksinasjonsdekning mot kikhoste, men full beskyttelse oppnås først etter tre vaksinedoser og spedbarn er derfor spesielt utsatt.
  • Influensa gir mest alvorlig sykdom hos eldre og små barn. Hos eldre fører influensasykdom i en gjennomsnittlig sesong til 2500 sykehusinnleggelser og 900 dødsfall. En norsk studie for influensasesongene i 2017/2018 og 2018/2019 viste at blant barn var det spedbarn i alderen 0–6 måneder som hadde størst sannsynlighet for å bli innlagt på sykehus for influensa.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse