fbpx Teknisk beregningsutvalg: Offentlig ansatte var lønnsvinnerne i fjor Hopp til hovedinnhold

Teknisk beregningsutvalg: Offentlig ansatte var lønnsvinnerne i fjor

Bilde viser kuleramme

Årslønnsveksten i 2019 er foreløpig beregnet til 3,4 prosent, ifølge TBU-tall. Men for offentlig ansatte ble lønnsveksten høyere.

For de største forhandlingsområdene samlet er årslønnsveksten fra 2018 til 2019 beregnet til 3,4 prosent. Det er klar oppgang fra 2,8 prosent i 2018, ifølge de foreløpige tallene fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) som ble lagt frem mandag. Den endelige rapporten er ventet i slutten av mars.

Statsansatte fikk mest

Rammen for lønnsoppgjøret i 2019 var på 3,2 prosent. Lønnsveksten i industrien er foreløpig beregnet til 3,1 prosent, mens statsansatte var lønnsvinnerne med en lønnsvekst på 3,8 prosent, ifølge TBU-rapporten.

Reallønnsveksten var på 1,5 prosent i fjor, som er det høyeste nivået siden 2013.

I helseforetakene var lønnsveksten på 3,4 prosent.

Gini-koeffisienten

Lønnsspredningen målt ved Gini-koeffisienten hadde en økende tendens frem til 2015, men har deretter ligget flatt. Kvinner har derimot opplevd økende lønnsspredning også de siste årene.

Fjorårets lønnsvekst og prognosen for prisveksten i 2020 er to viktige tall partene tar med seg inn i lønnsforhandlingene. I år er det hovedoppgjør, og LO har varslet at de vil ta opp kampen mot de økende forskjellene i Norge i årets oppgjør.

Beregningsutvalget anslår at prisveksten i 2020 vil øke med rundt 1,5 prosent.

Fakta
Gini-koeffisienten

For å måle inntektsforskjellene mellom alle personene i befolkningen eller i en gruppe av befolkningen er det vanlig å bruke den såkalte Gini-koeffisienten (Summarisk mål for inntektsulikhet).
Gini-koeffisienten G tar verdien 0 når alle har lik inntekt, og verdien 1 når all inntekt havner hos én person. Jo lavere verdi den har, desto større likhet er det i fordelingen av inntektene. Øker G, betyr det at inntektsforskjellene har økt.

Kilde: SSB

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse