fbpx 60 prosent av spesialsykepleierne har fått første dose Hopp til hovedinnhold

60 prosent av spesial­sykepleierne har fått første dose

VAKSINERT FØRST: 13. januar ble Magnus Johansen (26) som jobber som sykepleier ved lungeavdelingen på Sykehuset Østfold den første helsearbeideren i Østfold som fikk koronavaksinen. Sykepleier som satt første vaksine er Elisabeth Alexandersen. Vaksinen er Pfizer BioNtech. Foto: NTB

Det er 3706 spesialsykepleiere og 10 202 sykepleiere som ikke har fått første eller andre dose. Blant jordmødre venter 727 på vaksinen. Alt ambulansepersonell skal nå ha fått første eller andre dose.

Totalt er 43 prosent av alle ansatte med pasientnært arbeid vaksinert med første dose og 14 prosent med to doser. 

60 prosent av spesialsykepleierne er vaksinert

Ifølge Folkehelseinstituttet ukerapport har 17 799 spesialsykepleiere (60 prosent) fått første dose og 8124 er ferdigvaksinerte (27 prosent). 29 629 spesialsykepleiere er planlagt vaksinerte.

Alle tallene er for ansatte i helse- og omsorgstjenesten med pasientnære arbeid. Tallene er per 21. mars.

Av sykepleierne, totalt 60 073 personer, har 33 922 fått første dose og 15 949 fått andre dose. I tabellen under ser man hvor stor prosent andel som har fått en vaksinedose eller to.

Flest ambulansepersonell er vaksinert

Blant ambulansepersonell har over 70 prosent nå fått første dose og 31 prosent er ferdigvaksinerte.

De er den gruppen med høyest andel vaksinerte med første dose. Bare legene har høyere andel ferdigvaksinerte, med 34 prosent.

Vaksinerte jordmødre

Av de 2781 jordmødrene som skal vaksineres, har 1278 (57 prosent) fått en dose og 476 (17 prosent) har fått to doser.

Sjekk din kommune i Sykepleiens vaksinekart

Franskmenn under 55 år som har fått en dose med Astrazenecas vaksine, skal tilbys en annen vaksine som dose nummer to. Også Danmark vurderer å blande vaksiner. 15. april vil FHI komme med en avgjørelse i saken.

Anbefalingen fra franske helsemyndigheter innebærer også at personer kan få to forskjellige vaksinetyper.

Den danske Sundhedsstyrelsen vurderer om også de skal tilby en annen vaksine til dem som har fått en dose med Vaxzevria, Astrazenecas vaksine.

– Den kommende planen for ferdigvaksinering avhenger av en beslutning om fortsatt bruk av denne vaksinen, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemelding.

Blodpropp

EUs legemiddeltilsyn EMA sa denne uken at blodpropp med lavt antall blodplater bør føres opp som en svært sjelden bivirkning av Astrazeneca-vaksinen. Norge har ikke gjenopptatt bruken av vaksinen etter at den ble satt på pause.

Over 133 000 nordmenn har fått første dosen med Astrazeneca-vaksinen, blant dem mange ansatte i Helse-Norge. 

Dødsfall i Danmark og Norge

Den 11. mars kom det melding fra Danmark om et dødsfall etter vaksinasjon med Astrazeneca-vaksinen hvor pasienten hadde både lave blodplater, blodpropper og blødninger.

Fire døde helsearbeidere

I Norge har 133 870 personer fått AstraZeneca-vaksinen. Seks personer, fem kvinner og en mann har opplevd ulike varianter av det samme sykdomsbildet. Fire har dødd. Blodpropp-pasientene i Norge var mellom 32 og 54 år og alle var helsearbeidere.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener det ikke finnes nok data for å si hva som skjer hvis en person blir vaksinert med doser fra to ulike koronavaksiner.

WHO har ingen anbefaling

– Det finnes ikke adekvate data for å kunne si hvorvidt dette er noe som kan la seg gjøre, så muligheten for å bytte mellom vaksiner er ikke noe vi kan gi anbefalinger om, sier WHOs talskvinne Margaret Harris på en pressekonferanse fredag.

Usikkerhet etter Astrazeneca-vaksinen

Flere land har endret retningslinjene for bruk av Astrazeneca-vaksinen, slik at den nå kun anbefales for personer over en viss alder.

Det har skapt usikkerhet om hva man bør tilby yngre personer som venter på andre dose etter å ha fått første dose med Astrazeneca-vaksinen.

Vaksinerekord

Fordi tallene på antall vaksinerte per dato endres over tid økte rekorden på antall meldte vaksiner satt onsdag til 61 450. I går ble det meldt inn et høyt antall satte doser. Sysvak-basen registrerte 56 211 nye satte vaksinedoser i går.

På to døgn har det blitt meldt inn 117 661 nye satte vaksinedoser i Norge, det utgjør over ti prosent av det som er satt siden 27. desember.

Ukerekord

Så langt i uke 14 har det totalt blitt satt over 140 000 vaksinedoser. Det er høyere enn noen annen uke hittil.

Prioriteringsrekkefølgen

Du blir kontaktet av fastlegen eller kommunen for vaksinasjon når det er din tur. Følg med på din kommunes nettside for detaljer. 

1. Beboere i sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper

2. Alder 85 år og eldre og utvalgte helsepersonellgrupper

3. Alder 75–84 år 

4. Alder 65–74 år og personer mellom 18 og 64 år med disse sykdommene/tilstandene:

 • Organtransplantasjon
 • Immunsvikt
 • Hematologisk kreftsykdom siste fem år 
 • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift) 
 • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon 
 • Kroniske nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon

5. Alder 55–64 år med disse sykdommene/tilstandene:

 • Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon 
 • Immundempende behandling ved autoimmune sykdommer
 • Diabetes
 • Kronisk lungesykdom
 • Fedme med kroppsmasseindeks (KMI på ≥ 35 kg/ eller høyere)
 • Demens
 • Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
 • Hjerneslag
 • Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom som ikke er nevnt i listen over kan også gi økt risiko for alvorlig sykdom og død av covid-19. Dette vurderes individuelt av lege.

6. Alder 45–54 år med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i pkt. 5 

7. Alder 18–44 år med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i pkt. 5 

8. Alder 55–64 år 

9. Alder 45–54 år 

*Astma regnes som en kronisk lungesykdom blant personer som regelmessig bruker inhalasjonssteroider eller kortisontabletter. Personer som bruker hurtigvirkende anfallsmedisin av og til regnes ikke å ha en kronisk lungesykdom.

Vaksinen er gratis, og det er ikke mulig å betale for å få vaksinen tidligere. 

Helsepersonell som selv har økt risiko for alvorlig forløp av covid-19, følger prioriteringsrekkefølgen for tilhørende risikogrupper.

Personer som bor eller midlertidig oppholder seg i Norge og tilhører disse gruppene, omfattes av vaksinetilbudet. 

Europol har gått ut med varsel om faren for at falske vaksiner vil øke i tiden fremover, derfor minner vi om at all bruk av godkjent koronavaksine i Norge skjer via kommuner og helseforetak.

Kilde: Folkehelseinstituttet

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.