fbpx Fem prosent fikk toppkarakteren, 20 prosent fikk stryk Hopp til hovedinnhold
Nasjonal deleksamen i anatomi 2019:

Hver femte sykepleierstudent fikk strykkarakter

Studenter øver på anatomi ved hjelp av dukker

Fremdeles stryker nesten hver femte sykepleierstudent på nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Sjekk resultatet for ditt studiested.

Tirsdag 21. januar falt sensuren på nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. På landsbasis er det forholdsvis små endringer i karakterfordelingen de siste tre årene. 

Fremdeles stryker nesten hver femte sykepleierstudent på denne eksamenen. 5,6 prosent fikk beste karakter, A. 22 prosent av studentene fikk karakteren B. Det er fem prosent flere enn i 2018. (se tabell under)

Flest stryk på Stord

Selv om det er beskjedne endringer i karakterfordelingen på nasjonalt nivå de tre siste årene, er forskjellene lokalt, store.

Høgskolen på Vestlandet (HVL), studiested Stord, har høyest strykprosent. Over 40 prosent fikk strykkarakteren F på anatomieksamen. Én prosent fikk karakteren A.

Ved Universitetet i Tromsø (avdeling Hammerfest) fikk 34,5 prosent F. Ingen av sykepleierstudentene fikk A.

Ved Nord Universitet (studiested Namsos) fikk 33,8 prosent karakteren F, mens 31,6 prosent av sykepleierstudentene ved Universitetet Sørøst-Norge (studiested Drammen) fikk strykkarakter. (se tabell nederst i saken)

Flinkest i Trondheim

NTNU, studiested Trondheim kan skilte med flest A-studenter. Litt over 20 prosent av sykepleierstudenten fikk toppkarakter på anatomieksamen. Over 40 prosent fikk B. Samtidig kan studiestedet også skryte av at de har lavest strykprosent. Kun sju prosent av studentene fikk karakteren F.

Ved Universitetet i Tromsø, studiested Tromsø, fikk 12,3 prosent av sykepleierstudentene toppkarakter. 27,5 prosent fikk B. Når det gjelder stryk ligger Tromsø på landsgjennomsnittet med 20 prosent.

Høgskolen Vestlandet (studiested Bergen) havner på tredjeplass når det gjelder andel studenter med karakteren A. Her fikk 10,2 prosent av sykepleierstudentene toppkarakter. Like mange, 10,6 prosent, fikk strykkarakteren F. (Saken fortsetter under tabellen.)

Positive tall totalt sett

Det har vært små endringer i resultatene de tre siste årene. Leder i NSF Student, Ingvild Berg Lauritsen, er overraskende positiv:

– Etter at den nasjonale eksamenen ble innført, kan det se ut til at studieinstitusjonene nå har funnet frem til en undervisningsmåte som fører til en såpass stabil økning av karakterene blant studentene. Sammenlikner vi antallet som har fått de tre høyeste karakterene, med de tre laveste karakterene er dette positive tall på den totale mengden.

Hver femte sykepleierstudent stryker.

– Er eksamen for vanskelig?

– Eksamenen er nok ikke for vanskelig. Vi bør heller rette fokuset mot hvordan studentene lærer. Det vil derfor være interessant å se offentliggjøringen av de lokale forskjellene, sier Lauritsen.

Vanskelig å komme inn

NSF Student ønsker ikke å legge skylden på studentene fordi de mener det per nå er et høyt snitt for å komme inn på sykepleiestudiet.

– Studentene som studerer sykepleie har et bra grunnlag for å prestere godt. Eksamen bør derfor være slik den er, for å kunne gi studentene et godt nok grunnlag for læringen og forståelsen de kommende årene. Det vil samtidig bli spennende å se resultatene etter implementeringen av RETHOS. Her har studieinstitusjonene nasjonale læringsutbytter med høyt nivå de må innføre. Hvorvidt dette vil gi positive resultater gjenstår å se, sier studentlederen.

Velger å være positiv

Lauritsen mener det er positivt at 54,5 prosent av studentene får de tre høyeste karakterene. I 2018 fikk 48,6 prosent av studentene en av de tre høyeste karakterene.

– Dette er en positiv økning. Vi kan velge å fokusere på at nesten en av fem studenter stryker, men vi velger heller å fokusere på at over en av fem studenter får karakter B. Dette er også de første resultatene på denne eksamenen vi får etter at karakterkravene ble innført, sier hun.

Hvor god er du i anatomi?Her kan du selv prøve deg på anatomieksamenen fra desember 2019 og se hvordan det går.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse