fbpx Høyskoler nekter sykepleiere som vil ta masterutdanning å forbedre karakterene Hopp til hovedinnhold

Høyskoler nekter syke­pleiere som vil ta master­utdanning, å forbedre karakterene

Magni Gaustad

Norge trenger spesialsykepleiere. Magni Gaustad er en av sykepleierne som gjerne skulle gått videre, men da må hun forbedre karakterene sine. Det sier høyskolen nei til.

Sykepleierutdanningene har fått nye retningslinjer, som ble innført fra og med studieåret 2020/2021. Det har ført til problemer for sykepleiere som har fulgt den gamle rammeplanen, men som nå ønsker å forbedre sine karakterer fordi de ønsker å ta en videreutdanning.

Får beskjed om at de ikke kan forbedre karakterer

På Sykepleierforums Facebook-side forteller flere sykepleiere at de får beskjed av utdanningene om at de ikke kan forbedre sine karakterer. Årsaken skolene oppgir, er at den nye rammeplanen har andre emnekoder. Det er ifølge skolene derfor ikke mulig å ta opp igjen fag under gamle emnekoder.

NSF er kjent med problemstillingen

NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen er kjent med problemstillingen.

– Vi har fått flere slike henvendelser fra sykepleiere som får beskjed om at de ikke kan forbedre karakterene sine. Spesielt det siste året, sier hun.

Norge trenger flere spesialsykepleiere. Flere av de nye masterprogrammene stiller krav om C som snittkarakter.

– Det er ikke alle som tenker videre karriere når de tar sin bachelor. Skolene burde derfor være mer hjelpsomme og legge til rette for at disse sykepleierne får muligheten til å videreutdanne seg og heve snittet, sier Larsen.

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

– Utdanningen plikter å gi sykepleierne eksamen

NSF jobber med problemstillingen for å finne en løsning, men slik regelverket er i dag, mener Larsen utdanningene som sier at studentene ikke kan ta opp fag, ikke følger gjeldende forskrift.

Hun peker på at når det kommer nye rammeplaner, skal det alltid være en overgangsordning. Det er det også nå.

– Slik vi tolker retningslinjene, er alle utdanningene pliktig til å tilby sykepleiere som har fulgt den gamle rammeplanen fra 2008, mulighet til å ta ny eksamen frem til 31. desember 2023.

I retningslinjens kapitel 9, paragraf 24, står det følgende:

Studenter som følger tidligere rammeplan, har rett til å avlegge eksamen etter denne inntil 31. desember 2023. Fra dette tidspunktet oppheves forskrift 25. januar 2008 nr. 128 til rammeplan for sykepleierutdanning.

I tillegg poengteres det at universiteter og høyskoler som utdanner sykepleiere, selv kan velge å tilby eksamen etter den gamle rammeplanen frem til 31. desember 2025.

– Altså har studenter krav på å kunne forbedre sine karakterer etter den gamle rammeplanen, sier hun.

Får ikke forbedre karakterer 

Magni Gaustad var ferdig utdannet sykepleier i 2015. Hun tok utdanningen ved Høgskolen på Vestlandet (HVL). Etter noen år som sykepleier følte hun seg klar for å ta fatt på en videreutdanning.

– Jeg søkte blant annet på master i folkehelse som krever C i snitt, men kom ikke inn, sier Gaustad.

Hun tok derfor kontakt med skolen for å høre hvilke fag hun kunne ta opp igjen, for å forbedre karakterene.

– Jeg fikk beskjed om at det ikke var mulig, fordi den nye rammeplanen har nye emnekoder. Jeg sendte en ny mail med hva jeg da kunne gjøre for å få bedre karakterer, slik at jeg kan komme inn på en videreutdanning, men fikk igjen bare svar om at det dessverre ikke var mulig.

Skjermdump fra Sykepleierforumets FB-side

– Hva tenker du om det?

– Det føles feil. Vi mangler spesialsykepleiere, i hvert fall ute i kommunene. Du får også alltid høre at du som sykepleier har alle muligheter – at du kan bygge på å spesialisere deg innenfor alt mulig. Men det stemmer jo ikke, sier hun og legger til:

– Samtidig ønsker jo også politikerne at flere sykepleiere skal videreutdanne seg. Det er et paradoks.

– Samfunnet går glipp av viktig kompetanse

Gaustad sier hun var klar over at det skulle komme en ny rammeplan.

– Vi ble informert om dette på skolen, men det kom ikke tydelig frem at det betydde at vi ikke fikk muligheten i det hele tatt til å ta opp igjen fag, sier hun.

Gaustad har diskutert saken på sykepleierforums Facebook-side.

– Jeg skjønte fort at jeg ikke var den eneste som opplevde dette. Flere andre sa det samme, og det gjelder flere forskjellige skoler.

– Dersom skolene faktisk gjør feil når de sier at dere ikke kan ta eksamen på nytt – hva tenker du om det?

– Det er synd. Samfunnet går glipp av viktig kompetanse, når sykepleiere som virkelig ønsker å spesialisere seg, ikke får muligheten.

– Dersom skolene er pliktig til å la deg og andre ta eksamen frem til 31. desember 2023, vil du kreve det?

– Ja det vil jeg, sier hun.

– Du må ha aktiv studierett

Viseinstituttleder ved HVL Dagrun Kyrkjebø sier til Sykepleien at studenter som fullfører våren 2021, har mulighet til forbedre karakterer på emner fra de siste tre semestrene av utdanningen.

– For å kunne gjennomføre dette, må de søke om poststudierett, sier Kyrkjebø.

– Kan en sykepleier som gikk ut i 2015 få tatt ny eksamen?

– En sykepleier som gikk ut i 2015, kan ikke få tatt ny eksamen ved HVL, sier hun.

Kyrkjebø referer til forskrift om studium og eksamen ved Høgskulen på Vestlandet paragraf 4–5 Poststudierett.

– Denne gir studenter og sykepleiere rett til å forbedre karakter i inntil et år etter fullføring av grad. Dette gjelder alle studium ved HVL, men du må ha en aktiv studierett for å avlegge eksamen, sier hun.

Ifølge retningslinjen plikter universiteter og høyskoler å la studenter ha mulighet til å ta eksamen etter gammel rammeplan frem til 31. desember 2023.

– Er dere uenig i det?

– Nei, dette er vi ikke uenige i. HVL legger til rette for at studenter med aktiv studierett har mulighet til å ta eksamen etter gammel rammeplan. I tillegg er det lagt til rette for gode overgangsordninger, sier hun.

– Urimelig

Utdanningsminister Henrik Asheim (H) bekrefter at utdanningene må tilby eksamen etter gammel rammeplan ut 2023.

Bildet viser Henrik Asheim.

– Den nye rammeplanen regulerer ikke om studentene har mulighet til å forbedre karakterene sine, det er noe som eventuelt står i institusjonens egne eksamensforskrifter, sier han.

– Vil statsrådene gjøre noe overfor utdanninger som ikke lar studenter som har fulgt gammel rammeplan, forbedre sine karakterer? 

– Hvis eksamensforskriften åpner for å kunne forbedre karakteren, er det ganske urimelig at de ikke har den samme muligheten de andre studenter har, sier Asheim.

Ulik praksis

Han legger til at det ikke er noe i forskriften som hindrer det, men at praksisen varierer mellom institusjonene.

– Enkelte tillater at man kan forbedre karakteren etter utstedt vitnemål, hvis man gjør det innen ett år etter utstedelse. Andre gjør det ikke. Uansett hvilke regler som gjelder ved den enkelte institusjonen, er det likebehandling med de andre studentene ved den samme institusjonen som må legges til grunn, sier han.

– Så hva er statsrådens beskjed til sykepleierutdanningene?

– Hvis eksamensforskriften, eller likende, åpner for å kunne forbedre karakteren, vil det være urimelig at noen studenter ved institusjonen som har tatt i bruk ny rammeplan, ikke får den samme muligheten som andre studenter. Hvis utdanningsinstitusjonenes forskrift og nasjonal forskrift er motstridende, går den nasjonale forskriften foran, så lenge den gir studenten bedre rettigheter.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse