fbpx Tre innlagt på sykehus etter å ha spist fluesopp Hopp til hovedinnhold

Tre innlagt på sykehus etter å ha spist fluesopp

Bildet viser en hvit fluesopp.
GIFTIG: Hvit fluesopp er svært giftig, men kan forveksles med spiselige arter. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Tre personer ble tidligere i år innlagt på intensivavdelingen på Akershus Universitetssykehus etter å ha fått i seg hvit fluesopp.

Ifølge Willy Aasebø, avdelingsleder på nyremedisinsk avdeling på Ahus, ble de tre syke etter å ha spist av samme måltid. Nå advarer overlegen folk mot å spise sopp de er usikre på.

– Den hvite fluesoppen som det finnes mye av i Norge, ligner veldig på en delikatessesopp som finnes i Østen. Folk som kommer inn til oss, har ofte tatt feil mellom disse soppene, forteller Aasebø til NRK.

Kan være dødelig

Hvit fluesopp kan også forveksles med hvite sjampinjonger. Giften angriper lever og nyrer, og symptomer på forgiftning merkes ofte først etter ett til to døgn.

Forgiftningen kan føre til leversvikt. Det kan i verste fall være dødelig.

Willy Aasebø, avdelingsleder nyremedisinsk avdeling, Ahus

– Personer som får i seg hvit fluesopp, kan få magesmerter og begynne å kaste opp. Forgiftningen kan føre til leversvikt. Det kan i verste fall være dødelig, sier Aasebø.

Sopp-app

Roger Andersen, som leder Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, råder folk til å bruke appen «Digital soppkontroll».

Der kan du ta bilde av sopp du finner. En soppkontrollør vurderer bildene og forteller om soppen er spiselig eller ikke.

Les også:

– Vær obs på symptomer fra spiss giftslørsopp

Bildet viser spiss giftslørsopp.
SPISS GIFTSLØRSOPP: Denne soppen er giftig for nyrene og kan selv i små mengder gi alvorlig forgiftning.  Foto: Steinar Myhr/Samfoto/NTB Scanpix

Inntak kan gi nyresvikt, men de tidlige symptomene kan forveksles med urinveisinfeksjon.

Giftinformasjonen har økt pågang av spørsmål om sopp. Frem til august økte antall henvendelser med 15 prosent, sammenliknet med gjennomsnittet for samme periode de siste årene.

Soppsakkyndig ved Giftinformasjonen, Kristin Opdal Seljetun, sier det hvert år legges inn mennesker soppforgiftning på norske sykehus. Hittil i år er det registrert to innleggelser.

Ingen av disse var alvorlige, men ifølge Seljetun er det hvert år tilfeller av alvorlig soppforgiftning.

– Det varierer fra 1 til 16–17 tilfeller, opplyser hun.

– Antallet avhenger av soppsesongen. Er det mye sopp, er det flere forgiftninger.

I år tror hun det vil være mye sopp, etter en våt sommer. Da trives soppen.

Ulike typer sopp, ulike symptomer

Giftige sopper gir ulike typer forgiftninger. Kristin Opdal Seljetun sier det er vanskelig å si noe generelt om symptomer, fordi de varierer ut fra hvilken sopp man har fått i seg.

– Men mange gir symptomer fra mage og tarm, typisk vondt i magen, oppkast og diare, forteller hun.

Det er ulikt hvor raskt symptomer oppstår. Noen kommer raskt, som en halvtime etter inntak, mens andre kan komme etter ett døgn.

Det fins giftige sopper som er giftige for lever og nyrer, og også sopper som gir symptomer fra sentralnervesystemet.

Hvit og grønn fluesopp og flatklokkehatt er eksempler på levertoksiske sopper.

– Det er lenge siden vi har hatt dødsfall som følge av soppforgiftning i Norge, sier Seljetun.

– Men det hender at pasienter trenger lever- eller nyretransplantasjon. Hvor ofte har vi ikke statistikk på. Men det skjer jevnlig.

Obs urinveier

– Er det symptomer sykepleiere bør være spesielt oppmerksomme på?

– Symptomer fra urinveiene. De kan skyldes forgiftning med spiss giftslørsopp. Denne soppen er giftig for nyrene, men symptomene kan være lite uspesifikke. For eksempel at pasienten har begynt å tisse veldig lite eller veldig mye.

Forgiftning med denne soppen, spiss giftslørsopp, kan gi symptomer fra ett til seks døgn etter inntak.

– Om høsten kan det være lurt å spørre pasienter med urinveissymptomer om de har spist sopp, sier Kristin Opdal Seljetun.

Giftsopp kan likne på matsopp

– Er det noe annet sykepleiere bør kjenne til?

– Fremmedspråklige er overrepresentert blant dem som får alvorlige soppforgiftninger. Noen giftige sopper i Norge er til forveksling like spiselige sopper i andre land, forteller hun.

– Vi ser for eksempel at mange fra Asia blir forgiftet av hvit fluesopp, fordi den minner om en matsopp i hjemlandet. Det kan være lurt å ha i bakhodet som helsepersonell.

Svarer på spørsmål

Giftinformasjonen svarer på spørsmål over telefon hele døgnet, også i helgene, og har 42 000 henvendelser i året. Både helsepersonell og allmennheten kan ringe hit for veiledning.

Spesielt mange tar kontakt med Giftinformasjonen med spørsmål om sopp i helgene.

Folkehelseinstituttet har mer om sopp på sine nettsider. Her går det også an å høre podkast om sopp, for anledningen kalt soppkast.

Les også: Barn og forgiftning

Vil du vite mer om Giftinformasjonen? Denne artikkelen er fra 2011, men handler om hva Giftinformasjonen er, hvordan de som jobber der er trent i å tenke risiko og hvordan sykepleiere kan bruke tjenesten: Avverger fare

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.