fbpx Video om jordmødres betydning møter kritikk Hopp til hovedinnhold

Video om jordmødres betydning møter kritikk

Bildet viser Hanne Charlotte Schjelderup

Norsk forening for allmennmedisin mener en video fra Jordmorforbundet NSF sprer feilinformasjon og kan gi gravide falsk trygghet. Jordmorforbundet kaller kritikken skivebom.

Merk: Avsnittet under mellomtittelen «Ulike kilder» er oppdatert 13.8. med presisering fra Schjelderup om Cochrane-artikkel.

Tidligere i år publiserte Jordmorforbundet NSF en video på sin Facebook-side. Videoen er produsert i forbindelse med at Verdens helseorganisasjon har utpekt 2020 til sykepleiernes og jordmødrenes år.

I videoen fortelles det om hvordan jordmødre følger opp kvinner gjennom svangerskap, fødsel og barseltid, og det avrundes med noen påstander som har skapt debatt.

Det er merkelig at Jordmorforbundet går ut med denne informasjonen
Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmedisin

Mot slutten av videoen hevdes det at «gravide som har jordmor i svangerskapet, har færre komplikasjoner, trenger mindre medisinsk smertelindring under fødselen og føder friskere barn nærmere termin».

Her kan du selv se den omdiskuterte videoen. Artikkelen fortsetter nedenfor.


– Dette er feil

Videoen har fått Norsk forening for allmennmedisin (NFA) til å reagere, melder Dagens Medisin.

– Dette er feil, og det er ikke evidens for å hevde at dette gjelder i Norge. Det er merkelig at Jordmorforbundet går ut med denne informasjonen, sier Marte Kvittum Tangen, leder i NFA, til avisen.

Tangen mener videoen kan gi gravide inntrykk av at det beste de kan gjøre, er å følges opp kun av jordmor og hevder at foreningen har fått mange henvendelser fra medlemmer om saken.

NFA har bedt Jordmorforbundet fjerne videoen eller moderere innholdet. Det akter forbundets leder Hanne Charlotte Schjelderup ikke å gjøre.

– Jordmorforbundets video er folkeopplysning, som baserer seg på fakta om jordmorledet svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg, understreker Schjelderup i sitt tilsvar til Dagens Medisin.

Vi nevner ikke fastlegene med ett ord i vår video, men fremmer kun jordmors kompetanse
Hanne Charlotte Schjelderup, leder Jordmorforbundet NSF

Ulike kilder

Schjelderup viser til en rekke ulike kilder hun mener underbygger påstandene i videoen, deriblant en Cochrane-artikkel med oppsummert forskning på feltet. Artikkelen ble først publisert i 2015, men oppdatert året etter. 

– Jordmorforbundet kan ikke bruke studier som senere har blitt oppdatert som evidens for sine påstander, argumenterer Tangen overfor Dagens Medisin.

I Dagens Medisin-artikkelen fremstilles det som om Jordmorforbundet tar utgangspunkt i den tidlige versjonen fra Cochrane, noe Schjelderup tilbakeviser overfor Sykepleien.

Schjelderup viser også til blant annet Jordmorboka fra 2017 og to norske studier som sammenlikner utfall hos lavrisikofødende som starter fødselen ved kvinneklinikk og jordmorstyrt fødestue. (Disse studiene kan leses her og her.)

– Det er viktig for Jordmorforbundet å fremme vår kompetanse slik at kvinner tar informerte valg når de har behov for våre tjenester, sier hun til Dagens Medisin.

Hun beskriver NFAs utspill som uheldig:

– Det er unødvendig ordkrig som dette som skaper dårlig samarbeidsklima, som slett ikke er ønskelig fra vår side. Vi nevner ikke fastlegene med ett ord i vår video, men fremmer kun jordmors kompetanse, sier hun til Dagens Medisin.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse