fbpx Lege i Sverige sparket etter å ha gått på jobb med covid-19-symptomer Hopp til hovedinnhold

Lege i Sverige sparket etter å ha gått på jobb med covid-19-symptomer

Bildet viser ryggen på en helsearbeider som går nedover en korridor på sykehus.

Legen reagerer sterkt på oppsigelsen.

Det er Läkartidningen som skriver om saken.

I oktober skal en lege ha gått på jobb med symptomer som kunne tyde på covid-19. Kolleger skal ha oppfordret legen til å gå hjem, men legen skal ha opplyst å ha antistoffer mot koronaviruset.

Ifølge arbeidsgiver hadde ikke legen på det tidspunktet blitt testet verken for viruset eller antistoffer mot det.

Mener legen må ha mistenkt smitte

Ifølge arbeidsgiver skal legen to ganger ha bedt om koronatest. En slik test ble ikke tatt, fordi det bare er en leder som kan booke en slik test.

Men arbeidsgiver mener det at legen ba om en test, betyr at hun må ha mistenkt smitte.

På avdelingen ble 13 senere syke av covid-19, men i en pandemi er det ikke mulig å fastslå hvem de ble smittet av. En av de 13 skal ha hatt en annen mulig smittekilde.

Arbeidsgiver mener likevel at legen har opptrådt hensynsløst, og at tilliten til legen er skadet. I november ble legen sagt opp.

Legen: Jeg er sjokkert

Legen reagerer sterkt og sier til Göteborgs-Posten at hun synes det er «fruktansvärt grovt» å bli sagt opp. Hun mener det er fullstendig urimelig å bli stemplet som smittespreder midt under en pågående pandemi.

Hun avviser at hun hadde kraftige symptomer på luftveisinfeksjon den aktuelle dagen i oktober. Dagen etter skal hun ha følt seg påvirket, men opplyser at hun ofte har ensidig halsbetennelse, og hadde tatt antibiotika. To dager etter dette tok hun en test som var positiv for covid-19.

Legen har jobbet på sykehuset siden 2008.

Arbeidsgiver vil ikke kommentere saken overfor Läkartidningen, utover at det er skrevet en avviksrapport og at hendelsen er meldt til de svenske tilsynsmyndighetene.

Legen jobber nå et annet sted, men prøver ifølge Göteborgs-Posten å få tilbake jobben hun er oppsagt fra.

Helsesekretær dømt i Norge

I Oslo er en helsesekretær nylig dømt for å ha gått rett på jobb etter å ha vært i England. 

Hun var tre på besøk i landet, og gikk ikke i karantene noen av gangene. Ved alle tre gangene var landet regnet som rødt, altså at det har et høyt antall smittede. 

Kvinnen jobbet på et fastlegekontor, og skulle etter reglene ha gått i ti dagers karantene ved hjemkomst. Det er Avisa Oslo som skrev om dette tidligere denne uken.

Kvinnen fastholdt at hun ikke var klar over denne regelen. Sjefen hennes opplyste i retten å ha gjort oppmerksom på denne regelen både skriftlig og muntlig.

Ifølge VG ble kvinnen dømt i ubetinget fengsel i 24 dager for karantenebrudd. Retten fant det skjerpende at det var et autorisert helsepersonell, som har nærkontakt med pasienter, som har brutt karanteneplikten.

Forsvarer opplyser til VG at kvinnen er veldig skuffet og fortvilet over dommen. Forsvareren synes selv dommen er streng. 

Politiets advokat er fornøyd med å få medhold i at det er snakk om et alvorlig brudd på smittevernbestemmelsene.

Kvinnen må nå ta stilling til om hun vil anke dommen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse