fbpx Grønt lys for ny behandling av føflekk-kreft Hopp til hovedinnhold

Grønt lys for ny behandling av føflekk-kreft

Nærbilde av føflekk
DEKKER UTGIFTER: Behandling med Tafinlar og Mekinist blir heretter dekket for pasienter med føflekk-kreft III. Foto: Mostphoto

Beslutningsforum for nye metoder har godkjent at nye legemidler for føflekk-kreft tas i bruk.

Pasienter med stadium III føflekk-kreft kan dermed få behandling med kombinasjon av legemidlene Tafinlar og Mekinist dekket av det offentlige. Dette er en forebyggende tilleggsbehandling som foretas etter operasjon.

Flere nye metoder

Beslutningsforum tok stilling til totalt ni nye metoder i sitt møte mandag.

I tillegg til kreftbehandlingen fikk også legemidler for hiv, leverkreft og leukemi ja fra beslutningsforumet.

Beslutningsforum har også godkjent prehospital CT for tidlig diagnostikk og behandling ved mistanke om hjerneslag og alvorlige hodeskader. Det består av en spesialisert mobil enhet til bruk i ambulanse eller helikopter, utstyrt med blant annet CT-skanner, skriver  Dagens Medisin.

Metoden muliggjør oppstart av blodproppløsende behandling før pasienten fraktes til sykehus.

Beslutningsforum for nye metoder er et norsk statlig organ, etablert i 2013 som Nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten.

Forskning viser at nattarbeid øker risikoen for kreft

Bildet viser helsepersonell mot en bakgrunn av nattlig by.
Nattarbeid øker risikoen for kreft, konkluderer Verdens helseorganisasjon (WHO).  Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Nattarbeid gir kaos i kroppen og øker risikoen for å få kreft, konkluderer en internasjonal ekspertgruppe.

Ekspertgruppen har bestått av 27 forskere fra 16 land som på oppdrag fra Verdens helseorganisasjon har gått gjennom tidligere forskning om mulige sammenhenger mellom nattarbeid og kreft. Resultatet er publisert i tidsskriftet  The Lancet Oncology.

– Dette er det nærmeste vi kan komme å kunne fastslå at nattarbeid gir kreft, sier seniorforsker Johnni Hansen ved Kræftens Bekæmpelse i Danmark til  Fagbladet 3F.

Hansen har vært med i ekspertgruppen til WHO, som også i 2007 vurderte om det var en sammenheng mellom nattarbeid og kreft. Konklusjonen den gang var den samme.

Rammer også menn

– Men den gang gjaldt det kun kvinner og brystkreft. Nyere forskning tyder på at nattarbeid også kan gi prostatakreft og kreft i tykk- og endetarmen. Dermed er menn som jobber om natten også kommet med i risikogruppen, sier Hansen.

Hansen understreker at sammenhengen mellom nattarbeid og kreft ikke handler om mangel på søvn, men mer om forstyrrelse av døgnrytme og lyspåvirkning om natten.

Kaos i kroppen

– Fra naturens side er vi biologisk innrettet til å stå opp når det er lyst og gå i seng når det er mørkt. Lys om natten narrer hjernen vår til å tro at det er dag, sier han.

– Problemet er at cellene våre hovedsakelig blir gjenoppbygd og reparert om natten. Dersom leveren tror at det er kveld, og andre organer tror at det er dag, blir det kaos i kroppen. Det kan være en av forklaringene på hvorfor nattarbeid sannsynligvis gir kreft, sier Hansen.

Utbredt

– Undersøkelsene sier ikke noe om hvor mye nattarbeid som skal til før man får kreft, sier professor Anne Helene Garde ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i Danmark til Fagbladet 3F.

– Eller hvordan man kan tilrettelegge nattarbeidet slik at man minimerer risikoen, legger hun til.

Rundt 4 prosent av alle ansatte i alderen 15 til 75 år i Norge, jobber regelmessig om natten, mens ytterligere 10 prosent jobber om natten av og til, viser tall fra  Statistisk sentralbyrå.

WHO har satt nattarbeid på sin gruppe 2A-liste, som tar for seg faktorer som trolig er kreftfremkallende for mennesker.

Les mer:

Nattarbeid i ti år øker ikke risikoen for brystkreft

Skiftarbeid, døgnrytmer og søvn

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.