fbpx EMA-topp ser sammenheng mellom Astrazenecas vaksine og blodpropp Hopp til hovedinnhold

EMA-topp ser sammenheng mellom Astrazenecas vaksine og blodpropp

Vaksinesjefen i EUs legemiddeltilsyn (EMA) sier det er en sammenheng mellom Astrazenecas vaksine og tilfeller av blodpropp.

– Jeg mener vi nå kan si at det er en klar kopling til vaksinen, sier EMAs vaksinesjef Marco Cavaleri i et intervju som er publisert i den italienske avisen Il Messaggero tirsdag.

Han sier det fortsatt ikke er klart hva som fører til den alvorlige reaksjonen.

Cavaleri antyder at koplingen blir bekreftet av tilsynet i løpet av noen timer. Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved det norske Legemiddelverket har foreløpig is i magen.

Uoffisiell uttalelse

– Vi forholder oss til at det er tilsynets sikkerhetskomité (PRAC) som skal komme med beslutningen. At en tjenestemann sier dette, er jo fortsatt høyst uoffisielt, sier Madsen til NTB.

Denne uken møtes PRAC, og det er ventet at det vil komme en ny anbefaling om Astrazenecas vaksine Vaxzevria.

Rett før påske sa komiteen at det ikke var bevist noen årsakssammenheng, men at det var mulig, og at det skulle analyseres videre.

Legemiddelverket og Norge er representert i PRAC ved lege David Benee Olsen og Pernille Harg, begge er seniorrådgivere på Legemiddelverket.

133 735 vaksinerte i Norge

I Norge konkluderte forskere i forrige måned med at en kraftig immunrespons etter vaksinene førte til at tre helsearbeidere fikk blodpropp. En av helsearbeideren døde. 

Det er registrert i Sysvak at 133 735 personer har fått første dose av Astrazeneca-vaksinen, men ingen har fått den andre dosen, ifølge FHI.

– Vi mener dette her er viktig å få frem, og at vi har funnet en fornuftig forklaringsmodell, sa overlege Pål André Holme ved Rikshospitalet da resultatet ble lagt frem.

På pause

En rekke land stoppet midlertidig bruken av Vaxzevria etter at det oppsto usikkerhet om hvorvidt den kunne føre til blodpropp. Så sent som forrige uke sa EMA at det ikke anbefalte begrensninger i bruken.

Mange land har tatt vaksinen i bruk igjen, men enkelte steder gis den kun til eldre. Norge har foreløpig ikke begynt å bruke Astrazenecas vaksine igjen.

Norge stoppet vaksineringen med Astrazeneca 11. mars. Sverige gjenopptok vaksineringen den 25. mars med vaksinen, etter et kort opphold.

Les mer:Usikkerheten forlenget for de halvt vaksinerte

0 Kommentarer

Annonse
Annonse