fbpx Britene vurderer obligatorisk koronavaksine for helsepersonell Hopp til hovedinnhold

Britene vurderer obligatorisk koronavaksine for helsepersonell

bildet viser sykepleier som vaksinerer sykepleier

Italia har innført obligatorisk koronavaksine til alt helsepersonell. Den britiske regjeringen vurderer å gjøre det samme. Norge har ingen liknende planer.

Den britiske vaksineministeren Nadhim Zahawi uttalte nylig til BBC at regjeringen vurderer å innføre obligatorisk vaksinering mot koronavirus for dem som jobber i den offentlige helsetjenesten, NHS.

– Uansvarlig å ikke stille spørsmålet

BBC skriver på sine nettsider at britisk helsepersonell har vært prioritert for vaksine siden første fase av vaksineringen, men det at vaksinen ikke er obligatorisk, har blitt et hett debattema.

– Det ville være uansvarlig av oss som regjering å ikke stille det spørsmålet, sa Zahawi til BBC One.

Han la til at kirurger må vaksineres for hepatitt B, fordi de må beskytte dem som er mest sårbare.

Italia først ut

Italia var det første europeiske landet som gjorde covid-vaksine obligatorisk for helsepersonell, ifølge en artikkel i British Medical Journal.

Vedtaket ble gjort i form av en hastelov 1. april i år, men det er reist spørsmål om gyldigheten.

Ifølge loven kan helsepersonell som ikke vil ha covid-vaksine, bli omplassert til arbeid der de ikke risikerer å spre smitte, eller å bli permittert uten lønn i ett år.

Frivillig i nordiske land

– Norge vurderer ikke obligatorisk vaksinasjon. Her er all vaksinasjon frivillig, sier overlege Ellen Furuseth ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Det gjelder også andre nordiske land:

– I Sverige er alle vaksiner frivillige. Det finnes ingen planer om å endre den ordningen, sier Per-Henrik Zingmark, konstituert avdelingssjef for avdeling for «kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården» i Socialstyrelsen.

– I Danmark er det også frivillig, opplyser pressesjef Tina Gustavsen hos Sundhedsstyrelsen.

Hun påpeker at langt de fleste slutter opp om vaksineringen: Tall fra Statens Serum Institut viser at for personer ansatt i helsetjenesten og deler av sosialtjenesten, er det per 30. mai 2021 hele 98,1prosent som er påbegynt vaksinert, det vil si 2944 115 personer. 82,3 prosent er ferdig vaksinert.

–I Finland er koronavaksine frivillig for alle, også helsepersonell, opplyser Jonas Sivelä, spesialforsker ved enheten for smittevern og vaksine ved Instituttet for helse og velferd i Finland.

 Blir det diskutert å gjøre covid-vaksine obligatorisk for helsepersonell?

– Nei, det har ikke blitt diskutert, sier han.

Ifølge Sivelä sier 90 prosent av finnene enten ja til å få vaksinen, eller de har allerede tatt den.

Arbeidsgiver kan pålegge

På den enkelte arbeidsplass i Norge kan arbeidsgiver, hvis saklig begrunnet, stille krav til at visse oppgaver ikke kan utføres dersom man ikke er vaksinert, ut fra en forsvarlighetsvurdering.

– Det kan i spesielle situasjoner diskvalifisere for jobb ved ansettelse eller medføre omplassering eller forbud mot å gjøre visse oppgaver. Arbeidsgiver kan bruke styringsretten slik, men ikke tvinge folk til å ta vaksine, sier Ellen Furuseth.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse