fbpx Sju personer i Kongsvinger fikk saltvannsinjeksjon i stedet for vaksine Hopp til hovedinnhold

Sju personer i Kongsvinger fikk saltvannsinjeksjon i stedet for vaksine

Bildet viser vaksine som blir gjort i stand.

Sju personer som torsdag ble vaksinert i Kongsvinger, fikk saltvannsinjeksjon istedenfor vaksine. Kommunen jobber nå med å kartlegge hvem disse er.

På kommunens Facebook-profil opplyser Kongsvinger kommune at en rutinesvikt medførte at sju av de 147 som ble vaksinert i Holthallen mellom klokken 12 og 13.30 torsdag, har fått saltvannsinjeksjon i stedet for vaksine.

Det var Mitt Kongsvinger som først skrev om saken.

Vil bli kontaktet

Kommunen opplyser at samtlige som fikk vaksine i dette tidsrommet, vil bli kontaktet av vaksineteamet. De vil ved hjelp av blodprøver og individuell vurdering avdekke hvem de sju er.

Disse vil få tilbud om ny vaksinering så snart kommunen får avklart hvem det er snakk om. Kommunen har informert Folkehelseinstituttet (FHI) om hendelsen.

Har skjedd andre steder

I mars var det en liknende hendelse ved Farsund omsorgssenter i Farsund. Dagbladet siterte Lister24, og skrev den gangen at seks personer fikk saltvannsoppløsning i stedet for vaksine. Kommuneoverlege Ann-Margret Haaland beskrev det som en menneskelig feil.

Ved opptrekk av vaksinene, skjedde det en rutinesvikt, slik at kun saltvann ble trukket opp.

Alle de seks som fikk saltvann i Farsund, fikk riktig vaksine da feilen ble oppdaget.

Kommuneoverlege Haaland understreket at en saltvannsinjeksjon er fullstendig ufarlig. 

Problemet med en slik feil, er at det ikke blir gitt aktivt virkestoff.

298 må vaksineres på nytt i Sverige

I midten av juni ble det i Lund i Sverige oppdaget at sju vaksinedoser bare inneholdt saltvann. Men her vet man ikke hvem som har fått dem, og derfor må alle som har fått injeksjon med antatt koronavaksine, vaksineres på nytt. Det er snakk om nesten 300 mennesker.

Ifølge Expressen, som siterer Sydsvenskan, skyldtes feilen at en ansatt hadde fylt en og samme ampulle med saltvann to ganger. Feilen ble oppdaget på slutten av dagen, da antall doser med aktiv vaksine, ikke stemte med antall vaksinerte. 

Bildet viser vaksine som blir gjort i stand.

0 Kommentarer