fbpx ESA tar Norge til retten for regler om sykehusvalg Hopp til hovedinnhold

ESA tar Norge til retten for regler om sykehusvalg

Bildet viser en operasjon

Overvåkningsorganet ESA tar Norge inn for EFTA-domstolen på grunn av regler som begrenser adgangen til å velge sykehusbehandling i utlandet.

Norske regler forbyr pasienter å ta direkte kontakt med sykehus i et annet EØS-land, selv når fristen er gått ut for behandlingsstart i Norge. ESA mener denne og andre regler ikke er å tråd med EØS-retten.

«Reglene strider mot viktige prinsipper om pasientrettigheter, koordinering av trygderettigheter, og om friheten til å motta sykehustjenester», skriver overvåkningsorganet i en pressemelding.

Ikke fornøyd med det norske systemet

ESA påpeker at andre regler ikke fyller kravene til hvordan myndighetene skal vurdere om pasienter i tide kan tilbys like god behandling i Norge som i et annet EØS-land.

– Generelt mangler det norske systemet den klarhet, presisjon, åpenhet og rettssikkerhetsgarantier som forutsettes av EØS-reglene. Dette gjør det vanskelig for pasienter å forstå og benytte sine rettigheter, sier ESA-president Bente Angell-Hansen.

ESA sendte brev i 2014

ESA har sendt to brev til Norge siden 2014 og har fått svar, men sier problemene ikke er blitt løst. Å ta saken inn for EFTA-domstolen er det siste formelle steget i prosessen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse