fbpx NSF-lederen skuffet over statsbudsjettet: – Gir ingen utvikling Hopp til hovedinnhold

NSF-lederen skuffet over statsbudsjettet: – Gir ingen utvikling

Eli Gunhild By
MISFORNØYD: – Når gjelder kommunene, så erkjenner ikke regjeringen den krisen vi vet kommer, sier NSF-leder Eli Gunhild By. Foto: Kari Anne Dolonen

– Dette budsjettet gir ingen utvikling, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, om regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt frem mandag.

– Sykehusene sier de strammer inn og skjærer ned hvert eneste år. Dette budsjettet gir ingen utvikling. Det blir ikke bedre. Det blir dårligere.

Slik kommenterer Eli Gunhild By, leder av Norsk Sykepleierforbund (NSF), regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020.

Lavere aktivitetsvekst

Budsjettet ble presentert mandag klokken 10, og NSF-lederen har rukket å se på noen av nøkkeltallene.

– For sykehusene er det foreslått en lavere aktivitetsvekst i 2020 enn det den er for i år, sier hun.

Hun viser med dette til at regjeringen foreslår en aktivitetsvekst på 1,5 prosent for 2020, mens aktivitetsveksten for inneværende år er på 1,7 prosent.

På sine egne nettsteder fremhever regjeringen at det legges til rette for en høyere vekst enn den demografiske utviklingen tilsier, som vil bli om lag 1,3 prosent.

– Regjeringen har med sine sju budsjetter lagt til rette for en vekst i pasientbehandlingen på 15,5 prosent. Det er fem prosentpoeng høyere budsjettert vekst enn etter åtte budsjetter med de rødgrønne, uttaler helseminister Bent Høie der.

Erkjenner ikke krisen

NSF-lederen er heller ikke fornøyd med regjeringens satsing i kommunesektoren.

– Når gjelder kommunene, så erkjenner ikke regjeringen den krisen vi vet kommer, spesielt med tanke på manglende helsepersonell og spesielt sykepleiere.

Sykehjemskjøkken

– Noe bra du har sett i budsjettet?

– Det er foreslått penger til bygging av kjøkken på sykehjem. Men å få god mat på sykehjem skal være selvfølge. At det ikke bevilges penger spesifikt til økt bemanning, er svært alvorlig. Det er ingen konkrete tiltak på det, sier By.

Les også:

300 ruspasienter skal få gratis heroin

Ola Elvestuen (V)
FORNØYD: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener det er veldig bra at et prøveprosjekt med heroinassistert behandling kommer i gang. Det har vært en del av Venstres partiprogram siden 2007. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

Regjeringen setter av 13,1 millioner kroner til et forsøk med heroinassistert behandling. 300 ruspasienter inkluderes i prøveprosjektet.

– Det er veldig bra at vi får dette på plass, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til Aftenposten.

Venstre har hatt behandlingen som forslag i partiprogrammet sitt siden 2007 og får med dette gjennomslag for det de mener er en mer human og kunnskapsbasert rusomsorg.

Elvestuen mener heroinassistert behandling må ses i sammenheng med hele rusreformen som er i gang, med sprøyterom og flere legemidler inn i LAR.

Oslo og Bergen

Prøveprosjektet med heroinassistert behandling skal gjennomføres i Oslo og Bergen neste år, hvor totalt 300 ruspasienter skal få tilbudet. Det foreslås i tillegg at prosjektet blir femårig.

Forslaget blir lagt frem i statsbudsjettet som presenteres mandag.

Åpen hver dag

Ruspasienten må besøke spesielle klinikker to ganger daglig for å få utdelt en dose medisinsk heroin. Klinikkene vil være åpen ti timer hver dag hele året og skal være bemannet med lege, sykepleiere, psykolog og ruskoordinator.

Heroinen som brukes, skal produseres av legemiddelselskaper på lovlig vis, og kan injiseres eller gis i form av tabletter.