fbpx Sjef i legemiddelfirma dømt til fengsel for opioidkrise i USA Hopp til hovedinnhold

Sjef i legemiddelfirma dømt til fengsel for opioidkrise i USA

John Kapoor
SKYLDIG: Insys-sjefen John Kapoor på vei ut av retten i Boston 23. januar 2020 etter å ha blitt funnet skyldig i å bestikke leger for å selge mer av fentanylsprayen Subsys. Foto: Charles Krupa / AP / NTB Scanpix

John Kapoor, grunnleggeren av det amerikanske legemiddelselskapet Insys, er dømt til fem og et halvt års fengsel for å ha bidratt til opioid-krisen i USA.

76-åringen er den første eieren av et legemiddelselskap som må sone i sakene mot firmaene som anklages for å være ansvarlige for opioid-krisen som har tatt livet av titusenvis av amerikanere.

Systematiske bestikkelser

Kapoor ble tiltalt i mai. Ifølge anklagen skal Insys ha betalt leger for å skrive ut selskapets avhengighetsskapende, smertestillende medisin Subsys til pasienter som ikke trengte dem.

For å øke salget av fentanylsprayen Subsys, en smertestillende medisin som er 50 til 100 ganger sterkere enn morfin, laget lederne i Insys et system for storskalabestikkelser.

Flere saker

Også fire andre tidligere leder i selskapet ble funnet skyldig i den ti uker lange rettssaken i Boston.

Legemiddelselskapet Johnson & Johnson ble i august i 2019 dømt til å betale over 5,1 milliarder kroner i bot for å ha bidratt til opioid-krisen.

Selskapet var det første farmasiselskapet som har blitt stilt for retten som følge av opioidkrisen i USA, som i 2017 krevde 70 000 overdosedødsfall i USA. Det er imidlertid over 2000 uavklarte saker i domstolene i USA mot legemiddelselskaper og distributører som er blitt saksøkt av lokale myndigheter og andre statlige etater.

Kalles nasjonal helsekrise

Opioidoverdoser er blitt USAs verste medisinske krise og fører til flere dødsfall enn trafikkulykker. I 2017 erklærte president Donald Trump opioid-krisen som en nasjonal helsekrise. Det året døde nær 48 000 personer fra opioidoverdose.

Les også Sykepleiens artikler om angst og sovemedisiner

Les også:

Ukens quiz: Hva er hjernens naturlige opioider?

Bildet viser mann som tapper øl, i tegneseriestil
Foto: Mostphotos

Endelig fredag! Vi byr på noen uhøytidelige spørsmål – se hvor mange du klarer!

 

Vil du ha mer quiz?

Prøv deg på disse:

 

Bildet viser en hipster med bart og skjegg i tegneseriestil
BARTEVOKS: Har de bartholinske kjertler hjulpet på bartefrisyren, mon tro? Foto: Mostphotos