– Vær obs på symptomer fra spiss giftslørsopp

Bildet viser spiss giftslørsopp.
SPISS GIFTSLØRSOPP: Denne soppen er giftig for nyrene og kan selv i små mengder gi alvorlig forgiftning. 

Inntak kan gi nyresvikt, men de tidlige symptomene kan forveksles med urinveisinfeksjon.

Giftinformasjonen har økt pågang av spørsmål om sopp. Frem til august økte antall henvendelser med 15 prosent, sammenliknet med gjennomsnittet for samme periode de siste årene.

Soppsakkyndig ved Giftinformasjonen, Kristin Opdal Seljetun, sier det hvert år legges inn mennesker soppforgiftning på norske sykehus. Hittil i år er det registrert to innleggelser.

Ingen av disse var alvorlige, men ifølge Seljetun er det hvert år tilfeller av alvorlig soppforgiftning.

– Det varierer fra 1 til 16–17 tilfeller, opplyser hun.

– Antallet avhenger av soppsesongen. Er det mye sopp, er det flere forgiftninger.

I år tror hun det vil være mye sopp, etter en våt sommer. Da trives soppen.

Ulike typer sopp, ulike symptomer

Giftige sopper gir ulike typer forgiftninger. Kristin Opdal Seljetun sier det er vanskelig å si noe generelt om symptomer, fordi de varierer ut fra hvilken sopp man har fått i seg.

– Men mange gir symptomer fra mage og tarm, typisk vondt i magen, oppkast og diare, forteller hun.

Det er ulikt hvor raskt symptomer oppstår. Noen kommer raskt, som en halvtime etter inntak, mens andre kan komme etter ett døgn.

Det fins giftige sopper som er giftige for lever og nyrer, og også sopper som gir symptomer fra sentralnervesystemet.

Hvit og grønn fluesopp og flatklokkehatt er eksempler på levertoksiske sopper.

– Det er lenge siden vi har hatt dødsfall som følge av soppforgiftning i Norge, sier Seljetun.

– Men det hender at pasienter trenger lever- eller nyretransplantasjon. Hvor ofte har vi ikke statistikk på. Men det skjer jevnlig.

Obs urinveier

– Er det symptomer sykepleiere bør være spesielt oppmerksomme på?

– Symptomer fra urinveiene. De kan skyldes forgiftning med spiss giftslørsopp. Denne soppen er giftig for nyrene, men symptomene kan være lite uspesifikke. For eksempel at pasienten har begynt å tisse veldig lite eller veldig mye.

Forgiftning med denne soppen, spiss giftslørsopp, kan gi symptomer fra ett til seks døgn etter inntak.

– Om høsten kan det være lurt å spørre pasienter med urinveissymptomer om de har spist sopp, sier Kristin Opdal Seljetun.

Giftsopp kan likne på matsopp

– Er det noe annet sykepleiere bør kjenne til?

– Fremmedspråklige er overrepresentert blant dem som får alvorlige soppforgiftninger. Noen giftige sopper i Norge er til forveksling like spiselige sopper i andre land, forteller hun.

– Vi ser for eksempel at mange fra Asia blir forgiftet av hvit fluesopp, fordi den minner om en matsopp i hjemlandet. Det kan være lurt å ha i bakhodet som helsepersonell.

Svarer på spørsmål

Giftinformasjonen svarer på spørsmål over telefon hele døgnet, også i helgene, og har 42 000 henvendelser i året. Både helsepersonell og allmennheten kan ringe hit for veiledning.

Spesielt mange tar kontakt med Giftinformasjonen med spørsmål om sopp i helgene.

Folkehelseinstituttet har mer om sopp på sine nettsider. Her går det også an å høre podkast om sopp, for anledningen kalt soppkast.

Les også: Barn og forgiftning

Vil du vite mer om Giftinformasjonen? Denne artikkelen er fra 2011, men handler om hva Giftinformasjonen er, hvordan de som jobber der er trent i å tenke risiko og hvordan sykepleiere kan bruke tjenesten: Avverger fare

Giftig litteratur

Erik Andrew
SPEILER SAMFUNNET: Andrew synes det er fascinerende at giftstoffer og forgiftninger til enhver tid avspeiler det samfunnet vi lever i.

- Jeg mener at forgiftninger er et underkommunisert område, sier bokdebutant Erik Andrew.

Erik Andrew er farmasøyt og toksikolog. Han har blitt pensjonist, men har blant annet vært professor ved Farmasøytisk institutt og leder av Giftinformasjonen.

Nå har han skrevet boken Gift og forgiftninger i Norge.

Boklansering

Anne Grosvold ledet lanseringen av boka som foregikk i Cappelen Damms lokaler i Akersgata i Oslo som for anledningen var fylt til trengsel.

- Jeg vet ikke helt om det er et godt tegn, eller om det er bekymringsfullt at så mange har møtt opp for å få med seg en bok om gift, sa Anne Grosvold.

Hovedpersonen selv avviste blankt at det var et «usunt» forhold til gift som nå har resultert i bok.

- Jeg var flink i naturfag og realfag. Det var ikke min interesse for gift som førte meg inn på veien mot å bli farmasøyt. Det skjedde ganske naturlig, sa Erik Andrew.

Forgiftninger vanligere enn man skulle tro

Etter seansen forteller han til Sykepleien hvorfor han har skrevet boken.

- Jeg mener at forgiftninger er et underkommunisert område og formidling  sammen med undervisning og forskning har vært mitt ansvar som universtetsansatt. I Norge dør det hvert år 4-500 personer av forgiftninger. Det

Les også: