fbpx Utbrudd på Ullevål: 13 ansatte og 5 pasienter smittet Hopp til hovedinnhold

Utbrudd på Ullevål: 13 ansatte og 5 pasienter smittet

Bildet viser Ullevål sykehus.
JOBBER MED SMITTESPORING: Ortopedisk avdeling på Ullevål har utbrudd med koronavirus. Foto: Fredrik Varfjell/NTB

Ortopedisk avdeling er berørt.

Totalt har 18 personer fått påvist koronasmitte ved ortopedisk avdeling på Oslo universitetssykehus (OUS), Ullevål. Det skriver sykehuset i en pressemelding.

Av de smittede er 13 ansatte ved avdelingen, og 5 pasienter.

Ikke påvist mutert virus

Det er grunn til å mistenke at utbruddet skyldes en mutert variant av koronaviruset, men dette er ikke påvist.

Sekvensering, som er nødvendig for å påvise mutert virus, tar mellom to til fem dager. Ifølge pressevakt Anders Bayer ved OUS ventes dette svaret mot slutten av helgen eller mandag.

For den praktiske oppfølgingen har sekvenseringen liten betydning.

– Vi tar dette på det største alvor, uavhengig av om viruset er mutert eller ikke, understreker Anders Bayer.

Smittekilde ukjent

Alle pasientene som har testet positivt, er utskrevet. Inneliggende pasienter som ikke har fått påvist viruset, er isolert på enerom.

Posten tar ikke imot nye pasienter, og planlagte innleggelser er stoppet.

Pasienter som har vært innlagt på avdelingen mellom 20. februar og frem til i dag, vil bli kontaktet av sykehuset.

Ifølge OUS er smittekilden til utbruddet ukjent. Det pågår smittesporing og testing av ansatte.

Les også:

Ny vaksinestrategi under arbeid

Bildet viser Geir Bukholm.
SER PÅ EFFEKT: Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet jobber for tiden med en større revidering av vaksinestrategien. Foto: Berit Roald/NTB

Et større arbeid med hele vaksinestrategien er under arbeid. Vaksinenes effekt på å hindre smittespredning står sentralt i arbeidet.

Tirsdag gjorde regjeringen endringer i vaksinestrategien og innførte geografisk skjevfordeling. Men det pågår også et større arbeid med vaksinestrategien.

Folkehelseinstituttet er blitt bedt om å se på vaksinestrategien på ny. Fristen for FHI å legge fram konklusjonene fra arbeidet, er 16. mars, opplyste FHI-direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag.

Større revidering

Tirsdagens endring i vaksinestrategien skjedde på bakgrunn av en anbefaling fra FHI om geografisk skjevfordeling. Det var et deloppdrag i den større revideringen av vaksinestrategien.

– Det er en helhetlig gjennomgang hvor blant annet vaksinenes spredningshemmende effekt blir vurdert og om vi bør gjøre endringer basert på det, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til NTB.

Helsemyndighetene har hele veien visst at vaksinene har en viss evne til å hindre smittespredning, men det er knyttet spenning til om det er mulig for FHI å tallfeste det.

Tredelt effekt på smittespredning

Vaksinens effekt på smittespredning er tredelt, forklarer Bukholm. Først er det effekten for å forebygge klinisk sykdom, altså som gjør at folk blir syke, og det er synlig. Så er det evnen de har på å forebygge asymptomatisk sykdom.

Til slutt er det spørsmålet om hvilken effekt det har på at vaksinerte folk skiller ut store mengder virus når man er smittet, enten klinisk eller asymptomatisk.

– De tre effektene sammen blir ganske kraftige, selv om den siste effekten for eksempel kan være moderat, sier Bukholm.

Det er antakeligvis forskjell på de ulike vaksinevariantene når det gjelder evnen til å hindre smittespredning – mRNA-vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna ser ut til å ha en litt sterkere effekt på å hindre utskillelse av virus etter at man er vaksinert enn Astrazenecas mer tradisjonelle vaksine.

Flere aspekter

Hovedmålet for myndighetenes vaksineringsstrategi er, i prioritert rekkefølge, å redusere risiko for død, redusere risiko for alvorlig sykdom, opprettholde essensielle tjenester og kritisk infrastruktur, beskytte sysselsettingen og økonomien, og å gjenåpne samfunnet.

Til nå har FHI basert fordelingen på hvor mange over 65 år som bor i hver enkelt kommune og fordelt jevnt deretter. Tirsdag ble det klart at det i større grad også vil bli fordelt etter smittetrykk over lengre tid i ulike deler av landet. I tillegg ser FHI på fordeling basert på folketall.

I arbeidet med den nye vaksinestrategien ses det også på om Astrazeneca-vaksinen vil kunne gis til folk over 65 år, sa Stoltenberg på pressekonferansen tirsdag. Nye analyser fra Storbritannia har vist gode resultater også for denne aldersgruppen.

Det vil også ses på muligheten for å forlenge intervallet mellom de to dosene av vaksinene fra Moderna og Pfizer/Biontech.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.