fbpx Sykehusklovner kan tape millioner på rødgrønn regelendring Hopp til hovedinnhold

Sykehusklovner kan tape millioner på rødgrønn regelendring

Bildet viser en av Sykehusklovnenes klovner sammen med et barn som ligger i en sykehusseng

De rødgrønne partiene har lovet å fjerne gaveforsterkningsordningen om de får flertall til høsten. Det kan gi et tap på to millioner årlig for Sykehusklovnene.

Gaveforsterkningsordningen ble opprettet av Solberg-regjeringen i 2014 for å stimulere til flere private donasjoner til kunst og kultur. Ordningen gir kulturaktører mulighet til å søke om å få 25 øre fra staten for hver krone som gis i privat støtte.

– Vi er så små

– For oss har ordningen vært gull verdt. Vi er så små at vi ikke får noen fast offentlig støtte. Grovt regnet ville vi mistet et par millioner kroner i året. Det kunne gjort at vi måtte ha kuttet ut aktiviteten ved et sykehus, sier Nina Elisabeth Eidem, daglig leder i Sykehusklovnene til Klassekampen.

I 2020 fikk Sykehusklovnene, som har rundt 50 klovner i stallen, til sammen 1,9 millioner kroner fra Kulturdepartementet gjennom ordningen. Til sammen ble det utbetalt 152 millioner kroner i gaveforsterkning i 2020.

Vil avvikle ordningen

Fredag gikk Arbeiderpartiet, SV og Rødt ut i Klassekampen og sa at ordningen vil avvikles hvis de kommer til makten etter høstens valg.

Anette Trettebergstuen (Ap), nestleder i Stortingets kulturkomité, mener ordningen gir en dårlig prioritering av offentlige midler.

– Bruk av statens penger bør fordeles mer rettferdig og ikke baseres på hvem som er flinkest til å tiltrekke seg private donasjoner, sier hun.

Freddy André Øvstegård (SV) i Stortingets kulturkomité sier avviklingen av ordningen skal skje på en ansvarlig måte.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse