fbpx Forhandlingsbrudd i staten: – Det ble dessverre umulig Hopp til hovedinnhold

Forhandlingsbrudd i staten: – Det ble dessverre umulig

Unio, LO Stat, YS Stat og Akademikerne brøt mandag ettermiddag forhandlingene med staten om årets hovedoppgjør. Oppgjøret går nå til mekling 23. september. – Staten var urokkelig, sier Guro Elisabeth Lind, forhandlingsleder i Unio.

Koronapandemien hadde på forhånd ført til moderate forventninger til hovedoppgjøret, der partene forhandler om de økonomiske rammene og lønns- og arbeidsvilkårene i tariffavtalen for statsansatte.

Oppgjøret startet 1. september og skulle etter planen vare til midnatt 15. september. Arbeidstakerorganisasjonene valgte likevel å bryte tidlig som følge av at de mener at staten, representert i forhandlingene av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, er urimelige når de ikke er villige til å gå med på noen ytterligere økte tillegg.

Angår rundt 2000 sykepleiere

Lønnsoppgjøret i staten omfatter rundt 2000 sykepleiere, hovedsakelig ansatte på høyskoler og universiteter. 

– Staten var urokkelig og ikke villig til å gå inn i reelle forhandlinger, sier forhandlingsleder i Unio, Guro Elisabeth Lind.

Lind er leder i Forskerforbundet.

– Vi har vært svært tydelige på at det hadde vært særlig velkomment med en forhandlingsløsning i år, men det ble dessverre umulig. Man finner ikke en forhandlingsløsning uten først å ha reelle forhandlinger, sier Lind på Unios nettside.

Unio er Norsk Sykepleierforbunds hovedorganisasjon.

Mener ansatte får tilstrekkelig lønnsvekst

Kommunal- og moderniseringsdepartementet mener på sin side at kombinasjonen av fjorårets lønnstillegg, lønnsøkninger som følge av nyansettelser og nye pensjonsbestemmelser, vil gi en årslønnsvekst på 1,7 prosent – som er i tråd med resultatet fra frontfaget, opplyser departementet i en pressemelding.

– Staten mener fjorårets oppgjør har spist opp muligheten for et tillegg i år. Det er vi uenig i, understreker leder i LO Stat, Egil André Aas i en pressemelding.

– Vi var villige til å finne en løsning hvor vi tar hensyn til den spesielle situasjonen i landet. Men vi møtte en motpart som åpenbart hadde bestemt seg på forhånd, sier han.

Frykter konsekvenser for arbeidsplasser

Også de andre arbeidsgiverorganisasjonene er kritisk til at staten ikke har endret standpunkt gjennom de to ukene forhandlingene har pågått.

– Når staten avviser alle våre økonomiske krav, har vi ikke noe annet valg enn å bryte forhandlingene. Staten må innta en helt annen holdning når vi møtes i mekling 23. september, sier leder for YS Stat, Pål Arnesen, i en pressemelding.

Akademikerne understreker at mangelen på statlig velvilje kan få negative konsekvenser når det kommer til rekruttering, utvikling og organisasjonenes mulighet til å holde på kompetente ansatte.

– Det er overraskende og skuffende at staten nekter å åpne reelle forhandlinger om forbedringer i avtalen, sier forhandlingsleder i Akademikerne stat, Anders Kvam.

Meklingsfrist i oktober

Meklingen hos Riksmekleren starter 23. september, og fristen går ut ved midnatt 14. oktober.

Fakta
Fakta om oppgjørene i offentlig sektor
  • 1. september: Oppgjøret i staten startet. Her forhandler hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne med arbeidsgiverne i staten, representert ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
  • 3. september: Kommuneoppgjøret startet.
  • 14. september: Hovedsammenslutningene brøt forhandlingene med staten.
  • 15. september: Forhandlingsfrist i stat- og kommuneoppgjørene.
  • 23. september: Meklingsstart for oppgjøret i staten hos Riksmekleren.
  • Midnatt natt til 15. oktober: Meklingsfrist for oppgjøret i staten.
  • Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at det er mulig å forhandle om flere ting enn lønn, som for eksempel arbeidstid, velferdspermisjoner, tillegg m.m.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse