fbpx Utvalg vil avkriminalisere rusmisbruk Hopp til hovedinnhold

Utvalg vil avkriminalisere rusmisbruk

Bildet viser heroin som tilberedes til bruk

Det hjelper ikke å straffe rusmisbrukere, mener rusreformutvalget, som vil gi hjelp isteden. En ny æra for norsk ruspolitikk, sier Venstre.

– Dette er en stor og viktig reform og et paradigmeskifte i norsk ruspolitikk, fastslo helseminister Bent Høie (H) da han mottok forslagene fra det regjeringsoppnevnte rusreformutvalget torsdag.

Utvalget foreslår å gå bort fra å anmelde og straffeforfølge personer som blir tatt med brukerdoser med narkotika på seg. Isteden skal de bli pålagt et møte med hjelpetjenesten i kommunen med tilbud om frivillig hjelp og behandling. Det blir imidlertid ingen sanksjoner dersom man ikke møter opp.

– Vi skal møte mennesker på en annen måte enn før. Vi går fra straff til helsehjelp, sier helseminister Bent Høie.

– Ny æra

En rusreform er blant Venstres store seirer i regjeringsplattformen. Venstre-leder Trine Skei Grande kaller reformen «den viktigste sosialpolitiske reform i moderne historie».

– I dag starter en ny æra for norsk ruspolitikk. Utvalget har levert en krystallklar faglig anbefaling: Å straffe rusavhengige fører ingenting godt med seg. Nå må vi heller rette innsatsen mot helsehjelp for dem som trenger det, sier hun.

Forslagene skal nå ut på høring. Høie sier han har ambisjoner om at rusreformen skal gjennomføres i løpet av inneværende stortingsperiode.

– Ingen legalisering

Helseministeren understreker at forslagene til utvalget ikke innebærer en legalisering av narkotika. Politiet skal fortsatte beslaglegge og reagere på narkotikabruk. Det skal fortsatt være forbudt å selge narkotika.

Utvalget har skissert et forslag for hvor store mengder av de ulike narkotiske stoffene man kan bli tatt med, uten å bli straffet. Dette etter å ha gjort undersøkelser om hva som er vanlig forbruk per døgn.

Utvalgets flertall foreslår blant annet å sette grensen på 5 gram heroin, kokain og amfetamin, 15 gram cannabis og 2 kilo khat. Et mindretall ønsker betydelig mindre doser.

– Hvis man skal avkriminalisere narkotika, må grenseverdiene være høye nok til at det ikke gjøres umulig å være bruker uten å bli straffet for besittelse, uttalte utvalgsleder Runar Torgersen under fremleggelsen.

Politiet uenig

Politidirektoratets representant i utvalget, Rune Solberg Swahn, har tatt dissens til forslagene. Han ønsker å beholde dagens modell for straff for andre enn de tyngste rusmisbrukerne.

Også politidirektør Benedicte Bjørnland har i forkant av utvalgets forslag uttrykt bekymring for avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika.

Reaksjonene på forslaget er delte. Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, vender tommelen ned.

– Dette er et forslag til reform vi ikke kan støtte. Det er altfor svakt på forebyggingssiden, sier generalsekretær Pernille Huseby.

SV og MDG positive

KrF er bekymret for at utvalget har hatt for mye oppmerksomhet rettet mot dem med tung rusavhengighet.

– En rusreform kan ikke utelukkende baseres på hensyn til kun de tyngste brukerne, da får vi tiltak som ikke nødvendigvis treffer godt hos andre brukergrupper. Det er viktig at rusreformen ikke bidrar til at flere blir rusavhengige. Vi er spesielt bekymret for de unge, sier KrFs helsepolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold.

SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) roser forslagene, men SV sier de frykter motstand i politiet.

– Nå håper vi at politiet er med på å bidra til en kunnskapsbasert debatt og ikke undergraver dette med svakt begrunnede påstander slik som politidirektøren kom med tidligere denne uken, sier SVs justispolitiske talsperson Petter Eide.

Fakta
Fakta om rusreformutvalget
  • Oppnevnt av regjeringen i mars 2018. Leverte sin utredning «Rusreform – fra straff til hjelp» 19. desember 2019. Ledet av førstestatsadvokat Runar Torgersen.
  • Følger opp regjeringens vedtak i Granavolden-plattformen om å gjennomføre en rusreform som går fra å straffe misbrukere til å hjelpe dem. Var en av Venstres viktigste gjennomslag i regjeringsforhandlingene.
  • Utvalget foreslår å gå bort fra å anmelde og straffeforfølge personer som blir tatt med brukerdoser med narkotika.
  • Brukere skal isteden bli pålagt et møte med hjelpetjenesten i kommunen med tilbud om frivillig hjelp og behandling. Det blir ingen sanksjoner dersom man ikke møter opp.
  • Utvalget foreslår å flytte ansvaret for samfunnets reaksjoner på rusmisbruk fra justissektoren til helsetjenesten.
  • Forslagene innebærer ikke en legalisering av narkotika. Politiet skal fortsatt beslaglegge og reagere på narkotikabruk. Det skal fortsatt være forbudt å selge narkotika.
  • Utvalget har foreslått grenseverdier for hvor store mengder av de ulike narkotiske stoffene man kan bli tatt med, uten å bli straffet.
  • Flertallet i utvalget foreslår blant annet å sette grensen på 5 gram heroin, kokain og amfetamin, 15 gram cannabis og 2 kilo khat. Et mindretall ønsker betydelig mindre doser.
  • Politidirektoratets representant i utvalget ønsker å beholde dagens modell for straff for andre enn de tyngste rusmisbrukerne og har tatt dissens på forslagene.
  • Forslagene skal nå ut på høring. Helseminister Bent Høie (H) sier han har ambisjoner om at rusreformen skal gjennomføres i løpet av inneværende stortingsperiode.

(Kilder: Helse- og omsorgsdepartementet, « NOU 2019:26 Rusreform – fra straff til hjelp »)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse