fbpx FHI-overlege: Pandemien utryddes blant eldre Hopp til hovedinnhold

FHI-overlege: Pandemien utryddes blant eldre

Preben Aavitsland, overlege i FHI
ENDRING: Overlege i FHI, Preben Aavitsland, mener pandemisituasjonen her i landet har endret seg fundamentalt som følge av vaksinering. Foto: Tom Erik Schrøder, NTB

Norge er i ferd med å utrydde koronapandemien blant de eldre, ifølge overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

95 prosent av de koronasmittede i mai har vært under 60 år. Samtidig holdes antallet koronapasienter seg fortsatt lavt, skriver Aftenposten.

– Vi tolker det som at vi er i ferd med å utrydde epidemien blant eldre, sier FHI-overlege Preben Aavitsland.

Les også: – Har pandemien gjort oss høye på oss selv? spør sykepleieren

Som forventet

Utviklingen skyldes vaksinering, og at eldre har et mindre sosialt liv enn unge.

I forrige uke var en stor andel av de smittede mellom 15 og 30 år, noe Aavitsland kaller forventet.

– Dette er en forventet konsekvens av at de unge vet at de sårbare er vaksinert, og at de selv ikke vil få alvorlig sykdom. Det er vår, og de vil treffe venner, sier han.

Les også:

Meklingene i lønnsoppgjørene har startet

Riksmekleren
TRAVELT: Det blir mye å gjøre for meklerne hos Riksmekleren når det er brudd i alle tariffområdene. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Blir ikke partene enige, blir det streik torsdag 27. mai.

Det er i tre tariffområder meklingsinnspurten nå foregår: KS (kommunene), staten og Oslo kommune.

Fristen for å bli enige er altså midnatt natt til 27. mai i alle de tre meklingene.

Partene har møtt opp hos Riksmekleren i dag, 25. mai.

Det er hovedorganisasjonene som er forhandlingsparter under meklingene. Unio er Norsk Sykepleierforbunds (NSF) hovedorganisasjon. 

Silje Naustvik, nestleder i NSF, deltar under meklingen i KS-området, som nestleder i Unio kommunes forhandlingsutvalg. Forhandlingsleder er Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

I forhandlingsutvalget i Unio Oslo er Bård Erik Ruud nestleder. Han er fylkesleder i Oslo NSF. Forhandlingsleder er Aina Skjefstad Andersen, fylkesleder i Utdanningsforbundet.

I forhandlingsutvalget i Unio stat er Kai Øivind Brenden NSFs representant. Han er andre nestleder i NSF. Forhandlingsleder er Guro Elisabeth Lind, leder i Forskerforbundet.

700 sykepleiere i KS-streikeuttaket

I kommunene er rundt 700 sykepleiere med i første streikeuttak. Den største andelen som er tatt ut, er lærere.

I Oslo kommune er 96 sykepleiere med i første uttak.

I staten er sykepleiere som jobber på høyskoler og universiteter, med i første streikeuttak. Størst andel består av politi og forskere.

Les mer om alle uttakene: Rundt 700 kommune­sykepleiere i første streikeuttak

Streik kan stoppes av tvungen lønnsnemnd

Riksmeklerens oppgave er å mekle i interessetvister mellom partene i arbeidslivet. Blir partene likevel ikke enige, blir det streik. 

En streik kan bli avblåst ved tvungen lønnsnemnd.

Det gjøres i så fall av Rikslønnsnemnda, som er opprettet av regjeringen. Nemnda kan gripe inn hvis arbeidskonflikten setter liv, helse og personlig sikkerhet i fare.

Kan bli sykehusstreik 4. juni

Også i sykehusforhandlingene ble det brudd, og Unio og Spekter skal møtes hos Riksmekleren.

Blir de ikke enige, blir det streik. Første mulige streikedag er 4. juni.

Les også: Kan bli sykehusstreik 4. juni

Mener sjansen er der nå

Unio-leder Ragnhild Lied skriver dette på Unios nettside:

– Å klage over mangel på fagfolk resten av året er lite truverdig dersom arbeidsgjevarane ikkje bruker tariffoppgjera til å rekruttere og behalde personell. Lønn funkar. No er sjansen der.

Og videre:

– Riksmeklaren har ei hovudoppgåve: å hindre streik. Riksmeklaren skal medverke til arbeidsfred. Difor utfordrar han også partane på begge sider. Dei veit sjølvsagt at dei har eit ansvar for å finne løysing. Eit meklingsresultat som blir akseptert, inneber ikkje nødvendigvis at partane er fornøgde. Det inneber berre at misnøya ikkje er stor nok til å seie nei akkurat denne gongen.

Unio-lederen viser til at meklingene er ulike:

– Difor kan utfallet også bli ulikt. Til sjuande og sist er det tre ulike forhandlingsutval i Unio som skal seie ja eller nei. Normalt er det er ikkje uravrøysting under mellomoppgjer.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.