#Smertevurdering – lanseringsfilm
Her kan du se lanseringsfilm av Sykepleiens bokasin #Smertevurdering. Filmen inneholder også et filmklipp av professor Audun Stubhaug som jobber med smerte.
Årsakene til pasientens smerte kan være sammensatte og vanskelige å tyde. Sykepleiere kan gjøre en avgjørende forskjell.
Her kan du se lanseringsfilm av Sykepleiens bokasin #Smertevurdering. Filmen inneholder også et filmklipp av professor Audun Stubhaug som jobber med smerte.
#Smertevurdering handler om hvordan sykepleiere kan kartlegge og vurdere pasientens smerte. Her kan du laste ned bokasinet som pdf: Les PDF-utgave (pdf, 7.33 MB)
Mens legene, historisk sett, har interessert seg lite for pasientens smerte, har sykepleierne nå en enestående mulighet til å utgjøre en forskjell.
Smerte er, enkelt sagt, et subjektivt fysiologisk-psykologisk-sosiologisk-kulturelt samspill som kan gjøre vondt verre. Blir smerten kronisk, kan den være direkte helsefarlig.
Sykepleierne har et stort ansvar for å lindre pasientenes smerte. Da er det viktig å kjenne til ulike smertelindrende tiltak og hvordan de best kan vurdere pasientens smerte.
Mellom pasienten og tilfredsstillende smertelindring står en sykepleiers vurdering.
Randi Dovland Andersen var i full gang med å innføre en observasjonsskala. Så fikk hun en fornemmelse av at noe var feil.
Anja Smeland er ikke overrasket over at observasjonsskalaer har svakheter.
Det er en kompleks oppgave å måle smerte. Pasientene har ulike bekymringer og oppfatninger om smertelindring, og det påvirker målingen.
Etniske minoriteter uttrykker gjerne smerte annerledes enn det majoriteten gjør. Hvis ikke helsepersonell vet nok om det, kan det føre til både under- og overbehandling.
Gode kartleggingsverktøy kan hjelpe sykepleiere å finne ut hvor store smerter et barn har.
Det er utarbeidet en nasjonal fagprosedyre for smertevurdering av barn, som kan være et hjelpemiddel for helsepersonell i klinisk praksis. Denne artikkelen presenterer utdrag fra prosedyren.
Som natt og dag, sier sykepleierne på nyfødt intensiv om før og etter at de begynte å bruke skåringsverktøyet N-PASS.
Mange av intensivpasientene kan ikke uttrykke om de har vondt, eller hvor vondt de har. Smerten må derfor kartlegges med et egnet verktøy for at de skal få rett smertebehandling.
Smertekartleggingsverktøyet MOBID-2 er beregnet på personer med demens. Det kan også fungere på personer med utviklingshemning, viser en pilotundersøkelse.
Smerte måles forskjellig hos personer med mild, moderat og alvorlig demens. Her får du praktiske råd om smertevurdering med ulike verktøy.
Både smerte og smertebehandling kan være medvirkende årsaker til delirium hos eldre pasienter. Det er derfor viktig at sykepleiere har god kompetanse til å vurdere smerte for å forebygge og behandle delirium.
– Utfordringen kommer når pasienten ikke lenger er kontaktbar, sier Simen Alexander Steindal.
I Sykepleien på papir går vi i dybden på ett tema om gangen. Du kan kjøpe bladene enkelt her.