fbpx Etterlengtet nærkontakt på sykehjem i Italia: – Kan vi kysse hverandre? Hopp til hovedinnhold

Etterlengtet nærkontakt på italiensk sykehjem

Koronavaksineringen går tregt i Italia. Men på et sykehjem i Bergamo har snart alle fått sine stikk, og et ektepar får endelig lov til å ha litt fysisk kontakt.

– Jeg kan se et lite lys, sier sykehjemsdirektør Maria Giulia Madaschi.

Hun har ansvar for sykehjemmet Martino Zanchi-stiftelsen i Lombardia-regionen i Nord-Italia, som i fjor var episenter for koronapandemien i Europa. Nå er sykehjemmet godt i gang med vaksineringen, og i begynnelsen av april skal alle de 94 beboerne være vaksinert.

Jeg kan se et lite lys

sykehjemsdirektør Maria Giulia Madaschi.

Blant dem som fikk den andre og siste dosen i forrige uke, er Palmiro «Mario» Tami (82). Samme dag kunne han glede seg over å kunne ta sin kone i hånden for første gang siden august i fjor.

– Franca, er det deg? utbryter 82-åringen når han kikker gjennom vinduet og oppdager to kjente blå øyne bak en ansiktsmaske på en skikkelse kledd i grønn sykehuskappe og netting over håret.

Franca Persico (77) og Tami har vært gift i 58 år. Nå får hun komme på det første besøket siden ektemannen fylte år i februar.

Klemming i plasttunnel

Persico har med seg en rose til ektemannen, mens Tami leter frem en liten pyntegjenstand til sin kone.

– Jeg vant den på bingo, forteller han fornøyd.

På grunn av det høye smittetrykket og den nye nedstengingen i Lombardia har det gått en måned siden de sist så hverandre.

Den 24. februar fikk de lov til å klemme hverandre for første gang siden august, men kun via en oppblåsbar «klemmetunnel», som sikret smittefri klemming.

Det var i august at Tami flyttet til sykehjemmet som følge av hjerteproblemer som førte til nedsatt bevegelighet og kognitive evner. Noen måneder før hadde hans kone blitt operert for kreft, og legene mente at hun ikke lenger kunne ta ansvar for ham hjemme.

Mange døde

Sykehjemmene i Italia bar den tyngste byrden under den første smittebølgen. Minst en tredel av de registrerte koronadødsfallene skjedde her. I tillegg døde mange andre som verken ble testet eller oppført i koronastatistikken.

Ved Martino Zanchi-stiftelsens sykehjem døde 21 beboere i mars og april i fjor. Få ble testet, men det antas at minst tre av fire døde som følge av koronasmitte.

Nå er regionen igjen nedstengt på grunn av høye smittetall, men på sykehjemmene har både pasienter og personalet fattet nytt mot. Italienske myndigheter har prioritert vaksineringen ved sykehjemmene i den hardt rammede regionen, og vaksineringen er allerede erklært som en suksess som følge av smittenedgangen. Madaschi håper det betyr av de kan se lys i enden av den mørke covid-tunnelen.

Ellers i Italia har vaksineringen ikke gått like knirkefritt. Halvparten av italienere over 80 år er ennå ikke blitt vaksinert, til tross for løfter om at alle skulle være fullvaksinert i slutten av mars. Årsaken er forsinkelser i vaksineleveranser og dårlig organisering.

Brutte løfter

Tami, som selv er pensjonert sykepleier, tok imot vaksinedose nummer to med godt humør.

Når sykehjemmet først har bestemt seg for å gjøre et unntak fra besøksforbudet, er det sykehjemsdirektøren selv som kjører til parets leilighet for å hente Persico. Hun har pyntet seg og vært klar siden klokka 7 om morgen.

– Jeg var ikke så nervøs på bryllupsdagen min engang, sier hun.

Når paret endelig møtes igjen, er det først med en glassrute mellom seg, men etter hvert kan de ta plass ved hver sin ende av et langbord, som personalet har dekket på til lunsj.

Persico forklarer sin mann at de fortsatt må være forsiktige ettersom hun har vært operert for kreft og ennå ikke er vaksinert.

Vilt forelsket

– Jeg er vilt forelsket i deg, sier Tami fra den andre enden av bordet. – Kan jeg ta på hånden din?

Deretter får de to en liten stund sammen ute i sola, og endelig får de en mulighet til å ta hverandres hånd.

– Kan vi kysse hverandre, spør Tami bak munnbindet.

– Selvfølgelig, svarer Persico, men hun understreker at de må vente til også hun er vaksinert.

Les også: Italiateam tilbake i Norge

BERGAMO: Palmiro Tami (82) trilles av sykehjemsdirektør Maria Giulia Madaschi. Ved siden av, i grønt beskyttelsesutstyr, går hans kone Franca Persico. Foto: Luca Bruno / AP / NTB
NÆRKONTAKT: Det italienske ekteparet kan holde hverandre i hånden, men kyssing må vente. Foto: Luca Bruno / AP / NTB
HAR LENGTET: Palmiro Tami kan endelig kjenne hånden til sin kone Franca Persico igjen. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

Sjekk din kommune i Sykepleiens vaksinekart

Over 2 millioner doser med koronavaksine er nå satt i Norge, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). 

27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge, og natt til onsdag var det oppdaterte tallet på satte doser 2 021 310, ifølge FHIs oversikt.

1 505 957 personer har fått sin første dose, og 515 353 personer har fått sin andre dose med vaksine.

Bidrar til gjenåpning

– Jeg vil si tusen takk til alle dem som står på ute i kommunene og sørger for så god fremdrift i vaksineringen. Jeg er veldig glad for at vaksineringen i Norge fortsetter i godt tempo. Framover vil det komme enda flere vaksiner, og med det vil tempoet i vaksineringen øke ytterligere. Dette er også en av faktorene som bidrar til at gjenåpningen av Norge kan fortsette utover våren og sommeren, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Den første koronavaksinen som ble satt i Norge, var produsert av Pfizer og Biontech.

15. januar ble første dose av Moderna-vaksinen satt, og 7. februar ble Astrazeneca-vaksinen tatt i bruk for helsepersonell før den etter hvert ble satt på pause.

Usikkert med vektor-vaksinene

Både FHI og Vorland-utvalget – som har sett på bivirkningene av Astrazeneca og Janssen-vaksinene (såkalte vektor-vaksiner) – ønsker å ta disse ut av vaksineprogrammet, men er uenige om frivillig bruk.

Regjeringen har ennå ikke tatt en avgjørelse om bruken av de to vaksinene.

Den første koronavaksinen i Norge ble satt den 27. desember og var produsert av Pfizer og Biontech. 15. januar ble første dose av Moderna-vaksinen satt, og 7. februar ble Astrazeneca-vaksinen tatt i bruk for helsepersonell.

De 130 000 helsearbeidere som har fått en dose av Astrazeneca-vaksinen, vil få tilbud om Pfizer-vaksinen som andre dose.

Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

Prioriteringsrekkefølgen

Du blir kontaktet av fastlegen eller kommunen for vaksinasjon når det er din tur. Følg med på din kommunes nettside for detaljer. 

1. Beboere i sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper

2. Alder 85 år og eldre og utvalgte helsepersonellgrupper

3. Alder 75–84 år 

4. Alder 65–74 år og personer mellom 18 og 64 år med disse sykdommene/tilstandene:

 • Organtransplantasjon
 • Immunsvikt
 • Hematologisk kreftsykdom siste fem år 
 • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift) 
 • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon 
 • Kroniske nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon

5. Alder 55–64 år med disse sykdommene/tilstandene:

 • Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon 
 • Immundempende behandling ved autoimmune sykdommer
 • Diabetes
 • Kronisk lungesykdom
 • Fedme med kroppsmasseindeks (KMI på ≥ 35 kg/ eller høyere)
 • Demens
 • Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
 • Hjerneslag
 • Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom som ikke er nevnt i listen over kan også gi økt risiko for alvorlig sykdom og død av covid-19. Dette vurderes individuelt av lege.

6. Alder 45–54 år med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i pkt. 5 

7. Alder 18–44 år med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i pkt. 5 

8. Alder 55–64 år 

9. Alder 45–54 år 

*Astma regnes som en kronisk lungesykdom blant personer som regelmessig bruker inhalasjonssteroider eller kortisontabletter. Personer som bruker hurtigvirkende anfallsmedisin av og til regnes ikke å ha en kronisk lungesykdom.

Vaksinen er gratis, og det er ikke mulig å betale for å få vaksinen tidligere. 

Helsepersonell som selv har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19, følger prioriteringsrekkefølgen for tilhørende risikogrupper.

Personer som bor eller midlertidig oppholder seg i Norge og tilhører disse gruppene, omfattes av vaksinetilbudet. 

Europol har gått ut med varsel om faren for at falske vaksiner vil øke i tiden fremover, derfor minner vi om at all bruk av godkjent koronavaksine i Norge skjer via kommuner og helseforetak.

Kilde: Folkehelseinstituttet

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.