fbpx Koronahverdag: Siri Skaare jobber der trykket er størst Hopp til hovedinnhold

Koronahverdag: Siri Skaare jobber der trykket er størst

Legevakten på Hamar
FLYTTER RUNDT: Hovedlokalene er fremdeles på legevakten ved Hamar sykehus. I tillegg er det opprettet en luftveispoliklinikk som har åpent frem til klokka 19.00. Etter det flyttes poliklinikken over til en nedlagt barnehage like ved sykehuset.

Lokalene til legevakten på Hamar er ikke egnet til å håndtere en pandemi. 

Siri Skaare er sykepleier og jobber på Hedmarken interkommunale legevakt. De tar imot pasienter fra Hamar, Stange, Ringsaker og Løten – en befolkning som utgjør rundt 80 000 mennesker.

Skaare forteller at arbeidshverdagen har endret seg også for dem.

Tre lokaliteter

– Vi har veldig små lokaler som er lite egnet til å håndtere en pandemi. For å bøte på det, er vi nå lokalisert på tre steder, forteller hun.

Hovedlokalene er fremdeles på legevakten ved Hamar sykehus.

– I tillegg er det opprettet en luftveispoliklinikk noen kilometer unna. Den har åpent på dagtid frem til klokka 19.00. Etter det flyttes poliklinikken over til en nedlagt barnehage like ved sykehuset, sier hun.

Hvor Skaare tilbringer arbeidsdagen, er avhengig av hvor trykket er størst.

– Vi reiser mellom lokalitetene etter behov. Både leger og sykepleiere må innstille seg på å være fleksible, og det går stort sett greit, selv om det kan bli mye farting på oss, sier hun.

Også pasientene må lære hvilke lokaler de må oppsøke, etter hvilke behov for hjelp de har.

– Det kan nok være litt forvirrende, sier Skaare.

Pasientkontakten er svekket

På den ordinære legevakten bruker de ansatte hansker og munnbind.

– På luftveispoliklinikken bruker vi fullt verneutstyr med visir, frakker, munnbind og kjeledress. Det gjør noe med samspillet med pasienten. Den mellommenneskelige kontakten er vanskeligere. Pasienten kan jo ikke se hvem vi er bak alt utstyret, jeg tenker mye på hvordan de opplever kontakten med helsetjenesten sier hun og legger til:

– Å gi god sykepleie er blitt mer krevende.

Gleder seg til å gå på jobb

Pandemien har ført til mer overtid og flere pasienter.

– Pasientene er nok mer engstelige og oppsøker legevakten oftere enn før, så antallet pasienter har nok økt ganske mye. Vi er en ganske liten stab, men vi har et svært godt arbeidsmiljø. Vi har faktisk vunnet to arbeidsmiljøpriser, skryter Skaar.

Så selv om arbeidsdagen er blitt tøffere, gleder Skaar seg til å gå på jobben hver dag.

– Det er utrolig hvor omstillingsdyktige vi mennesker er. Jeg husker nesten ikke hvordan det var før pandemien. Mye av det vi har lært, vil vi nok ta med oss videre, ikke minst når det gjelder smittevern.

Tips oss om din koronahverdag: kari.anne.dolonen@sykepleien.no