fbpx Nobelpris i medisin hedrer virusforskning Hopp til hovedinnhold

Nobelpris i medisin hedrer virusforskning

Illustrasjonen viser hepatitt C-virus.

Årets nobelpris i medisin går til tre forskere som oppdaget hepatitt C-viruset.

Harvey J. Alter, Michael Houghton og Charles M. Rice mottar prisen for 2020. Det opplyste det svenske Karolinska institutet mandag.

Kan gi kroniske leverskader

Alter og Rice er amerikanere, mens Houghton kommer fra Storbritannia. Forskerne hedres for sine bidrag til kampen mot blodoverført hepatitt C, som forårsaker kroniske leverskader og leverkreft.

Virusets arvestoff ble oppdaget i 1988.

Det fins ingen vaksine mot viruset, men effektiv behandling som skal gi lite bivirkninger. Verdens helseorganisasjon har som mål å eliminere hepatitt C som folkehelseproblem innen 2030.

Les også: Ny strategi: Høie vil redusere hepatitt C med 90 prosent innen 2023

– Et landemerke

De tre nobelprisvinnernes oppdagelse er, ifølge en pressemelding fra Nobelprisen, en milepæl i den pågående kampen mot virussykdommer. Takket være denne oppdagelsen finnes det i dag svært sensitive tester for å påvise viruset. Testene har blant annet medført at hepatitt C i store deler av verden ikke blir overført via blodprodukter.

Oppdagelsen har også gjort det mulig å utvikle medisinene som kan helbrede sykdommen.

Ingen pris til korona

Som følge av koronapandemien har det vært ekstra oppmerksomhet rundt nobelprisen i medisin i år.

Nobelprisene gis vanligvis for prestasjoner som ligger langt tilbake i tid. Derfor lå det ikke an til at medisinprisen ville gå til noen som har jobbet direkte med koronapandemien.

Patrik Ernfors, leder for Karolinska Institutets Nobelkomité, mener imidlertid at det finnes paralleller mellom oppdagelsen av hepatitt-C-viruset og forskningen på koronaviruset.

– Jeg mener det er ganske lett å relatere det til dagens situasjon, sa han mandag.

Han pekte på at det er avgjørende å identifisere viruset som forårsaker sykdom. Dette er en forutsetning for å kunne utvikle medisiner og vaksiner.

Fakta
Hepatitt C
  • Virusinfeksjon som rammer leveren, overføres ved blodsmitte. Forårsakes av hepatitt C-viruset (HCV).
  • Regnes som et stort globalt helseproblem. Kan gi leverskade.
  • Rundt 10 000 personer i Norge har kronisk hepatitt C, og mellom 300 og 400 personer smittes årlig. Mange er ikke klar over at de er smittet og kan være syke i flere år før symptomene utvikles.
  • Det finnes ingen vaksine, men med ny og bedre behandling kan de aller fleste bli friske. Alle som er smittet i Norge, tilbys gratis behandling, og Helsedirektoratet har som mål å redusere forekomsten med 90 prosent innen 2023.
  • Sykdommen kom i 2016 på Leger uten grensers liste over glemte kriser, med henvisning til at en million mennesker dør årlig, på tross av at det finnes en effektiv, men kostbar medisin.

Kilde: Helsenorge.no

0 Kommentarer

Annonse
Annonse