Stortinget vil ikke stoppe saken mot de saksøkte sykepleierne
– Stortinget valgte med dette å heller støtte lederne i helseforetakene fremfor dem som jobber på gulvet. Det er skuffende, sier Nicholas Wilkinson.
SV foreslo mandag at Stortinget skulle stemme for at saken mot sykepleierne ved sykehuset Østfold som ønsker full stilling, ikke blir gjenopptatt – men at vedtaket til tvisteløsningsnemnda aksepteres. Forslaget fikk ikke flertall.
Les:De saksøkte sykepleierne skal stemmes over i trontaledebatten
– Skuffet
Det var Nicholas Wilkinson fra SV som fremmet forslaget.
– Jeg er skuffet, sier han til Sykepleien.
– Stortinget hadde muligheten til å stoppe saken Sykehuset Østfold har startet mot fire spesialsykepleiere. Det var bare Rødt og MDG som stemte for vårt forslag, sier Wilkinson.
– Er du overrasket over at forslaget ikke fikk flertall?
– Ja. Vi bør hjelpe dem som pleier og behandler pasientene. Sykepleierne har spurt oss om hjelp. Jeg er kanskje ikke overrasket over at Høyre ikke stemte for, men at Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte feil, er skuffende, sier han og utdyper:
– Stortinget valgte med dette å heller støtte lederne i helseforetakene fremfor de som jobber på gulvet, det er skuffende.
– Glad for støtte
Magnus Buflod er en av de to advokatene som representerer de fire spesialsykepleierne. Før det ble klart om forslaget ville få flertall, sa han til Sykepleien at de saksøkte er glad for den politiske støtten fra SV.
– Har de forventninger om at forslaget vil bli vedtatt?
– Sykepleierne er opptatt av å få jobbe heltid. Om det skjer ved at sykehuset kaster kortene eller blir instruert om å gjøre det, er ikke avgjørende for sykepleierne, sier Buflod.
– Er det ikke litt spesielt at politikere foreslår at Stortinget skal gjøre vedtak i en enkeltsak før saken er ferdig behandlet i rettssystemet?
– Egentlig ikke. Stortingets flertall kan instruere Regjeringen. Opposisjonen samlet seg for eksempel om at innsatsstyrkene i Heimevernet skulle få utbetalt feriepenger selv om kravene er foreldet, sier han.
Buflod legger til at det ikke er så veldig lenge siden at et enstemmig storting vedtok å tydeliggjøre arbeidsmiljølovens regler om fortrinnsrett.
– Da et enstemmig Storting i 2018 mente det var viktig å styrke de deltidsansattes rett til utvidet stilling, er det naturlig at Stortinget følger opp at offentlige arbeidsgivere etterlever lovgivers intensjoner. Om det skjer i en enkeltsak, er formelt sett helt uproblematisk, sier Buflod.
Glad for at politikerne følger opp
Også NSF er glad for støtten fra SV. Lill Sverresdatter Larsen mener retten til fortrinnsrett er klar og hjemlet i arbeidsmiljøloven.
– Hvis Stortinget skulle pålegge regjeringen å gi helseforetakene en tydeligere instruks om å øke andelen fulle stillinger i helseforetakene, er det positivt. Dette har da Høie også gjort tidligere i oppdragsdokumentet til helseforetakene, sa hun dagen før det ble klart om forslaget ville få flertall.
Hun er glad for at politikerne følger opp at den loven de har vedtatt, også følges i praksis.
– Husk at reglene om fortrinnsrett ble vedtatt av et enstemmig storting, sier Larsen.
Forbundslederen hadde et lite håp om at politikerne ville stoppe søksmålet.
– Med tanke på at kravet om hele stillinger har vært gjentatt i oppdrag- og bestillerdokumentene til sykehusene om flere år, så ville det ikke vært unaturlig om det ble vedtatt.
– Hva tenker dere nå da, etter at det ikke ble vedtatt?
– Vi er glade for at SV, med Wilkinson i spissen, er tydelig på sykehusenes ansvar og urimeligheten i at sykepleiere ikke får heltidsstillinger, sier Larsen og utdyper:
– I en situasjon hvor vi mangler sykepleiere, så er det helt uholdbart at vi må utdanne to sykepleiere for hvert årsverk. Det er også grunn til å peke på de likestillingspolitiske utfordringene denne deltiden medfører. Dette er et politisk ansvar.
Sykepleien har også prøvd å få kommentarer fra Sykehuset Østfold og deres advokat, men har ikke fått svar.
0 Kommentarer