fbpx Donald Trump og kona har testet positivt for koronaviruset Hopp til hovedinnhold

Donald Trump og kona har testet positivt for koronaviruset

President Donald Trump og lady Melania Trump

Donald Trump og førstedame Melania har testet positivt for koronaviruset, ifølge Trump. Han vil fortsette å jobbe mens han er i karantene i Det hvite hus.

– Vi starter umiddelbart på vår karantene og prosessen med å bli friske. Vi skal SAMMEN komme oss gjennom dette, tvitrer presidenten.

Trumps lege opplyser at presidenten vil fortsette å utføre sine arbeidsoppgaver og at paret vil gå i karantene i Det hvite hus.

– Presidenten og førstedamen er begge i god form i øyeblikket, og de planlegger å være hjemme i Det hvite hus under rekonvalesensen, skriver legen Sean Conley i en uttalelse natt til fredag lokal tid.

Fakta
Fakta om president Donald Trumps helse
  • USAs president Donald Trump kunngjorde fredag på Twitter at han og kona Melania Trump har testet positivt for covid-19.
  • Trump er 74 år gammel og overvektig, noe som innebærer økt risiko ved koronasmitte.
  • Etter en helsesjekk i 2019 uttalte presidentens lege Sean Conley at Trump var i «veldig god helse». Det ble likevel bemerket at vekten hans hadde økt til 110 kilo, noe som defineres som fedme hos en person med hans høyde. Trump er 1,90 høy.
  • Legene har tidligere anbefalt presidenten å gå ned i vekt. Han verken røyker eller drikker alkohol.

Kilde: NTB

I risikogruppen

Få timer tidligere ble det kjent at Trump hadde gått i karantene mens han ventet på koronatestresultat. Hans nære rådgiver Hope Hicks (31) testet positivt for koronaviruset tidligere torsdag.

Hun dro sammen med Trump til et valgmøte i Duluth i Minnesota onsdag. Hicks var også sammen med presidenten til den første presidentdebatten tirsdag.

Donald Trump er 74 år gammel, en alder som plasserer ham i risikogruppen for å utvikle komplikasjoner som følge av viruset. At han er overvektig, bidrar også til å øke risikoen.

Nyhetsbyrået AP skriver at Trumps koronasmitte er den mest alvorlige kjente helsesituasjonen for en sittende amerikansk president i nyere historie.

Aksjemarkedene reagerte negativt på nyheten om at Trump er smittet. I den såkalte førhandelen i New York falt de viktigste aksjeindeksene nesten 2 prosent.

Valgkamptur avlyst

En valgkamptur til Florida fredag er nå avlyst. Trump skulle etter planen ha deltatt på et valgkamparrangement i byen Sanford.

Presidenten planlegger fredag fortsatt å gjennomføre et telefonmøte om støtte til eldre mennesker som er sårbare for koronasmitte.

Før Trump hadde fått testresultatet, stilte han torsdag opp i et telefonintervju med Fox News.

– Jeg vet ikke om vi må i karantene eller om vi er smittet. Jeg bare tok en test, og så får vi se hva som skjer, sa Trump da, og la til at resultatet kunne bli klart enten sent torsdag kveld eller fredag morgen.

Han bekreftet også at han og gamle Melania (50) tilbringer mye tid sammen med Hope Hicks. I løpet av den siste uken skal hun blant annet ha fløyet sammen med Trump i helikopter, hvor passasjerene sitter forholdsvis tett.

Over 200.000 døde

USA er hardt rammet av koronapandemien, og over 210.000 koronasmittede amerikanere har så langt dødd. Over 7,4 millioner mennesker i USA har fått påvist smitte.

Trump har en rekke ganger nedtonet risikoen som pandemien utgjør. Selv om smitten fortsatt sprer seg en rekke steder i landet, mener han USA er forbi den verste fasen.

I valgkampen har han gjennomført en rekke folkemøter som er blitt kritisert for manglende smitteverntiltak. Selv unnlater Trump vanligvis å bruke munnbind, og han latterliggjorde Joe Biden for hans bruk av munnbind da de to møttes til debatt tidligere denne uken.

Innførte hurtigtesting

I løpet av koronapandemien er flere politiske toppledere blitt smittet, og Storbritannias statsminister Boris Johnson ble alvorlig syk. Han lå tre dager på intensivavdeling på sykehus.

Også Brasils president Jair Bolsonaro har vært smittet, og Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi sa han gikk gjennom et helvete da han ble smittet og alvorlig syk.

I USA har det vært flere episoder der personer har fått påvist smitte etter å ha vært i nærheten av Trump eller medlemmer av hans regjering. I Det hvite hus ble det i april innført en praksis med hurtigtesting av alle som var nær presidenten.

Dersom Trump skulle bli alvorlig syk, er det visepresident Mike Pence som midlertidig blir fungerende president. Pence skriver på Twitter at han og kona Karen ber for at Trump og Melania raskt må bli friske igjen.

Fakta
Fakta om statsledere som har testet positivt for koronaviruset
  • 19. mars: Fyrst Albert av Monaco er smittet av koronaviruset, opplyser representanter for hoffet. Fyrsten er ikke alvorlig syk.
  • 27. mars: Storbritannias statsminister Boris Johnsen tester positivt for koronaviruset. Johnson blir innlagt på St. Thomas Hospital fra 5. til 12. april, inkludert to netter på intensivavdeling. Han skrives ut 12. april.
  • 30. april: Den russiske statsministeren Mikhail Misjustin er smittet av koronaviruset. Han blir friskmeldt 19. mai.
  • 16. juni: Presidenten i Honduras Juan Orlando Hernandez blir lagt inn på sykehus etter å ha testet positiv for covid-19. Han skrives ut etter 16 dager.
  • 7. juli: Brasils president Jair Bolsonaro tester positivt for koronaviruset. Han sitter tre uker i karantene men har bare milde symptomer på sykdommen. Han blir friskmeldt 1. august.
  • 10. juli: Bolivias midlertidige president Jeanine Áñez opplyser at hun har testet positivt for koronaviruset.
  • 28. juli: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko sier han er smittet av koronaviruset, men at han ikke har utviklet symptomer.
  • 3. august: Kosovos statsminister Abdullah Hoti bekrefter at han har testet positivt på en koronatest, men sier han kun har en mild hoste.
  • 18. september: Guatemalas president Alejandro Giammattei opplyser at han har testet positivt for covid-19. Han opplyser at han føler seg i fin form.
  • 2. oktober: USAs president Donald Trump har testet positivt for koronaviruset. Trump vil fortsette å jobbe mens han er i karantene i Det hvite hus.
Fakta
Fakta om koronasmitte i USA
  • USA hadde fram til 1. oktober registrert til sammen 7.213.419 tilfeller av smitte med koronavirus. Antallet har økt med 298.207 på én uke.
  • Det er meldt om 206.402 dødsfall hos personer med koronasmitte i USA.
  • Det første tilfellet av covid-19 i USA ble registrert 20. januar 2020 hos en mann som returnerte til USA fra Wuhan i Kina fem dager tidligere.
  • Antall daglige dødsfall lå på sitt hittil høyeste i siste halvdel av april.

Kilde: Centres for Disease Control and Prevention

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse