fbpx NSF: Mekling med KS utsatt – viser til smittetopp Hopp til hovedinnhold

NSF: Mekling med KS utsatt – viser til smittetopp

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

Meklingen mellom Norsk Sykepleierforbund og KS i lønnsoppgjøret er utsatt til den første uken i januar, på grunn av koronasmittetoppen.

– Smittetoppen ville gjort det spesielt utfordrende med en streik fra neste helg, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen.

Meklingsfristen var satt: Hadde ikke Norsk Sykepleierforbund (NSF) og KS blitt enige innen 22. november, ville det blitt streik i kommunene. Streikeuttaket skulle bli kjent 17. november.

Nå er meklingen utsatt til over nyttår, det vil si første uken i januar. Utsettelsen skjer i forståelse med KS og Riksmekleren, skriver NSF på sin nettside. KS er kommunenes arbeidsgiverorganisasjon.

Meklingen starter altså 5. januar. Blir ikke partene enige, er første mulige streikedag 7. januar. 

Les også:Lyttet til medlemmene, KS-oppgjøret går til mekling

– Det passer aldri med en streik

– Det passer aldri med en streik, men vi ser at timingen nå med en smittetopp i mange norske byer gjør det spesielt utfordrende med en streik fra neste helg. Derfor har vi blitt enige om en utsettelse av meklingen, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen på nettsiden.

Hun understreker:

– En viktig del av meklingen er muligheten for å streike hvis vi ikke skulle bli enige. Det er et viktig middel vi har for å presse frem en løsning for våre medlemmer.

Hva hvis smitten fortsatt er høy i januar?

– Da må vi gjøre en ny vurdering, sier NSF-lederen til Sykepleien.

Men slik det er nå, var det nødvendig å utsette meklingen. Pasientsikkerheten må være prioritet nummer én. Nå er det stadig stigende smittetall. 32, både beboere og ansatte, er smittet på et sykehjem i Eidsvoll, og flere er i karantene. Det er et eksempel på hvorfor vi mener utsettelsen var nødvendig, i samråd med Riksmekleren og KS, sier Lill Sverresdatter Larsen. 

Er pandemien mindre i januar?

Flere har kommentert nyheten på NSFs Facebook-side. Reaksjonene er blandet. Noen forstår, andre kritiserer utsettelsen og viser blant annet til at pandemien sikkert ikke er mindre i januar.

NSF viser til at det er en kort utsettelse på seks uker.

«Dere kunne vel forhandlet digitalt slik som alle andre møter har foregått i nedstengte perioder», skriver en.

Og NSF svarer henne slik:

«Det var en del av vurderingen. Vi kunne meklet digitalt (dette er ikke forhandlinger, meklinger skjer innenfor Riksmeklerens rammer etter at en av partene har sagt nei til forhandlingsløsningen. NSF har sagt nei). Beslutningen ble tatt nettopp med tanke på hvilken ramme rundt meklingen en mener tjener medlemmene i NSF best, muligheten for å gjennomføre en god mekling og å kunne streike uten å bli stoppet er av de forholdene som er vurdert.»

Utdanningsforbundet vurderer utsettelse

Også Utdanningsforbundet og KS har opprinnelig meklingfrist natt til 22. november. Nå har forbundet fått en henvendelse fra Riksmekleren om også de vil utsette meklingen.

Dette vil bli vurdert, opplyser Utdanningsforbundet til Sykepleien.

(12. november blir det kjent at også meklingen mellom Utdanningsforbundet og KS er utsatt til 5. og 6. januar.)

0 Kommentarer

Annonse
Annonse