fbpx Sykehuset Østfold la ut sensitiv informasjon om flere pasienter og ansatte Hopp til hovedinnhold

Sykehuset Østfold la ut sensitiv informasjon om flere pasienter og ansatte

Sykehuset Østfold på Kalnes.
IKKE ENESTE: Flere sykehus har hatt lekkasjer i forbindelse med offentlig postjournal de siste månedene. Foto: Sykehuset Østfold

I over ett år har navn og personnummer til titalls ansatte og taushetsbelagt informasjon om flere pasienter ved Sykehuset Østfold vært tilgjengelig, melder NRK.

Opplysningene ble publisert i ett og samme dokument i sykehusets offentlige postjournal, som lå ute på nettsiden fra tidlig 2019 og fram til NRK varslet sykehuset, ifølge kanalen.

Over ti pasienter er rammet av lekkasjen. Flere personer i familier med pasienter er også rammet.

– Beklager på det sterkeste

Administrerende direktør Hege Gjessing ved sykehuset sier til NRK at de ble gjort oppmerksom på dette tirsdag, og at Sykehuset Østfold tar saken på største alvor.

– Det som vi så langt har funnet ut, er at sykehuset ved en feil publiserte en intern postjournal som inneholder personsensitiv informasjon for halvannet år siden. Vi beklager på det sterkeste at dette har skjedd, sier hun.

Lekkasjer ved flere sykehus

Sykehuset Østfold er det tredje sykehuset hvor det er avdekket lekkasjer i forbindelse med offentlig postjournal de siste månedene. Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet sier til kanalen at tilsynet vil følge opp saken og be sykehuset om en forklaring.

– Jeg håper ikke at dette er et mønster hos norske sykehus, at det er såpass mye slark i rutinene at ting som dette skjer, sier han.

Sykehuset Østfold må utvide

Sykehuset Østfold på Kalnes.
FOR LITE: I 2017 og 2018 var det henholdsvis 3700 og 4500 korridorpasienter ved sykehuset. Foto: Sykehuset Østfold

Mindre enn fem år etter at Sykehuset Østfold åpnet utenfor Sarpsborg, fastslår ledelsen at institusjonen til 6 milliarder kroner er for liten.

– De ansatte hadde rett hele tiden, og jeg er glad vi nå har en rapport som viser det, sier administrerende direktør Hege Gjessing ved Sykehuset Østfold til NRK.

Korridorpasienter

89 000 kvadratmeter er ikke nok. Relativt kort tid etter åpningen i 2015 måtte personell plassere flere pasienter i rom som var ment som enkeltrom. Og i 2017 og 2018 var det henholdsvis 3700 og 4500 korridorpasienter ved sykehuset, ifølge Aftenposten.

En privat aktør bygger nå et stort administrasjonsbygg der sykehuset skal leie kontorplasser. Det er også besluttet å utvide akuttmottaket. I en nesten 700 sider lang rapport fra Sykehusbygg kommer det dessuten frem at det blant annet er behov for 60 nye sengeplasser.

Veien videre

Gjessing skal nå lage en plan for hvordan kapasiteten kan utvides. Det kan ende med nybygging eller en betydelig omdisponering.

– Sykehuset er minst 20 prosent for lite. Alt er minimalt, og det er trangt overalt. Det gjør driften mindre effektiv, sliter på de ansatte og gir dårligere pasientbehandling, sier foretakstillitsvalgt Britt Fritzman i Legeforeningen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.